2024. április 28. 13:56
KezdőlapMotoGPMartínnak nehézséget okozott, hogy kellően lassan menjen a thaiföldi sprintfutamon

Martínnak nehézséget okozott, hogy kellően lassan menjen a thaiföldi sprintfutamon

Jorge Martín elárulta, nehéz volt lassan mennie a Thai Nagydíj sprintfutamán. Brad Bindernek elfogytak a gumijai, mire megelőzte Luca Marinit, a VR46 pilótája pedig szenvedett a hátsó abronccsal.

Jorge Martín látszólag nagyobb megerőltetés nélkül nyerte meg a Thai Nagydíj sprintfutamát. A Pramac versenyzője ugyan nem a legjobban kapta el a rajtot, de Luca Marini nem tudott elmenni mellette a belső íven, így lényegében rajt-cél győzelmet aratott. Mögötte Brad Binder ért célba, miután megelőzte az olasz pilótát, aki így a harmadik helyet szerezte meg.

Martín simán nyerte a sprintet, jelentősen faragott a hátrányán a rosszul rajtoló Bagnaiával szemben

Martín ezzel elkezdett visszazárkózni a tabellát vezető Francesco Bagnaiára. A rajt előtt még 27 pontos különbséget 18 egységre sikerült csökkentenie, miután riválisa csupán a hetedik pozícióban látta meg a kockás zászlót. A 25 éves motorosnak a rajt után lényegében csak annyi volt a dolga, hogy figyeljen a sebességre, de ez nem volt olyan egyszerű, mint amilyennek hangzik.

„Az elején próbáltam óvni a gumikat, de nehéz volt lassan menni – nyilatkozta a leintés utáni interjúk során. – Próbáltam ellépni, aztán láttam, hogy Brad megelőzte Lucát, úgyhogy azt mondtam magamban, hogy most talán itt az ideje kicsit jobban húzni. Addig húztam, amíg 1,9 másodpercre nem nőtt a különbség, utána pedig próbáltam menedzselni [a tempót] a végéig, hogy kicsit pihenjek, és spóroljak némi energiát holnapra.”

Binder az ötödik helyről indult, ám Bagnaiát rögtön a rajtnál megelőzte, majd hamarosan Aleix Espargaró mellett is elment. Marini viszont sokáig gondot okozott neki, majd miután őt is maga mögé utasította, csak akkor sikerült közelednie Martínra, amikor ő már valamelyest kiengedett. Sőt, a hajrára az olasz pilóta ismét utolérte őt.

„A terv nyilván nem a második hely, hanem a győzelem volt, de elfogadjuk a második pozíciót – válaszolta arra a kérdésre, hogy ha korábban megelőzi ellenfelét, akkor megcélozhatta volna-e a diadalt. – Az elején nagyon küszködtem azzal, hogy megelőzzem Lucát, és a amire elmentem mellette, már nagyrészt elhasználtam a gumijaimat. Őszintén szólva trükkös volt, de a csapatom fantasztikus munkát végzett, nagy előrelépést tettem meg a hétvégén.”

Marini a második helyről várta a piros lámpák kialvását, és miután nem sikerült megszereznie a vezetést, maradt ebben a pozícióban. Azonban az elejétől látszott, hogy nincs meg a tempója, Binderrel szemben, és bár az első támadását még vissza tudta verni, a másodikat már nem. A 26 éves motoros a főversenyen mindenkitől jobb teljesítményre számít.

„A közepes hátsóval kicsit küszködöm ezen a hétvégén, de délelőtt az időmérős körre hihetetlenek voltak ezek a gumik – kezdte. – Lehet nyomni, van tapadás, és a motor is nagyon jól teljesített. Ami viszont a versenytempót illeti, nagyon szenvedek a kanyarkijáratoknál. Bradet nem tudtam megtámadni, nehéz helyzetbe kerültem, amikor megelőzött. Az első abroncs hőmérséklete nagyon megnőtt. Meleg volt, és holnap ugyanez lehet a helyzet, de kicsit nagyobb potenciálra számítok a kemény hátsó gumival, azonban a többiektől is jobb teljesítményt várok.”