back to top
2024. április 30. 15:32
KezdőlapMotoGPMeglepő fordulat: a problémák ellenére Quartararo hosszabbított a Yamahával

Meglepő fordulat: a problémák ellenére Quartararo hosszabbított a Yamahával

Hivatalosan bejelentették, hogy Fabio Quartararo a Yamaha versenyzője marad a következő szezonokban is. A felek két évvel hosszabbították meg a jelenlegi szerződésüket, így a tervek szerint 2025-ben és 2026-ban is egy hangvillás motoron láthatjuk majd Quartararót.

Az elmúlt időszakban egyre több jel mutatott arra, hogy Fabio Quartararo el fogja hagyni a Yamahát. A francia pilóta távozása azért merülhetett fel, mert a hangvillások motorja jelenleg finoman szólva sem képvisel átütő erőt. Quartararo a nyilvánosság előtt bevallotta, hogy kész tárgyalni más gyártókkal, nemrég pedig a következőket jelentette ki: „én egy olyan projektet akarok, amelyet kedvelek, és amely lehetővé teszi számomra, hogy elérjem a kívánt eredményeket”.

A siker vagy a pénz a fontosabb? – Quartararo elárulta, mi alapján dönt a jövőjéről

Úgy tűnik, hogy ezt a projektet végül a Yamahánál találta meg. Ugyanis magyar idő szerint pénteken délelőtt bejelentették, hogy Quartararo további két évvel meghosszabbította a szerződését, így a 2025-ös és a 2026-os szezonokban is az iwataiak színeit fogja képviselni.

Quartararo a MotoGP-ben történő 2019-es debütálása óta csak a Yamaha versenyzője volt. A nizzai pilóta az első két szezonjában a Petronas nevet viselő szatellitcsapat motorján ült, majd 2021-ben felkerült a gyári istállóhoz. Ekkor pedig azonnal sikerült is megmutatnia a tehetségét, hiszen megszerezte a bajnoki címet, egy évvel később pedig a tabella második helyén végzett. Eddig összesen 11 futamgyőzelmet szállított a gyártónak, amelyek közül 8-at a gyári alakulat gépével szerzett meg.

„Nagyon boldogan jelentem be, hogy folytatom a kékben megkezdett kalandom – idézi a csapat honlapja Quartararót. – Az előző télen a Yamaha bebizonyította nekem, hogy új megközelítéssel és új agresszív gondolkodásmóddal rendelkezik. Nagyon bizakodó vagyok: együtt fogunk visszatérni a mezőny elejébe! Hat évvel ezelőtt esélyt adtak nekem a MotoGP-be történő fellépésre, és azóta nagy dolgokat értünk el közösen. Még hosszú utat kell megtennünk, hogy újra győzelmekért tudjunk harcolni. Keményen fogok dolgozni, és biztos vagyok benne, hogy közösen még egyszer valóra váltjuk az álmunkat!”

A Yamaha ügyvezető igazgatója, Lin Jarvis is megszólalt. „Nagyon örülünk, hogy Fabio a Yamaha versenyzője marad – mondta Jarvis. – Fabio egy kivételes tehetség, nagyon szorgalmas, jó csapatjátékos, és még sok évig versenyképes lesz. A Yamaha minden erőfeszítést megtesz, hogy Fabióval együtt egy fényesebb jövő felé induljon el egy »új agresszív megközelítéssel« a motorfejlesztés terén.”

„Fabio meglátta ezt az elkötelezettséget, és az meggyőzte, hogy úgy döntsön, velünk marad a következő években is – folytatta Jarvis. – Mi vagyunk az elsők, akik elismerik, hogy még sok munkát kell elvégeznünk ahhoz, hogy visszatérjünk arra a versenyképességi szintre, amelyen 2021-ben és 2022 első felében voltunk. De Fabióról lehet tudni, hogy ő mindig a legjobbja százszázalékát nyújtja. Az is természetes neki, hogy harmóniát és jó légkört teremt a csapattagok között. Számíthat a csapat és a Yamaha teljes támogatására minden lépésnél, miközben megpróbálunk még több bajnoki címet nyerni közösen!”