2024. április 27. 22:22
KezdőlapMotoGPMartínt ezúttal sem lehetett legyőzni az időmérőn, Bagnaia csak a második sorból...

Martínt ezúttal sem lehetett legyőzni az időmérőn, Bagnaia csak a második sorból indul Thaiföldön

Jorge Martín szerezte meg a pole pozíciót a Thai Nagydíj időmérőjén, Luca Marinit és Aleix Espargarót megelőzve. Francesco Bagnaia csupán a hatodik helyen végzett, így a második sorból rajtol a sprint-, illetve a főfutamon.

Magyar idő szerint kora reggel rendezték a Thai Nagydíj időmérőjét. A pénteki edzés eredménye alapján Jorge Martín, Maverick Viñales, Aleix Espargaró, Johann Zarco, Luca Marini, Marco Bezzecchi, Francesco Bagnaia, Fabio Quartararo, Brad Binder és Augusto Fernández a Q2-ben kezdett, vagyis nekik nem volt jelenésük a kvalifikáció első szakaszában. A második szabadedzésen ugyanaz volt az első három sorrendje, mint az edzésen, utánuk pedig a címvédő volt a leggyorsabb.

Martín bukott, de ismét ő volt a leggyorsabb, Marc Márquezt eltalálta egy lerepülő alkatrész

Az első mért kör Fabio Di Giannantonióé volt, aki 1:30.517 másodperccel kezdett, de csapattársa, Álex Márquez 32 századdal gyorsabb volt nála. Az első próbálkozások során senki nem tudta megelőzni a két Gresinit, így maradtak az élen. A következő körben az ifjabbik Márquez 1:29.892-es, míg az olasz versenyző ennél 254 ezreddel gyengébb időt futott. Ekkor viszont már Marc Márquez és Pol Espargaró is bejött közéjük, előbbinek 166, utóbbinak 232 ezred volt a lemaradása.

Ahogyan az ilyenkor lenni szokott, a pilóták behajtottak a bokszba, hogy aztán új gumikon ideális esetben még kétszer próbálkozzanak. A hajrá első körében Raúl Fernández mindössze 22 ezredes hátránnyal feljött a második helyre, míg a többiek nem javítottak, és a harmadik szektorban sokan elvették.

Utána viszont Marc Márquez és Di Giannantonio is gyorsult: előbbi 1:29.830-cal vette át a vezetést, 22 ezreddel megelőzve utóbbit. Álex Márqueznek viszont még volt válasza, és 87 ezreddel felülmúlta bátyja idejét, elütve csapattársát a továbbjutástól. Az olasz versenyző mögött Fernández, Jack Miller, Nakagami Takaaki, Espargaró, Franco Morbidelli, Joan Mir, Miguel Oliveira és Enea Bastianini volt a sorrend.

A Q2 elején a teljes mezőny két közepes gumin ment ki, kivéve Álex Márquezt, aki később hagyta el a garázst. Az első gyorskört Fabio Quartararo motorozta, a Yamaha pilótája 1:30.503-mal kezdett, de többen is megelőzték. Az első próbálkozások után Bezzecchi volt a leggyorsabb 1:30.114-gyel, 186 ezreddel megelőzve Bindert.

Ezt követően megérkezett Martín, aki pont a VR46 versenyzőjének körrekordját megdöntve 1:29.491-gyel állt az élre, amivel 208 ezreddel bizonyult gyorsabbnak Bindernél. Bezzecchi aztán 167 ezredes lemaradással bejött közéjük, míg mögöttük Aleix Espargaró, Quartararo, Bagnaia, Zarco, Viñales, Marini és Fernández volt a sorrend, míg a két Márqueznek ekkor még nem volt mért ideje. A címvédő egyébként a 3-as kanyarban követett el egy kisebb hibát.

A mezőny tagjai a hajrában is a közepes abroncsok mellett döntöttek. Az első körben Bezzecchi 8 ezreddel átvette a vezetést, míg Bagnaia 36 ezreddel maradt el Martíntól, így feljött a harmadik pozícióba. Binder aztán megelőzte a címvédőt, Álex Márquez pedig egészen az ötödik helyig ugrott.

Itt azonban még nem volt vége, ugyanis Martín 1:29.287-tel visszavette a vezetést. Sőt, Bezzecchit Marini és Espargaró is felülmúlta, előbbi 138, utóbbi 174 ezreddel. Mögöttük Bezzecchi, Binder, az ismét egy kisebbet rontó Bagnaia, Álex Márquez, Marc Márquez, Viñales, Quartararo, Zarco és Augusto Fernández volt a sorrend.

A MotoGP thaiföldi időmérőjének végeredménye