back to top
2024. május 10. 01:19
KezdőlapMotoGPMarc Márquez rizikós beállítással múlta felül várakozásait, de a negyedik hely nem...

Marc Márquez rizikós beállítással múlta felül várakozásait, de a negyedik hely nem az ő érdeme

Marc Márquez hangsúlyozta, a negyedik helyet elsődlegesen nem ő szerezte meg, hanem Aleix Espargaró vesztette el a Thai Nagydíj sprintfutamán. A spanyol pilóta elárulta, kockázatos beállításokkal versenyzett, de vasárnap nehezebb dolga lesz.

Marc Márquez alighanem saját magát is meglepte, hogy a negyedik helyen tudott végezni a Thai Nagydíj sprintfutamán. A nyolcszoros világbajnok jól kezdte a napot, hiszen az időmérőn továbbjutott a Q1-ből, majd a nyolcadik pozícióba kvalifikált. A pénteki nyilatkozata alapján azonban arra lehetett számítani, hogy innen leginkább lefelé vezet az útja.

Martín simán nyerte a sprintet, jelentősen faragott a hátrányán a rosszul rajtoló Bagnaiával szemben

Ezzel ellentétben a rajt után feljött az ötödik helyre, megelőzve Marco Bezzecchit, Francesco Bagnaiát és öccsét, Álex Márquezt. A Vr46 pilótája aztán visszavette a pozíciót, de az utolsó körökben a Honda motorosa ismét elment mellette. Sőt, a hajrában a hibázó Aleix Espargarót is maga mögé utasította, aki ugyan egyszer még sikeresen visszatámadott, az utolsó kanyarból Márquez jött ki jobban. Ugyanakkor ő is tudja, hogy ez elsősorban ellenfelén múlott.

„Jó volt az utolsó kör, de én semmit nem nyertem, mert csak Aleix hibájából profitáltam – nyilatkozta Márquez. – Ő vesztette el a pozícióját, mivel addig körülbelül egy másodperccel volt előttem. Az egyes kanyarban elkövetett egy nagy hibát, majd a hármasban egy másikat, aminek köszönhetően én lőtávolon belülre kerültem, és esélyt kaptam arra, hogy csatázzak vele. A hatos és a hetes kanyar között egy remek manőverrel megelőzött, de aztán az utolsó kanyarban nagyon későn tudtam fékezni, amit nagyon szeretek [megtenni], és így el is tudtam őt kapni. Nem szabad elfelejtenünk, hogy ez csak egy negyedik hely, és csupán egy sprintverseny. Azonban, ahogyan mondtam, most ki kell élveznünk ezeket a fényes pillanatokat a csapattal.”

A pénteki nap után Márquez pesszimistán nyilatkozott, és kijelentette, hogy a futamokon szerinte a tizedik és a tizenötödik hely között lesz a reális pozíciója. Ehhez képest a negyedik hely meglehetősen nagy előrelépés, de ezzel együtt sem maradéktalanul elégedett. A kigyorsítások ugyanis továbbra sem mennek megfelelően ezzel a motorral.

„Ha például valaki megpróbálna megelőzni a célegyenesben, védtelen lennék, mert a célvonalig nagyon rövid a kigyorsítási szakasz – magyarázta. – Különösen amikor a pálya koszos részére kerülök, [akkor] még jobban kipörögnek a kerekek. A pénteki edzés után átalakítottuk a motort, hogy jól tudjak támadni. A kigyorsításnál egyébként is mindig veszítünk a hiányzó tapadás miatt, ezért stabilabbá tettük a motort fékezéskor, és ma keményebben tudtam fékezni, mint tegnap. A kigyorsítási tapadással nem tudunk mit kezdeni, az továbbra sem kielégítő.”

A 30 éves pilóta azt is elismerte, hogy a sprintfutamra alkalmazott beállítása korántsem volt kockázatmentes. A mostani negyedik helye alapján azt lehetne gondolni, hogy a főversenyt is optimistán várhatja, de ezzel kapcsolatban óvatosan fogalmazott, és hangsúlyozta, hogy kétszer olyan hosszú távon ezt jóval nehezebb lesz megvalósítania.

„A beállítások módosításával nagyobb nyomást helyeztem az első gumira, keményen húztam, ez rizikós stratégia volt – vallotta be Márquez. – Közelebb voltam a határhoz, ami a sprintfutamokon lehetséges, ott megvalósítható az ilyen vezetési stílus. Holnap viszont a huszonhat körös versenyen nehezebb feladatom lesz.”