back to top
2024. május 07. 00:45
KezdőlapMotoGPMartín bukott, de ismét ő volt a leggyorsabb, Marc Márquezt eltalálta egy...

Martín bukott, de ismét ő volt a leggyorsabb, Marc Márquezt eltalálta egy lerepülő alkatrész

A Thai Nagydíj edzésén is Jorge Martín volt a leggyorsabb, megelőzve a két gyári Apriliát, Francesco Bagnaia pedig szintén ott volt a legjobb tízben. A spanyol pilóta azonban a hajrában elesett, korábban pedig az ő motorjáról szakadt le egy elem, amely eltalálta a továbbjutásról éppen lemaradó Marc Márquezt.

Az első szabadedzés után az edzéssel folytatódott a Thai Nagydíj hétvégéje a MotoGP-ben. A mezőny tagjai számára ezúttal már volt tét, hiszen az első tíz helyezett már most továbbjutott a szombati időmérő második szakaszába. Erre Jorge Martín pályázott a legnagyobb eséllyel, aki a magyar idő szerint hajnali gyakorláson a leggyorsabbnak bizonyult.

Martín kezdett a legjobban Thaiföldön, Bagnaia megint csak a középmezőnyben nyitott

Az első mért kört ezúttal is Fabio Di Giannantonio teljesítette 1:31.389-cel, és a többiek messze nem is kezdtek ennyire gyorsan. A Gresini versenyzője aztán tovább javított, és 1:30.945-re módosította a leggyorsabb kört, 14 századdal megelőzve csapattársát, Álex Márquezt. Mindeközben Francesco Bagnaia visszatért a bokszba, és láthatóan nem volt elégedett valamivel, hiszen rázta a fejét. Később kiderült, hogy fékproblémái voltak.

Nem sokkal később Fabio Quartararo állt az élre 1:30.835-tel, 99 ezreddel megelőzve a valamennyit szintén gyorsuló Di Giannantoniót. Pár perc elteltével aztán ismét egy Gresini vezetett, de ezúttal Márquez személyében, aki 107 ezreddel bizonyult gyorsabbnak a Yamaha pilótájánál. Utóbbi szintén javított, de csak a hátrányát tudta csökkenteni, egészen pontosan 79 ezredre, majd további 3 ezredet faragott a különbségből.

Szűk 20 perc után Brad Binder feljött a második helyre, mindössze 4 ezredes hátránnyal, miközben Bagnaia kétszer is kiváló első szektort motorozott motorozott, de egyszer sem tudott javulni, így maradt a hetedik pozícióban, majd visszaesett a nyolcadikba, miután Luca Marini felugrott a hatodik helyre. A VR46 pilótája aztán Nakagami Takaakit is megelőzte.

Nem sokkal később Raúl Fernández náluk is gyorsabb volt, így a negyedik pozícióban találta magát. Márkatársa, Maverick Viñales ennél is jobbnak bizonyult, és 115 ezredes előnnyel átvette a vezetést. Honfitársa, Martín csupán a hetedik helyre jött fel, Bagnaia pedig ezzel egészen a tizenkettedik pozícióig zuhant vissza.

Körülbelül félidőnél érdekes közjáték történt: Martín motorjáról lerepült egy apró elem, amely eltalálta Marc Márquez jobb vállát. A nyolcszoros világbajnok kicsit fájlalta azt a testrészét, de komolyabb baj szerencsére nem történt. A gyári Honda motorosa egyébként csupán a tizennegyedik pozícióban állt, de nyilvánvaló volt, hogy az utolsó percek számítanak majd.

23 és fél perccel a vége előtt Di Giannantonio feljött a második helyre, miután 91 ezreddel bizonyult lassabbnak Viñalesnél. Aleix Espargaró szintén javított, és 176 ezredes hátránnyal feljött az ötödik pozícióba. Szűk 15 perccel a vége előtt aztán megkezdődött a hajrá: Binder 1:30.247-tel átvette a vezetést, mindössze 7 ezreddel megelőzve az ugyancsak javító Viñalest. A harmadik helyre Franco Morbidelli jött fel, de csak ideiglenesen.

A gyári Aprilia versenyzője 1:29.924-gyel visszaállt az élre, 11 századdal megelőzve Marco Bezzecchit, és további 76 ezreddel Johann Zarcót. Martín az ötödik helyre ugrott fel, míg Quartararo a hatodik, Marc Márquez a tizedik pozíciót foglalta el, mindössze 4 ezreddel megelőzve Bagnaiát.

A címvédő aztán tovább javított, és feljött a hatodik helyre, míg Jack Miller a tizedik pozícióba ugrott fel. Ezután mindenki felkészült az utolsó rohamra, így volt pár perc csendesebb időszak. Ezt követően Martín 2 perccel a vége előtt Martín 98 ezredes előnnyel átvette a vezetést, Aleix Espargaró pedig feljött a harmadik helyre. A Pramac versenyzője nem sokkal később aztán összehozta a hétvége első bukását a MotoGP-ben, miután a 3-as kanyarban elvesztette a motort.

A sárga zászlónak köszönhetően véget ért az edzés érdemi része. Martín 1:29.826 másodperccel végzett az élen, megelőzve Viñalest és Aleix Espargarót. Mögöttük Zarco, Marini, Bezzecchi, Bagnaia, Quartararo, Binder és Augusto Fernández lett az első tíz sorrendje, vagyis ők jutottak be a Q2-be. Marc Márquez a tizenegyedik lett, 65 ezreddel maradt le a továbbjutásról.

A MotoGP thaiföldi edzésének végeredménye