back to top
2024. szeptember 19. 18:29
KezdőlapMotoGPQuartararo: Megvolt a lehetőségem, hogy másik csapathoz menjek

Quartararo: Megvolt a lehetőségem, hogy másik csapathoz menjek

Fabio Quartararo elismerte, valóban lett volna lehetősége csapatot, illetve gyártót váltani a szezon végén. A 24 éves motoros továbbra is hisz a Yamahában, ahol immáron már mentalitás uralkodik a korábbiakhoz képest.

Az év első harmadában két élversenyző is szerződést hosszabbított jelenlegi gyártójával. Azonban amíg Francesco Bagnaia esetében egyáltalán nem okozott meglepetést, hogy 2026-ig marad a Ducatinál, addig Fabio Quartararo esetében némileg váratlan volt, hogy áprilisban hivatalossá vált, hogy szintén marad a helyén a jelenlegi technikai korszak végéig.

Meglepő fordulat: a problémák ellenére Quartararo hosszabbított a Yamahával

A francia versenyző ugyanis a tesztek során rendre hangsúlyozta, hogy fejlődni kell, a katari szezonnyitó hétvégéjén pedig kijelentette, a lemaradásuk nemhogy nem csökkent, de egyenesen nőtt az európai gyártókhoz képest. Ebben az időszakban felröppent a pletyka, miszerint az Aprilia megkörnyékezte őt, és bár ezt konkrétan nem erősítette meg, de azt elismerte, hogy lett volna lehetősége a váltásra.

„Azért hosszabbítottam meg a szerződésemet a Yamahával, mert bízom ebben a projektben – idézi Quartararót a Corsedimoto. – Megvolt a lehetőségem, hogy másik csapathoz menjek, de hatalmas a Yamaha iránti hűségem, és a Yamaha is nagyon lojális volt hozzám. Ráadásul a kívánságaim meghallgattattak. Várnunk kell, és meglátjuk, hogyan alakul a következő két év. Aztán eljön az ideje egy új döntésnek.”

Bár a pályán egyelőre nem sok jelen van a fejlődésnek, hiszen a Yamaha csak a még nagyobb gödörben lévő Hondát előzi meg a konstruktőri tabellán, de a közelmúltban több új szakember is érkezett a hangvillásokhoz, és ez a hozzáállásban is látszik. A fejlesztések üteme például érezhetően felgyorsult, amit Quartararo kifejezetten értékel.

„Jó a projekt, jók az emberek, más a mentalitás – szögezte le a 2021-es MotoGP-világbajnok. – A döntések nem három-négy hónap alatt születtek meg, hanem gyorsan. Olyan embereket akartam, akik már dolgoztak más gyártóknál, akiknek van tapasztalatuk más motorokkal. A Yamaha mindent megadott, amit kértem. Ez jó ok volt arra, hogy maradjak.”

A titokzatoskodó Quartararo elárulta, mi győzte meg, hogy hosszabbítson a gyengélkedő Yamahával

Quartararo egyelőre tényleg csak reménykedhet, hogy jó döntést hozott, hiszen az idei szezonban még kevésbé versenyképes a Yamahával, mint tavaly. Míg 2023-ban az első kilenc fordulóban 66 pontot gyűjtött, és a sprinteken, valamint a főfutamokon is egy-egy harmadik helyet szerzett, addig idén csupán 44 egységgel rendelkezik, és a tabella tizenötödik pozícióját foglalja el.

Quartararo: Kedvelem Valentino Rossit, de számomra Marc Márquez a történelem legjobbja