2024. április 27. 07:45
KezdőlapNégykerékRossi újabb lépést tesz afelé, hogy világbajnokságon induljon autóversenyzőként

Rossi újabb lépést tesz afelé, hogy világbajnokságon induljon autóversenyzőként

Valentino Rossi ott lesz a Hosszútávú-világbajnokság vasárnapi, bahreini tesztjén, egy LMP2-es Orecát fog vezetni. A kilencszeres gyorsaságimotoros-világbajnok jövőre akár már versenyzőként is részt vehet a sorozatban.

Valentino Rossi újabb komoly lépés előtt áll az autóversenyzői karrierjében. Ezen a héten szombaton rendezik a Hosszútávú-világbajnokság, azaz a WEC szezonzáróját Bahreinben, másnap pedig egy tesztet tartanak. Ez utóbbin az olasz motoros legenda is részt vesz, méghozzá egy LMP2-es Oreca 07-es volánja mögött, amelyet csapata, a W Racing Team működtet.

Mindez amolyan felkészülés a 44 éves pilótának, hiszen év végén a BMW Hypercar-autóját, az M Hybrid V8-ast is kipróbálhatja mint a német márka gyári versenyzője. Könnyen lehet, hogy mindez előkészítése annak, hogy Rossi jövőre komolyabb szintre lépjen autóversenyzőként, és immáron világbajnoki futamokon induljon el.

„Nagyon boldog vagyok, hogy [pályafutásom során] először kipróbálhatom magam az LMP2-ben – nyilatkozta. – Ez egy nagyszerű lehetőség a WRT csapatától, mert tervezzük, hogy a jövőben teszteljem a BMW Hypercart. Úgy vélem, tapasztalatgyűjtésnek jó, hogy előtte kipróbálhatom az LMP2-t, mert a leszorítóerő szempontjából hasonló, és kíváncsi vagyok a potenciálomra. Alig várom, hogy Bahreinben lehessek, hogy megnézzem a szezon utolsó futamát, és mivel remélem, hogy a jövőben a WEC-ben versenyezhetek, jó lesz megérteni a futam légkörét és felépítését.”

Rossi 2021-ben vonult vissza a MotoGP-ből, azóta pedig kettőről négy kerékre váltott. A WRT csapatához szerződött, amely akkor még Audi R8 LMS Evo II-esekkel versenyzett a GT World Challenge Europe sorozatban. A Sprint Cupban tíz forduló alatt két versenyen szereztek pontot Frédéric Vervisch-sel, és a tizenhatodik helyen végeztek az összetettben. Ami az Endurance Cupot illeti, ott hétből háromszor jött össze a pontszerzés a Nico Müllerrel kiegészült párosnak, és ugyancsak tizenhatodikként zártak.

A WRT idén BMW M4 GT3-asokra váltott, Rossi pedig új váltótársakat kapott. Az olasz pilóta eredményei a Sprint Cupban rengeteget javultak: Maxime Martinnal megnyerték a második misanói futamot, összességében pedig az ötödik pozícióban zárták a pontversenyt. Az Endurance Cupban már nem volt ekkora előrelépés, hiszen Augusto Farfusszal kiegészülve ismét hétből háromszor szereztek pontot, és a tabella tizenötödik helyén fejezték be az idényt.

Rossi emellett kategóriagyőzelmet aratott Jérôme Policand-nal a Road to Le Mans, vagyis a Le Mans-i 24 órás viadal betétversenyének második viadalán. Rossi nem titkolt célja, hogy részt vegyen a legendás eseményen, ez pedig akár már jövőre megtörténhet, hiszen nem kizárt, hogy 2024-ben a WEC-ben szerepel. A BMW ugyanis visszatér a sorozatba, annak is a Hypercar kategóriájába, de az Autosport értesülései szerint emellett két autót indítanak az LMGT3-ban. A vasárnapi tesztelés mindenesetre még jobban felkészítheti a hétszeres MotoGP-világbajnokot az esetleges WEC-programra.