2024. április 28. 00:02
KezdőlapMotoGPMartín simán nyerte a sprintet, jelentősen faragott a hátrányán a rosszul rajtoló...

Martín simán nyerte a sprintet, jelentősen faragott a hátrányán a rosszul rajtoló Bagnaiával szemben

Jorge Martín könnyedén győzött a Thai Nagydíj sprintfutamán, és 18 pontra csökkentette hátrányát a rosszul rajtoló és mindössze a hetedik helyen célba érő Francesco Bagnaia mögött. Marc Márquez nagy hajrával a negyedik pozíciót szerezte meg.

Jorge Martín indulhatott a pole pozícióból a Thai Nagydíj sprintfutamán, miután pályacsúcsot döntve ő bizonyult a leggyorsabbnak az időmérőn. A spanyol versenyző mellől Luca Marini, valamint Aleix Espargaró rajtolhatott, A bajnokságban vezető Francesco Bagnaia csupán hatodikként várhatta a piros lámpák kialvását. A mezőny tagjai Jack Miller kivételével közepes gumikon mentek, az ausztrál pilóta hátulra lágyat választott.

Martínt ezúttal sem lehetett legyőzni az időmérőn, Bagnaia csak a második sorból indul Thaiföldön

Marini lerajtolta Martínt, ám a spanyol pilóta el tudott menni a külső íven, így megtartotta a vezetést. Marco Bezzecchi két helyet is bukott Brad Binderrel és Marc Márquezzel szemben. A rajt egyik legnagyobb vesztese Bagnaia volt, aki egészen a kilencedik helyig esett vissza, sőt, ideglenesen Fabio Quartararo is elment mellette.

Martín aztán elkezdte kiépíteni az előnyt, míg Binder megelőzte Espargarót, így feljött a harmadik helyre. A mezőny rangidősét Marc Márquez is megtámadta, de maradt az ötödik pozícióban. Álex Márquez csak átmenetileg ment el Bezzecchi mellett, míg hátrébb Nakagami Takaaki bukott a 12-es kanyarban.

A 4. kör végén Bagnaia kihasználta Johann Zarco és Álex Márquez csatáját, és mindkettőjüket megelőzte, amivel feljött a hetedik helyre. Ugyanakkor hátránya több mint másfél másodperc volt az időközben Bezzecchivel szemben pozíciót vesztő Marc Márquezzel szemben.

Féltávhoz közeledve Binder közel maradt Marinihez, és a 6. körben meg is támadta, ám hiába előzte meg, lecsúszott a pályáról, így a VR46 motorosa visszajött elé. Egy körrel később aztán viszont sikerült a manőver, így a gyári KTM versenyzője feljött a második helyre. Eközben Augusto Fernández is eldobta a motort, Nakagamihoz hasonlóan a 12-es kanyarban, és ő a japán pilótával ellentétben nem folytatta a futamot.

A 10. körben Marc Márquez visszaelőzte Bezzecchit, míg Binder összegyűjtötte maga mögött a mezőnyt. A Vr46 pilótája jelentősen lelassult, így Bagnaia utolérte őt. Hátrébb Fabio Di Giannantonio technikai hiba miatt feladta a versenyt, míg a szörnyen rajtoló Maverick Viñales hosszú körös büntetést kapott.

Martín végül közel 1 másodperccel nyert Binder előtt, a harmadik helyen pedig Marini ért célba. Az utolsó körben Marc Márquez és Aleix Espargaró vívtak csatát, és a nyolcszoros világbajnok meg is előzte hibázó honfitársát. A gyári Aprilia pilótája aztán egyszer még visszabújt, de a hajrá a Honda motorosának jött ki jól. Mögöttük Bezzecchi, Bagnaia, Álex Márquez és Zarco lett a pontszerzők sorrendje. Martín ezzel 18 pontra csökkentette hátrányát a címvédővel szemben, és mivel Binder a matematikai esélyét is elveszítette a vb-címre, eldőlt, hogy ismét a Ducatié lesz a végső győzelem az egyéni tabellán.

A MotoGP thaiföldi sprintfutamának végeredménye