back to top
2024. október 21. 14:41
KezdőlapMotoGPEgy szúnyog miatt kellett megszegnie a versenyzők közötti megállapodást Marc Márqueznek

Egy szúnyog miatt kellett megszegnie a versenyzők közötti megállapodást Marc Márqueznek

Marc Márquez elárulta, egy szúnyog miatt tépte le sisakfóliáját az Ausztrál Nagydíj rajtja előtt, aminek következtében aztán az első métereken nagyon visszaesett. Francesco Bagnaia látta, mit tesz márkatársa, aki ezzel ugyan megszegte a pilóták közötti szóbeli megállapodást, de a címvédő megérti, hogy nem volt más választása.

Marc Márqueznek rengeteg győzelme volt már a MotoGP-ben, nem beszélve az alsóbb kategóriás sikereiről, de az biztos, hogy az Ausztrál Nagydíjon elért sikere a legkülönlegesebbek közé tartozik. A spanyol versenyző ugyanis a rajt után visszaesett a tizenharmadik helyre, ám ez sem akadályozta meg abban, hogy megnyerje a futamot.

Marc Márquez nagy csatában verte meg Martínt, a peches kezdés sem gátolta meg a diadalban

Az igazán elképesztő viszont az, hogy mi okozta a rossz kezdést. A nyolcszoros világbajnok letépett a sisakrostélyáról egy fóliát, amely behullott a motor alá. Ezt látva próbálta onnan kiszedni, de valószínűleg csak rontott a helyzeten, végül pedig a hátsó kereke látványosan kipörgött. Mint kiderült, egy szúnyog idézte elő az egész kalamajkát.

Marc Márquez részletezte ritka balszerencséjét, Martín a végén belátta, nincs értelme kockáztatni

Amikor az első eszközt állítottam, volt itt egy rovar, és nem láttam tisztán – nyilatkozta, miközben sisakrostélyának közepére mutatott. – Úgy döntöttem, eltávolítom, gondolván, hogy a szélnek köszönhetően a bokszfal felé fog szállni. Azonban a hátsó gumim felé ment. Arra gondoltam, hogy »ez elképesztő pech, nem lehet igaz«. Azonban ez történt. [Az a pilóták közötti megállapodás, hogy] jobb, ha a rajtrácson nem távolítjuk el a sisakfóliát, mind [a saját] biztonságunknak, mind a többiekének az érdekében. Ugyanakkor, mint tudjuk, Ausztráliában rendkívüli méretű rovarok vannak. Nem volt más választásom.”

Francesco Bagnaia az ötödik pozícióból kezdhette meg a viadalt, így premierplánban láthatta, mi zajlik a második rajtkockában. A címvédő úgy véli, leendő csapattársa nem a megfelelő oldalt választotta, amikor eldobta a fóliát, és azzal is tisztában volt, hogy ezzel megszegte a Márquez által is emlegetett szóbeli megegyezést.

Láttam, hogy letépi a fóliáját, de amikor el akarta dobni, rossz irányba tette, mert a szél arrafelé fújt – fogalmazott az egyébként harmadikként záró motoros. – Ezért a szél a motorja alá fújta. Megpróbálta eltávolítani, de a motorja alatt volt, és közeledett a rajt. Nem volt ideális. Láttam, és elgondolkodtam rajta. Beszéltünk róla, hogy a rajtrácson nem dobjuk el a leszakított fóliát, miután a 2020-as misanói futamon [Jack] Millernek volt problémája ezzel kapcsolatban.”

Bagnaia a négy évvel ezelőtti Emilia-romagnai Nagydíjra utalt, amelynek rajtja előtt Fabio Quartararo ugyanúgy eldobta a sisakfóliáját. Az pedig beszorult az ausztrál versenyző légbeömlőjébe, feladásra kényszerítve őt. A gyári Ducati pilótája ugyanakkor megérti, hogy Márqueznek nem volt más választása. „Soha nem hoztunk szabályt erre vonatkozóan – folytatta. – Szóval ez inkább azon múlik, hogy a versenyző mit érez. Elismerem, hogy ha az ember sisakrostélyán van egy bogár, az ellehetetleníti a látást, vagy rossz hatással van a koncentrációra, úgyhogy jobb letépni.”

A Gresini motorosa végül olyannyira megoldotta a szituációt, hogy remek tempójának köszönhetően győzni tudott. Az elején oda kellett figyelnie, hiszen a többiekénél jóval lassabb motorja nem volt a legbiztonságosabb, éppen ezért nem is akart manőverezni az egyenesben. Utána viszont remekül helyezkedett, és a következő kanyarokban rengeteg pozíciót hozott vissza.

Veszélyes helyzet volt, nagy volt a füst – jelentette ki. – A rajt után próbáltam nem nagyon mozgolódni, mert tudtam, hogy a többiek [mindkét oldalról] jönnek. Igyekeztem elkerülni a kontaktot. Aztán, amikor az első kanyarhoz érve megláttam [Luca] Marinit, a két Yamahát és sok versenyzőt magam előtt, azt mondtam magamban, hogy »fogalmam sincs, hol állok, de [nagyon hátul]«. Utána, a második kanyarban viszont már újra a hatodik helyen voltam. Nem tudom, mit csináltam, vissza kell néznem.”

Így áll a MotoGP-tabella az Ausztrál Nagydíj után