back to top
2024. május 02. 07:37
KezdőlapMotoGPMartín kezdett a legjobban Thaiföldön, Bagnaia megint csak a középmezőnyben nyitott

Martín kezdett a legjobban Thaiföldön, Bagnaia megint csak a középmezőnyben nyitott

Jorge Martín zárta az első helyen a Thai Nagydíj első szabadedzését Maverick Viñales és Pol Espargaró előtt. Francesco Bagnaia már-már szokásos módon a középmezőnyben kezdte a hétvégét, míg Marc Márquez a mezőny hátsó részében nyitott.

A Moto3 és a Moto2 után a MotoGP mezőnyének is megkezdődött a Thai Nagydíj hétvégéje. Az már a forduló előtt biztossá vált, hogy ezúttal sem lesz teljes a mezőny a futamokon, hiszen Álex Rins nincs ott a helyszínen. Miután múlt héten fájdalmai voltak, orvosaival együtt úgy döntöttek, hogy egy kisebb műtétet elvégeznek.

Bagnaia felségterületén (?) kell újabb felzárkózást kezdenie Martínnak – hétvégi menetrend

Az első mért kört Fabio Di Giannantonio teljesítette 1:34.574-gyel, de csapattársa, Álex Márquez hamar felülmúlta őt 863 ezreddel. Ahogyan az ilyenkor lenni szokott, az idők hamarosan javultak, és Márquez hamarosan már 1:21.030-cal állt az élen, 242 ezreddel megelőzve Jorge Martínt.

A spanyol pilóta aztán 7 ezredet javított, majd Franco Morbidelli állt az élre, mindössze 1 századdal megelőzve Márquezt. A Yamaha versenyzőjét hamarosan megelőzte csapattársa, Fabio Quartararo, de mindössze 5 ezreddel bizonyult gyorsabbnak nála. Maverick Viñales aztán 271 ezreddel felülmúlta a francia pilótát, majd 1:31.486-tal ismét átvette a vezetést.

Pár perccel később az Aprilia gyári pilótája ismét felugrott az eredményjelző tetejére, igaz, csak 2 ezredes előnnyel, míg Martínnak is mindössze 11 ezredes hátránya volt. Ezután sokáig nem változott a sorrend, hiszen a mezőny tagjai inkább a versenytempót szimulálták, így maradt az élmezőny sorrendje.

Bő 10 perccel a vége előtt aztán megkezdődött a hajrá, amit Aleix Espargaró jelzett: az állandó mezőny legidősebb versenyzője 313 ezredes előnnyel átvette a vezetést. Néhány perccel később honfitársa, Martín 1:31.025-tel állt az élre, míg Morbidelli 245 ezredes lemaradással feljött a harmadik pozícióba.

A Pramac versenyzője szűk 5 perccel a vége előtt szintet lépett, és két közepes gumin 651 ezredre növelte előnyét Espargaróval szemben. Viñales aztán 238 ezredes lemaradással feljött a második helyre, míg a legvégén Pol Espargaró a harmadik pozícióba ugrott fel, miután 492 ezreddel bizonyult lassabbnak a bajnokság második helyezettjénél. Mögöttük Aleix Espargaró, Morbidelli, Augusto Fernández, Di Giannantonio, Raúl Fernández, Álex Márquez és Francesco Bagnaia lett az első tíz sorrendje. Quartararo a tizenkettedik, Marc Márquez pedig csupán a tizennyolcadik lett.

A MotoGP első thaiföldi szabadedzésének végeredménye