back to top
2024. október 23. 17:24
KezdőlapMotoGPHiába veszít „métereket”, Zarco úgy érzi, a Honda újra „egy kategóriában” van...

Hiába veszít „métereket”, Zarco úgy érzi, a Honda újra „egy kategóriában” van a többiekkel

Johann Zarco örömmel vette tudomásul, hogy az Ausztrál Nagydíjon képes volt tartani a középmezőny tempóját. Bár a Hondának még mindig vannak hiányosságai, a francia motoros úgy érzi, most már nem csak névlegesen szerepelnek ugyanabban a kategóriában, mint a többiek.

Ami a végeredményt illeti, Johann Zarcónak nem volt különösebben jó hétvégéje Phillip Islanden. A 34 esztendős versenyző a tizennegyedik helyet szerezte meg az időmérőn, majd a sprintet nem tudta befejezni. A főfutamon ugyan pontot szerzett, de csak tizenkettedik lett, vagyis nem sikerült elérnie az Indonéziában vagy Japánban megszerzett helyezést.

Az LCR pilótája ennek ellenére kifejezetten elégedetten nyilatkozott. Zarco ugyanis három másik márka képviselőjével, Fabio Quartararóval, Raúl Fernándezzel és Jack Millerrel alkotott egy bolyt, és bár végül őt intették le utolsóként a kvartett tagjai közül, az elejétől a végéig meglehetősen jónak érezte a versenyen mutatott sebességét.

Quartararo többször is majdnem nagyot bukott, de utána biztató tempót produkált

Lenyűgöző volt a tempó – nyilatkozta. – Nem hittem el, amit a műszerfalon láttam. Majdnem az egész futamot 1:29 másodpercen belüli körökkel teljesítettük. Teljes mértékben arra összpontosítottam, hogy mindent ismétlésszerűen végezzek, és együtt maradtam az előttem lévő srácokkal. Boldog vagyok, mert lenyűgöző volt a versenytempó.”

Persze, ahogyan a legtöbb futamon, úgy ezúttal is a Honda szerezte a legkevesebb pontot, mind gyártóként, mind az összes pilóta eredményét figyelembe véve. Zarco azt is kiemelte, hogy továbbra is vannak gondok a motorral, ennek ellenére úgy érzi, hogy most már nem annyira kilátástalan a helyzet, mint amilyen az idény korábbi szakaszában volt.

Marc Márquez nagy csatában verte meg Martínt, a peches kezdés sem gátolta meg a diadalban

A motornak még mindig megvan az a korlátja, hogy nem tudom úgy befordítani, ahogyan akarom, és nem vagyok képes kontrollálni a kigyorsítási tapadást, ezzel továbbra is küszködöm – magyarázta. – Nagyon konzervatívnak kell lennem, métereket veszítek a többiekhez képest. Ugyanakkor nem szabad elfelejteni, hogy néhány hónappal ezelőtt még úgy tűnt, hogy nem egy kategóriában versenyzünk. Most ott mentünk a többiekkel, és csak tíz másodpercre voltunk Pecco [Bagnaiától], ami pozitív.”

Zarco szavai kapcsán fontos hangsúlyozni, hogy az Ausztrál Nagydíj hétvégéjéből soha nem érdemes messzemenő következtetéseket levonni a pálya jellege miatt, a következő helyszínek sokkal mérvadóbbak lesznek az erőviszonyokat illetően. A MotoGP mezőnye ezen a héten Thaiföldre, Buriramba látogat, ahol kiderülhet, hogy az egyszeres királykategóriás futamgyőztes optimizmusa mennyire volt megalapozott.

Így áll a MotoGP-tabella az Ausztrál Nagydíj után