szombat, október 19, 2024
KezdőlapMotoGPMartín simán nyert, Marc Márquez nagyot mentett, Bagnaia szenvedett a látványos bukást...

Martín simán nyert, Marc Márquez nagyot mentett, Bagnaia szenvedett a látványos bukást hozó sprinten

- Hirdetés -
- Hirdetés -

Jorge Martín könnyedén nyerte az Ausztrál Nagydíj sprintjét, Marc Márquez pedig visszajött a második helyre az első kanyarban elkövetett hibája után. Enea Bastianini elhozta a harmadik pozíciót Francesco Bagnaia elől, mögöttük pedig Marco Bezzecchi és Maverick Viñales csatája látványos bukással ért véget, amelybe előbbi bele is sérülhetett.

Magyar idő szerint kora reggel rendezték az Ausztrál Nagydíj sprintfutamát a MotoGP-ben. A pole pozícióból az időmérőn nagy fölényt mutató Jorge Martín indulhatott, az első sort két honfitársa, Marc Márquez, valamint Maverick Viñales egészítette ki. A verseny előtt a tabella második helyén álló Francesco Bagnaia csupán az ötödik pozíciót szerezte meg, míg a bronzéremért a nyolcszoros világbajnokkal csatázó Enea Bastianini mindössze a tizedik pozícióból várta a piros lámpák kialvását. A levegő hőmérséklete 14, míg az aszfalté 27 fokos volt közvetlenül a kezdés előtt, és bár nem esett, de egyrészt igencsak felhős volt az égbolt, másrészt a szél meglehetősen erősen fújt. Ami a gumiválasztást illeti, majdnem mindenki első kemény és hátsó lágy abroncsot tett fel.

Martín óriási fölénnyel nyerte az időmérőt, Marc Márquez sem tudta megszorítani a száradó pályán

- Advertisement -

Az első kettős jól jött el, ám Márquez nagyon elmérte az első kanyart, és egészen a nyolcadik helyig esett vissza. Viñales szintén elrontotta a rajtot, így Marco Bezzecchi jött fel a második pozícióba, mögötte pedig a remekül kezdő Brad Binder és Bagnaia volt a sorrend. A Gresini motorosa még az 1. kör végén megelőzte Franco Morbidellit, majd a gyári Aprilia pilótája mellett is elment, így Bastianini mögött találta magát.

A 3. körben aztán előbb a gyári Ducati versenyzőjét, majd Bindert is maga mögé utasította, utóbbi manőver során az olasz és a dél-afrikai pilóta is helyet cserélt egymással. Előttük Bagnaia előzte meg Bezzecchit a 4. kör elején, így az időközben már 1 másodpercnél is nagyobb előnyt kialakító Martín után eredhetett.

Márquez és Bastianini hamar utolérték Bezzecchit, és előbbi a 6. kör elején el is ment a VR46 motorosa mellett, miközben hátrébb előbb Johann Zarco, majd Álex Márquez bukott. Utóbbi bátyja Bagnaiát is nagyon hamar megközelítette, és bár nem sikerült azonnal az előzés, de a 8. körben összejött a 4-es kanyarban, miközben Bastianini is bement Bezzecchi mellé. Sőt, néhány másodperc múlva a két gyári Ducati is helyet cserélt, miközben Jack Miller volt az újabb kieső.

Martín ekkor már több mint 3 másodperccel vezetett, és Márquez, illetve Bastianini is elhúzott a mögötte lévőktől. Bezzecchit viszont utolérte Viñales, és a 12. körben meg is előzte őt, ám az olasz pilótát megtréfálta a szélárnyék, és nekiment az Apriliának, aminek következtében mindketten nagyot estek. A spanyol motoros azonnal felpattant, riválisa viszont nem, őt csak hordágyon vitték el.

Ugyanebben a körben egy másik pontszerző is bukott Binder személyében. Martínt viszont mindezek nem befolyásolták, és nagyon simán nyerte az első Phillip Island-i sprintet. Mögötte Márquez és Bastianini lett az első három sorrendje, majd Bagnaia, Fabio Di Giannantonio, Franco Morbidelli, Raúl Fernández, Aleix Espargaró és Augusto Fernández szereztek még pontot. Érdemes megemlíteni Luca Marinit, aki mindössze 68 ezreddel maradt le a kilencedik pozícióról. A gyári Honda versenyzője még az utólagos büntetésben sem reménykedhet: bár Di Giannantoniót vizsgálják a guminyomásszabály esetleges megszegése miatt, de túl nagy volt a különbség kettőjük között.

A MotoGP Phillip Island-i sprintfutamának végeredménye

- Advertisement -