2024. április 27. 23:34
KezdőlapSuperbikeRazgatlıoğlu hamar utolérte, de Bautista magabiztos győzelemmel biztosította be újabb vb-címét

Razgatlıoğlu hamar utolérte, de Bautista magabiztos győzelemmel biztosította be újabb vb-címét

Álvaro Bautista nyerte a Superbike-világbajnokság jerezi fordulójának első futamát, így bebiztosította vb-címét a második helyen célba érő Toprak Razgatlıoğluval szemben. Andrea Locatelli lett a harmadik, így a gyári Yamaha növelte előnyét a csapatok közötti pontversenyben.

Álvaro Bautista úgy érkezett meg a Superbike-világbajnokság jerezi zárófordulójára, hogy jó esélye volt második vb-címének megszerzésére. Ehhez csupán arra volt szüksége, hogy legalább 2 pontot szerezzen a három futam során, vagy Toprak Razgatlıoğlu ne nyerje meg mindegyik viadalt.

Volt már utolsó fordulós dráma, de Razgatlıoğlunak soha nem látott csoda kell a fordításhoz

A gyári Ducati pilótájának tehát már az első futamon jó esélye volt a végső győzelem bebiztosítására, és az időmérő után tovább nőtt ez a sansz. A címvédő ugyanis megszerezte a pole pozíciót Dominique Aegerter és Alex Lowes előtt. A török pilóta ellenben még a második sorba sem került be, hiszen csupán a hetedik helyről várhatta a piros lámpák kialvását.

Bautista jól kapta el a rajtot, Aegertert viszont Lowes és Jonathan Rea is megelőzte. Razgatlıoğlu javított, de csupán a hatodik pozícióba jött fel, de az első körben további kettőt előzött. Sőt, a 2. kör elején megelőzte Lowest, aki mellett korábban Rea is elment, így már a harmadik pozícióban motorozott.

Nem sokkal később a hatszoros világbajnokot is maga mögé utasította, így fél másodperces hátrányban üldözőbe vehette Bautistát. A duó folyamatosan elhúzott a többiektől, Az 5. körben Remy Gardner elvesztette az irányítását a motorja felett, és a 8-as kanyarban nekiment Axel Bassaninak, és elesett, motorja pedig csúnyán összetört. Kisebbfajta csoda, hogy az olasz pilóta tovább tudott menni.

Razgatlıoğlu időközben utolérte Bautistát, de támadni nem tudott, majd a spanyol pilóta kicsit növelte előnyét. Féltávnál aztán két bukás is történt: Garrett Gerloff a 2-es kanyarban esett el, majd nem sokkal később Michael van der Mark szintén a kavicságyban kötött ki.

A 13. körben Locatelli megelőzte Rea-t a harmadik helyért, ami a csapatok közötti bajnokságban volt kulcsfontosságú. Ami a győzelemért folytatott csatát illeti, az már valójában nem is volt csata, hiszen Bautista immáron 3 másodperccel vezetett Razgatlıoğlu előtt, vagyis lényegében már csak egy esés vagy technikai hiba foszthatta volna meg attól, hogy már most bebiztosítsa a vb-címét.

Bár korábban megúszta, Bassani nem kerülte el az esést: az olasz versenyző mellé Rinaldi dobta be a motort. A sportfelügyelők szerint a kettő között volt ok-okozati összefüggés, ezért a gyári Ducati pilótáját hosszú körös büntetésben részesítették. A két olasz versenyzőnek messze nem ez volt az első összetűzése az idény során.

A futam utolsó köreiben nem volt nagy izgalom, Bautista végül simán megnyerte a versenyt. Mivel ezzel 65 pontra növelte előnyét a második helyen célba érő Razgatlıoğluval szemben, matematikailag is bebiztosította második Superbike-világbajnoki címét. Locatelli lett a harmadik, így a gyári Yamaha 3 ponttal növelte előnyét a gyári Ducatival szemben a csapatok közötti összetettben, így a szezon utolsó versenynapja előtt 10 pont a különbség.

A Superbike-vb első jerezi futamának végeredménye