2024. április 27. 10:55
KezdőlapMotoGPQuartararo üzent a Yamahának, szerinte most már minden rajtuk múlik

Quartararo üzent a Yamahának, szerinte most már minden rajtuk múlik

Fabio Quartararo úgy véli, innentől kezdve a Yamahától függ, hogy jövőre megteszi-e a szükséges előrelépést. A francia pilóta élvezte az előző versenyt, és azt is elárulta, a pálya melyik részein működött igazán jól a motorja.

Fabio Quartararo, illetve a Yamaha rendkívül ingadozó teljesítményt nyújt az utóbbi időszakban. A 24 éves versenyző Indiában és Indonéziában is felállhatott a dobogóra, legutóbb pedig Aleix Espargaró büntetése után ötödik lett Thaiföldön. A köztes futamokon viszont sokkal kevésbé volt eredményes, hiszen Japánban és Ausztráliában is csak szenvedett.

Mindez persze leginkább a motornak tudható be, amely sokkal gyengébbre sikeredett, mint az elmúlt években bármikor. A francia motoros a Thai Nagydíj után kijelentette, hogy az idei szezon már nem annyira érdekli, sokkal inkább a 2024-es évre koncentrál. 2021 MotoGP-világbajnoka ismét leszögezte, hogy fejlődést vár a japán gyártótól.

Quartararót már a jó eredménnyel együtt sem nagyon érdekli az idei szezon

„Nagyon egyértelmű megjegyzéseket tettem a Yamahának – nyilatkozta, utalva ezzel arra, hogy szerinte ő megtette a magáét az ügy érdekében. – Most már rajtuk múlik, hogy jövőre megtegyék ezt a lépést. Még három verseny van hátra. Természetesen fontos, hogy a következő három futam sikerüljön, de tényleg a jövő évre kell koncentrálnunk.”

Quartararo korábban azt is elmondta, hogy a Michelinnek a szokásostól eltérő szerkezetű abroncsai sokat segítettek nekik Buriramban, hiszen jobban tudtak alkalmazkodni ezekhez a gumikhoz, mint a többiek. A 11-szeres MotoGP-futamgyőztes jól érezte magát a futam során, és pozitívan értékelte a hétvégét, hiszen látta a hibákat.

„Láthattuk, hogy az eltérő abroncsok segítettek nekünk, mert a többiek nem tudnak akkora teljesítményt kihozni belőlük – fogalmazott. – Ez Indiában, Thaiföldön és Mandalikán egyértelműen előny [volt], Japánban és Phillip Islanden viszont küszködtünk. Ezt meg kell értenünk, mert az elmúlt években általában mindig sokkal rosszabbak voltunk, most pedig a szezon legjobb eredményét értük el [az előbbi a helyszíneken]. Jövőre a Yamaha remélhetőleg nagyot lép előre. Amikor a gumik elfogynak, kicsit közelebb tudok maradni, kisebb a különbség. Élveztem a versenyt. Égett a kezem Marc [Márquez] és Aleix mögött, de elégedett vagyok azzal, ahogyan befejeztük a napot. Bizonyos értelemben ez pozitív nap volt. Tényleg láttam a gyenge pontunkat és azt, hogy hol kell javulnunk.”

A futam előtti bemelegítésen egyébként Quartararo bizonyult a leggyorsabbnak, aki erre is reagált. „A bemelegítés során jobb volt a tapadás – jelentette ki. – Látszott, hogy mindenkinek jobb a tempója. Remélhetőleg majd a futamon is meglesz ez az érzés. Emellett a tizedik helyről indulva sokkal nehezebb a helyzet, különösen a futam elején. Mindig jobban küszködünk.”

Hatalmas csata után Martín visszaverte a támadásokat, Bagnaia a futam végi drámának örülhetett

Jack Miller, aki a sprintversenyen még Quartararo előtt végzett, kijelentette, hogy a főfutamon számára szokatlan módon nem tudta tartani a tempót a Yamahával. A francia versenyző ennek kapcsán elárulta, hogy a hétvége korábbi szakaszában leginkább a kigyorsításon akartak javítani, vasárnap pedig kifizetődött a munka.

„Őszintén szólva nagyszerű volt – lelkendezett. – Különösen az egyes kanyarban voltam jó. Egész hétvégén erre készültünk, hogy a kijárat tökéletesen sikerüljön. Számunkra az volt a kulcs, hogy az egyes, a hármas és a tizenkettes kanyarból jól gyorsítsunk ki. Ez volt a prioritásunk az egész hétvégén.”