back to top
2024. október 18. 06:19
KezdőlapMotoGPMartín pályacsúccsal verte meg a Trackhouse párosát, Marc Márquezzel csúnyán kiszúrtak az...

Martín pályacsúccsal verte meg a Trackhouse párosát, Marc Márquezzel csúnyán kiszúrtak az időmérőn

Jorge Martín szerezte meg a pole pozíciót a Német Nagydíj időmérőjén a Trackhouse pilótái, Miguel Oliveira és Raúl Fernández előtt a MotoGP-ben. Maverick Viñales nagyot esett a hajrában, míg Marc Márquezzel a szabadkártyás Stefan Bradl tolt ki a Q1-ben.

A várt eső egyelőre nem jött meg a Sachsenringre, így verőfényes napsütésben rendezték meg a MotoGP időmérőjét. A pénteki edzés eredménye alapján Maverick Viñales, Jorge Martín, Miguel Oliveira, Álex Márquez, Francesco Bagnaia, Enea Bastianini, Franco Morbidelli, Pedro Acosta, Fabio Di Giannantonio és Brad Binder csak a Q2-ben kezdtek, a többieknek viszont meg kellett küzdeniük a kvalifikáció második szakaszának maradék két helyéért.

Viñales körrekorddal zárt az élen a roncsderbit hozó edzésen, Marc Márquez nem jutott tovább

Köztük Marc Márqueznek is, aki pénteken bukott, és ujjtörést szenvedett, de elmondása szerint ennél sokkal jobban zavarja a bordazúzódása. A Gresini motorosa kemény első gumin kezdett, ahogyan Marco Bezzecchi, Raúl Fernández, Fabio Quartararo és Luca Marini is, Jack Miller a lágyat választotta, míg a többiek a közepeset. Hátra mindenki a lágyat tette fel.

Az első próbálkozások után utóbbi állt az élre 1:20.566 másodperccel, 18 ezreddel megelőzve Márquezt, és további 106-tal Quartararót. Raúl Fernández azonban kicsit később fejezte be első körét, és 464 ezreddel felülmúlta Millert. Mögé a nyolcszoros világbajnok jött be 161 ezredes hátrányban, az ausztrál pilótát pedig még Augusto Fernández, Bezzecchi és Quartararo is felülmúlta.

A versenyzők ezt követően szokás szerint visszatértek a bokszba, hogy aztán ismét pályára hajtsanak. Az 1-es kanyarban aztán Miller bevetődött Márquez mellé, és lerepült egy darab a motorjáról, de az ütközést szerencséjükre megúszták, csak a KTM motorosa ment ki a kavicságyba. A Gresini pilótája ezután visszatét a garázsba.

Raúl Fernández eközben javított, és 1:19.678-cal tovább növelte előnyét, míg Bezzecchi 437 ezredes hátrányban feljött a második pozícióba. Kisvártatva Márquez is visszatért a pályára, de előre immáron közepes abroncsot raktak fel neki. Javítani azonban nem tudott, ugyanis a szabadkártyával szereplő Stefan Bradl az útjába került. Ezzel eldőlt, hogy a nyolcszoros világbajnok nem jut tovább, helyette a Trackhouse, illetve a VR46 pilótája szerepelhetett a Q2-ben. Mögöttük Quartararo, Augusto Fernández, Miller, Nakagami Takaaki, Marini, Joann Zarco, Joan Mir, Bradl és az Álex Rinst helyettesítő Remy Gardner lett a sorrend.

A Q2-ben szintén változatos volt a gumiválasztás, legalábbis ami az első abroncsot illeti: Viñales a lágy, Bastianini és Di Giannantonio a közepes, míg a többi versenyző a kemény keverék mellett döntött. Az első próbálkozások után Álex Márquez 1:19.900-zal állt az élre, mindössze 1 ezreddel megelőzve Martínt, akinek azonban elvették a körét, így Viñales állt a második helyen 5 százados lemaradással. Azonban a megint később kezdő Raúl Fernández aztán átvette a vezetést, 257 ezreddel felülmúlva honfitársát.

Martín aztán még tovább faragott az időn, és 1:19.423-as körrekordot repesztett, míg Bagnaia csak a negyedik helyre jött fel. Mögöttük Morbidelli, Viñales, Oliveira, Bastianini, Binder, Acosta, Bezzecchi és Di Giannantonio volt a sorrend, amikor a mezőny állva maradt tagjai visszatértek a garázsukba.

A végjátékra aztán Viñales és Di Giannantonio is keveréket váltott: előbbi a keményet, utóbbi a lágyat tette fel előre. Először Oliveira tudott javítani, aki mindössze 48 ezreddel maradt el Martíntól, így feljött a második helyre. Csapattársa, Fernández ellenben elsőre nem tudott gyorsulni, miközben Viñales a 10-es kanyarban mutatott be egy highside-ot.

Ennek következtében egy ideig senki nem tudott javítani. A véghajrában aztán senki nem gyorsult, köszönhetően Márquez bukásának. Ezzel kialakult a végeredmény: Martín pályacsúccsal verte meg a két Trackhouse-t, Oliveira–Fernández sorrendben, mögöttük pedig Bagnaia, Márquez, Morbidelli, Viñales, Di Giannantonio, Bastianini, Acosta, Binder és Bezzecchi lett a végeredmény.

A MotoGP sachsenringi időmérőjének végeredménye