back to top
2024. szeptember 19. 18:08
KezdőlapMotoGPPedrosa: Ha csak néhány dolog jobban alakult volna, simán háromszoros MotoGP-bajnok lehetnék

Pedrosa: Ha csak néhány dolog jobban alakult volna, simán háromszoros MotoGP-bajnok lehetnék

Dani Pedrosa szerint Jorge Lorenzo megérdemli azokat a királykategóriás címeket, amelyeket megszerzett. Viszont ezzel együtt úgy látja, hogy egy kis szerencsével ő is többszörös MotoGP-bajnok lehetett volna. Pedrosa emellett a média helyes kezelésének fontosságára is kitért.

Zsinórban egy 125 és két 250 köbcentis világbajnoki címet gyűjtött be Dani Pedrosa azelőtt, hogy 2006-ban fellépett a MotoGP-be. Spanyolországban ekkor nagy várakozásokkal tekintettek a tehetséges motorosra, de ő végül ezeknek nem tudott teljesen eleget tenni. Királykategóriás trófeát ugyanis nem vihetett haza, be kellett érnie három második (és három harmadik) hellyel. 2007-ben Casey Stoner, 2010-ben és 2012-ben pedig Jorge Lorenzo bizonyult jobbnak nála. Bár neki nem sikerült igazán boldoggá tennie a honfitársait, úgy látja, csak nagyon kevés hiányzott ehhez.

Lorenzo szerint egyértelmű, hogy neki helye van minden idők öt legjobb motorversenyzőjének listáján

„Szerintem Jorge teljesen megérdemli [azokat a címeket], amelyeket megnyert. Úgy értem, hogy semmit sem akarok elvenni tőle, sőt épp ellenkezőleg – mondta Pedrosa a Por Orejas című podcast egyik részében. – Viszont az én esetemben, ha csak néhány dolog jobban alakult volna, simán kétszeres, sőt talán háromszoros [királykategóriás] bajnok lehetnék.”

Pedrosa ma már a KTM tesztpilótájaként és televíziós szakértőként keresi a kenyerét. Ennyi tapasztalattal pedig azt is belátta, hogy egy területen biztosan elkövetett hibákat – egy olyanon, ami Valentino Rossinak sokkal jobban feküdt. „A 125-ben és a 250-ben nagyon jól csináltuk a dolgokat, de aztán [a MotoGP-ben] nem tudtunk jól alkalmazkodni a médiakörnyezethez. Még akkor is nagyon be voltunk zárkózva abba a stílusba, amely a 125-ben és a 250-ben bevált, de a MotoGP-ben már más volt a légkör” – magyarázta.

„Ott be kell szállnod a média játékába, hiszen a riválisaid is ezt csinálják. És a mi esetünkben ott volt Valentino, aki kétségtelenül nagyot ment ezen a területen – emlékeztetett Pedrosa. – És akár tetszik, akár nem, még akkor is, ha olyan a karaktered, mint Caseynek, aki hozzám hasonlóan másfajta, nagyon zárkózott volt, tudnod kell legalább valamennyire kezelni ezt a légkört, és mi ezt nem csináltuk jól. Nem azt mondom, hogy mindennek [az elvesztett bajnoki címeknek] ez volt az oka, de amikor olyan dolgokat várnak el tőled, amit nagyon nehezen tudsz megugrani, és nem tudod, hogyan kezeld őket, akkor ez egyre nagyobb és nagyobb teherré válik.”

Pedrosa felfedte, hasonló gondjai voltak, mint Stonernek

„Jobb lett volna, ha annak idején mentálisan egy kicsivel rugalmasabb vagyok, hogy gyorsabban tudjak alkalmazkodni az ilyen dolgokhoz – tette hozzá. – A japánokkal [a Hondával] mindig is elég jól kommunikáltam, mindig megértettem magam velük, amikor a motor fejlesztéséről volt szó. Azonban az újságírókkal, legyenek azok spanyolok vagy külföldiek, folyton több nehézségem akadt, velük nem tudtam jól kommunikálni.”