vasárnap, október 20, 2024
KezdőlapMotoGPMarc Márquez nagy csatában verte meg Martínt, a peches kezdés sem gátolta...

Marc Márquez nagy csatában verte meg Martínt, a peches kezdés sem gátolta meg a diadalban

- Hirdetés -
- Hirdetés -

Marc Márquez az újabb rossz rajtja ellenére nyerte meg az Ausztrál Nagydíjat a MotoGP-ben, miután a hajrában megelőzte Jorge Martínt. Utóbbi így is növelte előnyét a harmadikként záró Francesco Bagnaia előtt.

A Moto3 és a Moto2 főfutama után a MotoGP versenyével zárult az Ausztrál Nagydíj hétvégéje. A pole pozícióból természetesen ismét a sprintet is megnyerő Jorge Martín indulhatott, mellőle Marc Márquez és Maverick Viñales várták a piros lámpák kialvását, Francesco Bagnaia pedig csak ötödikként vághatott neki a viadalnak.

Martín óriási fölénnyel nyerte az időmérőt, Marc Márquez sem tudta megszorítani a száradó pályán

- Advertisement -

Pedro Acosta viszont nem állt fel a rajtrácsra, mivel a sprinten elszenvedett highside-jában úgy megsérült a bal válla, hogy nem kapta meg az orvosi engedélyt a versenyzésre. Marco Bezzecchi pedig egy hosszú körös büntetés tudatában vágott neki a versenynek, amelyet a Viñalesszel történt szombati ütközése miatt kapott. Bármennyire is nagy volt az esésük, ők szerencsére megúszták komolyabb sérülés nélkül, így elindulhattak a vasárnapi viadalon. Álex Márqueznek szintén hasonló szankciót kellett letöltenie, mivel még Japánban kiütötte Joan Mirt. Ők és a mezőny összes többi tagja is kemény első és lágy hátsó abroncsot választott.

Nincs döntés Bezzecchi és Viñales balesetének ügyében, de egy büntetést így is kiosztottak

Martín a szombati naphoz hasonlóan remekül jött el, Marc Márquez viszont ezúttal már a rajtot elrontotta, miután elképesztő módon ráment saját eldobott sisakfóliájára, és visszaesett a hetedik helyre, igaz, Enea Bastianinit hamar visszaelőzte. Viñales még jobban visszaesett, így Bezzecchi jött fel a második pozícióba, Bagnaia pedig a harmadikba. Mögöttük Franco Morbidelli és Brad Binder volt a sorrend, de a Pramac olasz versenyzőjének apró hibája miatt hamarosan helyet cseréltek.

A 4. körben Bezzecchi letöltötte a hosszú körös büntetését, nem sokkal később pedig elesett a 4-es kanyarban. Marc Márquez közben még egy pozíciót szerzett, és Binder megelőzésével feljött a negyedik helyre, két körrel később pedig már Morbidellit is maga mögé utasította. Előtte Bagnaiának nagyobb előnye volt vele szemben, de egyáltalán nem volt messze, ahogyan Martín sem a címvédőtől.

A Gresini versenyzője néhány kör múlva Bagnaiát is utolérte, majd a 12. körben Martín lecsúszott az ívről, így hirtelen hárman kezdtek el csatázni. Bagnaia egy pillanatra át is vette a vezetést, de aztán a Pramac motorosa visszaelőzte, sőt, jövő évi csapattársa is elment mellette. Az idősebbik spanyol pilóta egyébként időközben megdöntötte a 2013 óta fennálló versenyben futott körrekordot, amelyet egyébként pont ő maga tartott.

A következő körökben aztán a címvédő le is szakadt két márkatársáról, Márquez viszont tapadt Martínra. Sokáig azonban nem volt támadás, a 24. körben viszont a Gresini versenyzője bebújt honfitársa mellé, és átvette a vezetést. A tabella éllovasában viszont volt tartalék, és visszaállt az élre, de csak néhány másodperc erejéig, hiszen a 31 éves pilóta agresszív módon bedobta mellé a motort.

Az utolsó két körre aztán Martín nem próbálkozott tovább, és elengedte Márquezt, aki így a rossz rajtja ellenére megnyerte a Phillip Island-i főfutamot. A Pramac pilótája így sem lehet szomorú, hiszen 20 pontra növelte előnyét az egyébként több mint 9 másodperces hátrányban lévő Bagnaiával szemben. A negyedik helyet végül Fabio Di Giannantonio szerezte meg Bastianini, Morbidelli, Binder és Viñales előtt. A japán motorok közül a kilencedikként záró Fabio Quartararo lett a legjobb, míg a legjobb Honda a tizenkettedik Johann Zarcóé volt.

A MotoGP Phillip Island-i főfutamának végeredménye

- Advertisement -