back to top
2024. május 13. 00:34
KezdőlapMotoGPBagnaia elárulta rossz rajtjának okát, egy „elkerülhető” csata miatt is rengeteget vesztett

Bagnaia elárulta rossz rajtjának okát, egy „elkerülhető” csata miatt is rengeteget vesztett

Francesco Bagnaiának gondja volt a kuplunggal, ezért esett vissza a Thai Nagydíj rajtja után. A címvédő szerint Johann Zarco és Álex Márquez feleslegesen csatáztak előtte, a főversenyt illetően viszont optimista.

Francesco Bagnaia csupán a hetedik helyen ért célba a Thai Nagydíj sprintfutamán, miközben előtte a lehető legrosszabbul alakultak a dolgok az ő szempontjából, hiszen Jorge Martín sima győzelmet aratott. A címvédő már az időmérőn sem szerepelt kifejezetten jól, hiszen csak a hatodik pozíciót szerezte meg, de a szombati viadal ennél is rosszabbul sikerült neki.

Martín simán nyerte a sprintet, jelentősen faragott a hátrányán a rosszul rajtoló Bagnaiával szemben

Ennek elsődleges oka, hogy a rajtja kifejezetten gyengén sikerült, és egészen a kilencedik helyig esett vissza, sőt, egy pillanatra Fabio Quartararo is elé került, de őt hamar vissza tudta előzni. Nem sokkal később egy szemfüles manőverrel egyszerre utasította maga mögé Johann Zarcót és Álex Márquezt, és bár a végére utolérte Marco Bezzecchit, mellette már nem tudott elmenni.

„A rajtnál kiváló volt az elrugaszkodás, de gond volt a kuplunggal – nyilatkozta Bagnaia az olasz Sky-nak. – Ennek eredményeképpen az egyes kanyarban egy csetepatéban találtam magam, és rosszul jöttem ki Zarco bevetődéséből, amely kicsit a határon volt. Nem sokkal később rengeteg időt vesztettem, mert Johann és Álex Márquez késhegyre menő párbajt vívtak, amikor ez elkerülhető lett volna. Sok időt vesztettünk, és onnantól kezdve nagyjából ugyanolyan tempóban mentem, mint azok, akik versenyben voltak a dobogóért.”

Bagnaia esetében megfigyelhető, hogy a szezon elején a sprintfutamoknak köszönhette, hogy egyáltalán vezette a bajnokságot, ám az elmúlt hónapokban látványosan megfordult a tendencia. Utoljára Spielbergben nyerte meg a szombati versenyt, azóta folyamatosan Martín győz, már amikor persze megrendezik. A címvédő elmondta, hogy vasárnaponként jobban érzi magát, nem véletlen, hogy a mostani viadallal kapcsolatban is optimista.

„A sprinten jobban szenvedek, mert a többiek jobban ki tudják használni a hátsó gumit, de ennek az a hátránya, hogy körülbelül tíz kör után elkopik – magyarázta. – Nem véletlen, hogy a kemény abroncsokon jobban megyek, mert a tempóm gyors és egyenletes. A holnapi futamra gondolva nagyon bizakodó vagyok, egyértelműen kulcsfontosságú lesz, hogy jól rajtoljak, és ne kerüljek bajba.”

A mostani eredménynek köszönhetően Bagnaiának a futam előtti 27 pontos előnye 18 egységre csökkent. Persze könnyen lehet, hogy vasárnap valóban jobb eredményt ér el, de kérdés, hogy Martínt meg lehet-e állítani, amennyiben nem bukik magától, mint Indonéziában, vagy nem taktikázza el magát, mint Phillip Islanden.