back to top
2024. szeptember 28. 17:25
KezdőlapSuperbikeÉrik a szenzáció? – menedzsere szerint Razgatlıoğlu elhagyná a Superbike-vb-t a MotoGP-ért

Érik a szenzáció? – menedzsere szerint Razgatlıoğlu elhagyná a Superbike-vb-t a MotoGP-ért

Toprak Razgatlıoğlu menedzsere valósággal ledobta az átigazolási bombát. Kenan Sofuoğlu ugyanis közölte a BMW-vel, hogy a török versenyző év végén elhagyná a Superbike-világbajnokságot, és a MotoGP-ben folytatná pályafutását.

Toprak Razgatlıoğlu és a BMW házassága egyelőre minden képzeletet felülmúlóan alakul. A török versenyző az eddigi négy forduló során a futamok felét megnyerte, és további három alkalommal állhatott fel a dobogóra. Misanóban tökéletes hétvégét teljesített, aminek következtében átvette a vezetést a bajnoki tabellán, és 21 pont az előnye Nicolò Bulegával szemben.

Razgatlıoğlu megcsinálta a tökéletes hétvégét, hatalmas fölénnyel nyerte a második misanói versenyt

A 27 éves pilóta kétéves szerződést írt alá a német márkával, vagyis papíron még jövőre is a BMW-nél kellene versenyeznie. Első látásra indokolatlannak tűnik a váltás, ám menedzsere, Kenan Sofuoğlu valóságos bombát dobott le. A SPEEDWEEK.com-nak adott interjújában ugyanis elárulta, ügyfele év végén el akarja hagyni a Superbike-vb-t, hogy 2025-ben már a MotoGP-ben versenyezzen.

„Nagyon jól mennek a dolgok a BMW-nél, ez a fejezet egy újabb szintre emel minket – nyilatkozta. – Toprak iránt nagy az érdeklődés a MotoGP paddockjában, már a jövő évre vonatkozóan is. Kétéves szerződésünk van a BMW-vel, de már tájékoztattam őket, hogy az év végén szeretnénk elhagyni a Superbike-világbajnokságot, és a MotoGP-be akarunk igazolni. Elmondtam nekik, hogy ez Toprak kívánsága.”

Razgatlıoğluval kapcsolatban nem először merül fel, hogy sorozatot vált. Tavaly, még a Yamaha versenyzőjeként tesztelte is a hangvillások MotoGP-motorját, az M1-est. Ebből aztán végül nem lett semmi: akkoriban azt lehetett olvasni, hogy a török motoros nem nyújtott meggyőző teljesítményt, de nemrég ő maga árnyalta a képet, amikor kijelentette, hogy a japánok nem tettek meg mindent annak érdekében, hogy jól sikerüljön a program. Most viszont lehetséges, hogy itt az újabb lehetőség, amit már nem akar veszni hagyni.

MotoGP-tesztje után lett elege a Yamahából Razgatlıoğlunak, be sem akarta fejezni a programot

„A BMW-vel az volt a célunk, hogy ebben a két szezonban megnyerjük a világbajnokságot, de már most nagyon jól mennek a dolgok – folytatta Sofuoğlu. – Toprak teljesítménye kiemelkedő. Ki akarja használni ezt a pillanatot az életében a váltásra. Ezt elmondtam a BMW-nek is. Azonban még nem tudjuk pontosan, hogyan fog ez működni, meg kell állapodnunk a BMW-vel. Ez a jövőről is szól. Mindannyian tudjuk, hogy a BMW be akar szállni a MotoGP-világbajnokságba. Ha mindenki egyetért Toprak kívánságával, akkor megpróbálom valóra váltani.”

Ami a BMW esetleges beszállását illeti, a gyártó vezetői valóban nem zárkóztak el a gyorsaságimotoros-világbajnokság királykategóriájától. Ugyanakkor ez minden bizonnyal legkorábban 2027-ben fog megtörténni, hiszen arra az évre jelentősen megváltoznak a technikai szabályok, vagyis korábban aligha lenne sok értelme elindítani a projektet.

Így változik meg a MotoGP, hivatalossá váltak a 2027-es új szabályok

Mindez azt jelenti, hogy ha Razgatlıoğlu jövőre valóban a MotoGP-ben fog szerepelni, akkor egy másik márka motorjára kell felülnie. A KTM-et leszámítva még mindenhol van hely, igaz, a Ducati esetében már csak szatellitcsapatnál. Ami a gyári istállókat illeti, a Yamaha a fent említett okokból nem valószínű, míg a Honda kapcsán a gyenge teljesítmény miatt lehetnek kérdőjelek. A gyári Apriliánál szintén van még hely, igaz, nemrég több sajtótermékben is arról számoltak be, hogy hamarosan bejelenthetik Marco Bezzecchit a már szerződtetett Jorge Martín mellé.

Az Aprilia vezére elárulta, a „történelem leggyorsabban megkötött szerződését” írták alá Martínnal