2024. április 28. 18:25
KezdőlapMotoGPHatalmas csata után Martín visszaverte a támadásokat, Bagnaia a futam végi drámának...

Hatalmas csata után Martín visszaverte a támadásokat, Bagnaia a futam végi drámának örülhetett

Jorge Martín nyerte a Thai Nagydíjat Brad Binder és Francesco Bagnaia előtt. A világbajnoki esélyesek között azonban csak 5 ponttal csökkent a különbség, ugyanis a dél-afrikai versenyzőt utólag megbüntették.

A Moto3-as és a Moto2-es futam után a szokásoknak megfelelően a MotoGP főversenyével zárult a Thai Nagydíj hétvégéje. A pole pozícióból a sprintfutamot megnyerő Jorge Martín indulhatott, mellőle Luca Marini, illetve Aleix Espargaró rajtolt. A viadal előtt 18 pontos előnyben lévő Francesco Bagnaia hatodikként várhatta a piros lámpák kialvását. Ami a gumiválasztást illeti, a mezőny nagy része előre közepes, hátulra kemény abroncsot választott, egyedül a hátulra is a közepesre voksoló Álex Márquez, valamint az előre is a kemény mellett döntő Pol Espargaró jelentett kivételt.

Martín simán nyerte a sprintet, jelentősen faragott a hátrányán a rosszul rajtoló Bagnaiával szemben

Martínt ezúttal is lerajtolta Marini, de, ahogyan szombaton, úgy most is a Pramac versenyzője fordult el elsőként, ráadásul nem sokkal később Aleix Espargaró is megelőzte a VR46 versenyzőjét. Bagnaia két pozíciót is javított, ám aztán Brad Binder egy agresszív manőverrel kibillentette őt, aminek következtében Álex Márquez is elment a címvédő mellett.

A 2. kör elején Espargaró kis híján bement Martín mellé, de végül nem támadott. A mezőny viszont feltorlódott mögöttük, amire Álex Márquez fázott rá, és pozíciót vesztett Bagnaiával szemben. A Gresini motorosa azonban hamarosan visszaelőzte a gyári Ducati pilótáját, így visszajött az ötödik pozícióba.

A 3. körben Binder megelőzte Marinit, így feljött a harmadik pozícióba, miközben az első hét Marc Márquezzel bezárólag teljesen együtt volt. Sőt, egy körrel később a nyolcszoros világbajnok egy több kanyaron át tartó csata után agresszívan megelőzte a címvédőt, miközben Binder elment Espargaró mellett.

A gyári KTM pilótája aztán nagyon hamar utolérte Martínt, de előzni nem tudott. Bagnaia eközben visszaelőzte Marc Márquezt, utóbbi öccse pedig maga mögé utasította Marinit, így feljött a harmadik pozícióba, hiszen Espargarót mindketten megelőzték. Az Aprilia pilótájának már Bagnaia ellen kellett védekeznie.

Ezt egészen a 7. körig tudta sikeresen megtenni, ekkor azonban Bagnaia elment mellette, így már az ötödik pozícióban motorozott. Néhány kanyarral később az idősebbik Márquez is maga mögé utasította honfitársát, de ez a pozíciócsere csak ideiglenes volt. A két spanyol motoros aztán ismét oda-vissza előzte egymást, aminek következtében lemaradtak Bagnaiáról. Hátrébb Fabio Quartararo kis híján eldobta a motort, így Marco Bezzecchi megelőzte őt, majd az olasz pilóta Márquez mellett is elment.

Bagnaia jó néhány kört eltöltött Marini mögött, de a 10. kör elején meg tudta előzni márkatársát, ezzel pedig már a negyedik helyen haladt. A következő körökben beállt az élmezőny sorrendje, egészen a 13. körig, amikor Álex Márquez a harmadik helyről bukott a 10-es kanyarban. Ez Bagnaiának jött igazán jól, hiszen így feljött a harmadik pozícióba.

A következő körökben az első hármas valamelyest ellépett, a negyedik helyért a VR46 versenyzői csatáztak, míg Quartararo második próbálkozásra megelőzte Marc Márquezt a hetedik pozícióért. Előttük Bezzecchi többször is megpróbálta megelőzni csapattársát, és a 19. körben ez sikerült is neki.

Ami a győzelemért folytatott csatát illeti, Binder egyre inkább támadta Martínt, és a 20. körben meg is előzte őt, ám a Pramac pilótája visszabújt mellé. A következő körben a dél-afrikai pilóta ismét próbálkozott a 3-as kanyarban, de túlságosan szélesre sodródott, így a 25 éves versenyző visszajött elé. Eközben pedig Bagnaia utolérte az élen haladó párost.

A 22. körben aztán Binder ismét maga mögé utasította Martínt, aki ezúttal nem tudott visszatámadni. A következő néhány körben úgy tűnt, hogy a három pilóta közül Martín van leginkább gondban a gumikkal, ám aztán a 25. körben bebújt Binder mellé, és meg is előzte. A KTM kicsit lecsúszott a kanyarcsúcspontról, de még éppen vissza tudott jönni Bagnaia elé.

Az utolsó kanyarban Bagnaia a külső íven megpróbált egy bravúrelőzést, és egy pillanatra ő volt a legelőrébb, ám aztán visszaesett a harmadik pozícióba. Az utolsó körben nagyon közel voltak egymáshoz, ám előzés már nem történt, és Martín vissza tudta verni a támadást. Ezzel megnyerte a futamot Binder és Bagnaia előtt, ám a drámának így nem volt vége. A KTM versenyzője ugyanis az utolsó körben elhagyta a pályát, így egy pozíciót elvettek tőle. Ezzel Bagnaia lett a második, és 13 pontot őrzött meg az előnyéből.

A MotoGP thaiföldi futamának végeredménye