2024. április 27. 12:44
KezdőlapMotoGPRossi „olyan volt, mint egy isten” Lorenzo szerint

Rossi „olyan volt, mint egy isten” Lorenzo szerint

Jorge Lorenzo egy interjúban mesélt Valentino Rossihoz fűződő kapcsolatáról. A spanyol versenyző azt is elmondta, hogy milyen volt a viszonyuk MotoGP-pályafutásuk idején, amelynek nagyrészében egymás csapattársai voltak.

Valentino Rossi és Jorge Lorenzo kapcsolata nagy változáson ment át az elmúlt tizenöt év során. A két pilóta több periódusban összesen hét évig egymás csapattársa volt a MotoGP-ben. 2008 és 2010 között, illetve 2013 és 2016 között képviselték ugyanannak az istállónak – az új szponzorok érkezése miatt folyamatos névváltoztatáson áteső gyári Yamahának – a színeit. A két versenyző a bajnoki címért is folyamatosan harcban volt – egymással és másokkal is –, 2008 és 2016 között minden évben legalább az egyikük, de öt alkalommal mindkettőjük a tabella első három helyének valamelyikén végzett.

Így rendezte viszonyát Rossi a riválisaival, miután „kiöblítette a száját”

Lorenzo nemrég az olasz televíziós személyiség, Maria Arreghini műsorának vendége volt. Palma de Mallorca szülöttjét az adásban megkérdezték a Rossival való egykori rivalizálásról, és a mai kapcsolatukról. Ennek bevezetőjeként a műsorvezető felolvasta a Doktor egyik nyilatkozatát, amelyben az olasz pilóta kifejezte tiszteletét a spanyol versenyző felé.

„Vitáztunk, majd kibékültünk…olyanok voltunk, mint egy pár, akikben folyamatosan lobog a tűz. Ő volt az az ellenfél, akivel a legjobban tudtam szórakozni” – szóltak a kilencszeres világbajnok szavai.

„Ez tetszik – Vale majdnem olyannak festette le a kapcsolatunkat, mint egy házaspárét. Az elején [Lorenzo 2008-ban érkezett a királykategóriába, ahol azonnal Rossi csapattársa lett – a szerk.] nem hiszem, hogy kedveltük volna egymást.  Az világosan látszott, hogy akkor van a karrierje csúcspontján – olyan volt, mint egy isten! Valentino nem akart egy fiatal pilótát maga mellett tudni, és mindent megtett azért, hogy ne tanuljak semmit – akkor jött a fal meg minden” – mondta az háromszoros MotoGP-bajnok.

A fal szó használatával arra a történetre utalt Lorenzo, amikor 2008-ban a két pilóta között annyira elmérgesedett a viszony, hogy egy fal épült a boksz két oldala közé, hogy még kommunikálniuk se kelljen a másikkal. Az ügy hátterében az állt, hogy Rossi megkérte a Yamahát, hogy térjenek át a Bridgestone abroncsok használatára, azonban Lorenzo nem volt erre hajlandó.

„Aztán ő elment a Ducatihoz, ahová jóval később én is eligazoltam. Minél távolabb kerültünk, annál jobban kijöttünk egymással. Csapattársként vetélytársak voltunk és elkeseredetten rivalizáltunk – majdnemhogy ellenségeknek is lehetett volna nevezni bennünket, mindenképpen le akartunk győzni a másikat.

Rossi újabb lépést tesz afelé, hogy világbajnokságon induljon autóversenyzőként

Napjaikra már teljesen más a két legenda viszonya, a közösségi média tanúsága szerint mindig örömmel fogadják, ha összefutnak a másikkal. „Mostanra mindketten visszavonultunk, ennélfogva a kapcsolat nyilvánvalóan megváltozott. Ma már egyikünknek sem kell titkokat őriznie a másik elől” – tette hozzá az ötszörös világbajnok. Manapság az emlékeken kívül közös szenvedélyük, az autóversenyzés is jó beszédtémát szolgáltathat számukra, hiszen amíg Rossi hosszútávú GT-versenyeken – és tervei szerint nemsokára egy prototípus autóval akár a Le Mans-i 24 óráson –, addig Lorenzo a Porsche Szuperkupa futamain indul el rendszeresen.