back to top
2024. május 20. 07:27
KezdőlapMotoGPLorenzo szerint egyértelmű, hogy neki helye van minden idők öt legjobb...

Lorenzo szerint egyértelmű, hogy neki helye van minden idők öt legjobb motorversenyzőjének listáján

Jorge Lorenzo felsorolta, hogy szerinte ki volt minden idők öt legjobb motorversenyzője. A lista élére Valentino Rossit, az aljára pedig önmagát tette az ötszörös világbajnok.

Amióta 2019-ben visszavonult a MotoGP-ből, Jorge Lorenzo többek között szakértőként és médiaszemélyiségként tölti az idejét, így mostanában is sokszor lehet találkozni különféle érdekes megszólalásaival. Lorenzo nemrég a The Wild Project című podcast vendége volt. Az adás egyik részében arra kérte a műsorvezető, hogy állítsa össze minden idők öt legjobb motorversenyzőjének listáját.

„A legjobb Valentino Rossi volt – azért, amit jelentett, amit adott a motorsportnak, illetve a karizmája miatt – kezdte Lorenzo. – Persze nem másokért tette, amit tett, hanem önző módon önmagáért, de végül ezzel a teljes motorsport javát szolgálta. A történelem második legjobbjának pedig Marc Márquezt tenném.”

Lorenzo: Rossi fülét-farkát behúzva tért vissza a Yamahához, hogy tanuljon tőlem

„A harmadik… ez nehéz. A harmadik hely nagyon szoros. De mégis, a harmadik [Giacomo] Agostini, mivel ő nyerte a legtöbb bajnoki címet – folytatta. – De az természetesen egy nagyon más világ volt,  Agostini egy perccel a második előtt célba érve nyert futamokat. Sokszor neki volt a legjobb motorja, és általában is sok volt az egyenlőtlenség a mezőnyben. A pilóták akkor nem úgy készültek fizikailag, mint ma, néhányan még dohányoztak is. Más idők voltak.”

Lorenzo a listája első három helyére a gyorsaságimotoros-világbajnokság királykategóriájának három legeredményesebb pilótáját tette, már ami a bajnoki címek számát illeti. Agostini nyolc, Rossi hét, Márquez pedig hat trófeát gyűjtött – eddig – össze a legnagyobb géposztályban. Ebben a rangsorban a spanyol pilóta után az öt 500 köbcentis vb-címig jutó Mick Doohan következik, ahogy Palma de Mallorca szülötte is őt tartja minden idők negyedik legjobbjának.

„Már csak a mentális ereje miatt is [Doohan a negyedik legjobb]. Öt bajnoki címet nyert. Eltört a lába, amikor még nem volt világbajnok, és azt mondták neki, hogy amputálni fogják. A mentális ereje és az ambíciói miatt tolta végig. Kicsit olyan volt, mint amilyen én voltam gyakran” – látta meg a párhuzamot Lorenzo.

„Láttam a csontot és az inat” – Doohan felidézte a balesetet, amelyben majdnem elvesztette a lábát

„Ha fel kell tennem magam a listára, akkor megteszem – egyrészt a számok alapján, illetve mert technikailag sokat fejlődtem. Sokat fejlődtem, és néha egy átkozott robot voltam – utalt az időnként elég domináns győzelmeire. – Nem fogom azt mondani, hogy történelmi szempontból jobb voltam, mint Agostini, Rossi vagy Márquez, akik több bajnoki címet gyűjtöttek, mint én [Lorenzo háromszor lett a szezon legjobbja a MotoGP-ben – a szerk.]. A számok azok számok, de szerintem egyértelmű az ötödik helyem.”

Lorenzo úgy gondolja, hogy nem csak a puszta számadatoknak kell meghatároznia egy-egy pilóta megítélését. „Szerintem például [Dani] Pedrosa technikai szempontból jobb volt, mint Nicky Hayden – mondta. – De Hayden világbajnok lett, Pedrosa pedig nem. De azért ettől még az igaz, hogy a számok és a versenyző minősége általában kéz a kézben járnak.”

Hoppá, jön a „Sztárbox MotoGP-kiadása”, Pedrosa elfogadta Lorenzo kihívását