back to top
2024. május 02. 04:08
KezdőlapMotoGPNyomozás indult Aleix és Pol Espargaró ellen Spanyolországban

Nyomozás indult Aleix és Pol Espargaró ellen Spanyolországban

Újabb MotoGP-pilóták kerültek összetűzésbe az adóhivatallal. Aleix és Pol Espargarót is azzal vádolja a hatóság, hogy a hivatalos bejelentéssel ellentétben 2014 és 2017 között nem Andorrában, hanem Spanyolországban töltötték életvitelszerűen az idejüket és folytattak üzleti tevékenységet, ezért ott kellett volna befizetniük az adójukat, nem pedig a hercegségben.

Aleix és Pol Espargaró után nyomoz a spanyol adóhivatal. A testvérek hivatalosan 2014 óta andorrai lakosok, ám a hatóság szerint ez nem fedi a valós viszonyokat. Állításuk szerint a két MotoGP-pilóta ténylegesen még mindig Spanyolországban lakik és folytat üzleti tevékenységet, ennélfogva ott kellene adót fizetniük. Az Espargaró testvérek nem az első motorversenyzők, akiknek problémájuk akad a hivatallal, korábban Dani Pedrosa és Jorge Lorenzo ellen is nyomoztak Spanyolországban adóelkerülés ügyében.

Súlyos vádak Lorenzótól: maffiamódszerekkel tették tönkre a pályafutása végét

A történetet az El Periodico göngyölítette fel, és az újság több részletet is közölt az ügyről, például Aleix tartozását a hivatal felé, amely több mint félmillió euróra rúg (pontosan 586 950 euróról van szó). Ez az összeg 2014 és 2017 között gyűlt össze, és a befizetetlen adón kívül a büntetéseket is tartalmazza.

Katalónia regionális gazdasági és közigazgatási bírósága szerint az idősebb testvér 2014-ben legalább 204 napot, 2015-ben 206-ot, 2016-ban 189-at, és 2017-ben 219-et töltött Spanyolországban. Ez azért fontos, mert az ottani adózásról szóló törvények szerint 183 napot kell eltölteni az országban ahhoz, hogy utána már kötelezően ott kelljen befizetni az államnak a megfelelő összeget.

„Nyilvánvaló, hogy ezt az ügyet úgy generálják, még akkor is, ha inkább morális, mint jogi kérdésről van szó, hiszen semmi illegálisat nem csináltam. Az emberek azt gondolják, hogy Andorrában nem kell adót fizetni, pedig igenis kell, és én be is fizetem, mivel az a hely az, ahol élek” – mondta az Aprilia pilótája egy nyáron posztolt videójában.

A versenyző nem tagadta, hogy a kedvezőbb adózási feltételek is szerepet játszottak új otthona kiválasztásakor, de állítása szerint leginkább a spanyolnál jobb andorrai életkörülmények motiválták a költözéskor. „Nem megyek vissza Spanyolországba. Itt a családom biztonságban van, és ez olyasmi, amit nagyon sokra becsülünk, ott lent [Spanyolországban] nem volt ilyen jó a biztonságérzet” – magyarázta a lakhelyváltást a három MotoGP-futamgyőzelemmel rendelkező pilóta.

Világosnak látszik, hogy az adózás kérdése hogyan motiválhatta a versenyzőket a hercegségbe való áttelepülésre, hiszen a két ország adókulcsai között valóban jelentős különbséget találunk. Az Espargaró testvérek feltételezett kereseti sávjában a bevételnek Spanyolországban 40, míg Andorrában csak 10 százalékát kell befizetni az államnak. Ennek ellenére a szakértők szerint a miniállam nem nevezhető adóparadicsomnak, hiszen a kis kulcsok oka, hogy Andorrát „olcsó működtetni”, így megelégszenek az átlagosnál arányosan kisebb adóbevétellel is.

„Az adóhatósággal fennálló vita tisztán adózástechnikai jellegű. Nem értünk egyet a hivatal álláspontjával, ezért már fellebbeztünk is” – nyilatkozta Pol ügyvédje, aki már valóban beadta a megfelelő papírokat a Spanyol Nemzeti Bíróságnak.

Az ügy másik része, hogy az adóhivatal szerint 2018-ban kétszer (Aragónban és Jerezben) is megpróbálták értesíteni a versenyzőket, hogy adóellenőrzési eljárást kezdeményeztek ellenük – ezzel elkerülve az elévülést –, de ők megtagadták a találkozást a hivatal embereivel, mivel szerintük az nem volt „a megfelelő idő és helyszín bárkinek is az értesítésére”. Az ellenőrök legalább négy órát vártak a helyszínen, amikor valaki felhívta őket, és azt mondta, hogy értesíti a rendőrséget, ha a hivatal tovább zaklatja a versenyzőket, amire az adóellenőrök csak annyit válaszoltak, hogy szívesen kihívják ők maguk a Guardia Civil (csendőrség) embereit, ha valóban arra lenne szükség.