back to top
2024. október 19. 18:23
KezdőlapSuperbikeRazgatlıoğlu, a friss bajnok: amikor a BMW-hez igazoltam, mindenki azt mondta, véget...

Razgatlıoğlu, a friss bajnok: amikor a BMW-hez igazoltam, mindenki azt mondta, véget ért a karrierem

A leintése után az első jerezi futam dobogósai, Nicolò Bulega, az újdonsült bajnok Toprak Razgatlıoğlu és Andrea Locatelli értékeltek.

Annak ellenére, hogy hihetetlenül jó teljesítményt nyújtva megszerezte a pole pozíciót, Nicolò Bulega valószínűleg nem várta annyira a jerezi szezonzáró első futamát. Az újonc ugyanis már előre tudta, a viadalon valószínűleg az utolsó esélyét is elveszíti a bajnoki címre. Ez végül meg is történt, de erről később. Bulega jó rajtot vett, megtartotta a vezető helyet, majd a futam közepétől egyértelművé vált, ha nem esik, ő lesz a győztes. Végül tényleg őt intették le elsőként, idén már az ötödik alkalommal. A sikerével pedig bebiztosította a Ducati számára a gyártók és a csapatok pontvadászatának első helyét is.

Hiába Bulega domináns győzelme, Razgatlıoğlu megszerezte a második világbajnoki címét

„Nagyon boldog vagyok a mai győzelmem miatt – jelentette ki Bulega. – A lehető legtöbbet hoztam ki a motorból. Gratulálok Topraknak a bajnokság megnyeréséhez, ő az egész szezonban nagyon erős volt. De azért nagyon elégedett vagyok, hogy sikerült megnyernem az utolsó forduló első futamát, ez jó jel lehet a következő idényre.”

Toprak Razgatlıoğlu a második helyről rajtolt, amelyet végig meg is őrzött. A verseny feléig üldözte Bulegát, de aztán leszakadt róla, és könnyeden bemotorozott mögötte. Ezzel pedig bebiztosította a második Superbike-világbajnoki címét. Egyébként az alanyai versenyző személyében először került BMW-pilóta a sorozat csúcsára. Mellékesen pedig Troy Corser és James Toseland után ő lett a harmadik, aki két gyártóval is begyűjtötte az egyéni vb-címért járó trófeát. Mindezt pedig látványosan ünnepelte meg, amivel megmutatta, ő egy „másik világból” érkezett.

„A mostani szezon nem volt egyszerű számomra – robbant ki az aranyszínű overálba öltözött Razgatlıoğluból. – Amikor idénre a BMW-hez igazoltam, mindenki azt mondta, hogy ezzel véget ért a pályafutásom. Viszont most, hogy megszereztük a világbajnoki címet, mindenki rájöhetett, mire vagyok képes ezzel a motorral, és hogy a BMW egy győztes gép. Nagyon boldog vagyok. Köszönöm a csapatnak, mindenki nagyszerű munkát végzett az összes versenyhétvégén. Szóval megérdemeltük ezt, és végre meg is nyertük a bajnokságot. Azt, hogy mit hoz a jövő, majd meglátjuk.”

A harmadik pozícióért nagy csata folyt a verseny közepéig, amikor is a hatodik pozícióból rajtoló Andrea Locatelli került a dobogós helyre. Alex Lowes innen már nem tudta támadni, így a végén az olasz pilóta örülhetett. „Azt hiszem, hogy megérdemeltük ezt az eredményt – kezdte Locatelli. – Hiszen ezen a hétvégén eddig végig jók voltunk, és a szezon második felében sokszor közel jártunk ahhoz, hogy odaérjünk a dobogóra. Az év közben több lépést is tettünk előre, aminek következményeképp most itt vagyunk. Már Estorilban is közel voltunk ehhez, de akkor nem volt szerencsénk. Őszintén szólva ez egy csodálatos nap volt, mivel tegnap még némileg küszködtem. De aztán nagyon jó munkát végeztünk, és a Superpole-tól az önbizalmunk is visszajött. Holnap megpróbálunk még ennél is jobbak lenni, de persze már most nagyon boldog vagyok. Nagyon jó az idény utolsó fordulójában felállni a dobogóra.”