back to top
2024. május 03. 00:32
KezdőlapSuperbikeLegnagyobb riválisai gratuláltak elsőként Bautistának, akit ismét aranyba öltöztettek (videók)

Legnagyobb riválisai gratuláltak elsőként Bautistának, akit ismét aranyba öltöztettek (videók)

Toprak Razgatlıoğlu és Jonathan Rea mentek oda először a világbajnoki címét bebiztosító Álvaro Bautistához a Superbike-vb első jerezi futama után, majd a Ducati hatalmas ünneplésbe kezdett. A spanyol versenyző álmodni sem mert arról, hogy hazai pályán tesz pontot a legfontosabb kérdésre.

A Superbike-világbajnokság jerezi hétvégéjének első futama után matematikailag is biztossá vált, amit lényegében egész szezonban sejteni lehetett: Álvaro Bautista nyerte a 2023-as egyéni címet. A gyári Ducati versenyzője megnyerte a versenyt, így teljesen mindegy volt, hogy az egyébként mögötte befutó Toprak Razgatlıoğlu mit csinál.

Razgatlıoğlu hamar utolérte, de Bautista magabiztos győzelemmel biztosította be újabb vb-címét

A befutó után rendkívül sportszerű módon a török versenyző, valamint a másik nagy rivális, Jonathan Rea ment oda először gratulálni az újdonsült győzteshez. Ők hárman jó néhány emlékezetes csatával megörvendeztették a közönséget, és összességében kiemelkedtek a mezőnyből. Nem véletlen, hogy ők végeztek az első három helyen a tabellán.

Ezután a Ducati is megadta a módját az ünneplésnek. Ahogyan tavaly, úgy idén is tetőtől talpig aranyba öltöztették versenyzőjüket, és bár ez a folyamat nem ment zökkenőmentesen, végül ilyen ruházatban ünnepelhetett hazai közönség előtt. Szerencsére azért idővel eljutottak a parc ferméig, így a szokásos, leintés utáni interjúk is elkészülhettek.

„Mit mondhatnék, idáig tökéletes a hétvége – kezdte Bautista. – Nagyon boldog vagyok. Hihetetlen, hogy megnyertem a világbajnoki címet, de még inkább hihetetlen, hogy meg is védtem azt. Azt, hogy ezt hazai pályán tegyem meg, még a legszebb álmaimban sem tudtam elképzelni. Köszönöm mindenkinek, aki itt van! A pálya elképesztő, tömve van emberekkel, köszönöm mindenkinek, hogy kijött. Köszönöm a csapatnak, hogy az egész idény során támogattak, a Ducatinak és az összes szponzornak! A mai nap tökéletesen alakult számomra.”

Razgatlıoğlu csupán a hetedik helyet szerezte meg az időmérőn, majd a rajtnál csak egy pozíciót javított. Utána viszont eszeveszett felzárkózásba kezdett, és a 2. kör végére már közvetlenül Bautista mögött találta magát, miután megelőzte Rea-t. A következő percekben úgy tűnt, hogy komoly csata alakulhat ki köztük, hiszen a gyári Yamaha pilótája közeledett riválisára, de aztán megfordult a tendencia, és a spanyol pilóta másodpercekkel elhúzott tőle.

„Nagyon erősen kezdtem – fogalmazott a futam és a bajnokság második helyezettje. – Minden körben próbáltam támadni, de nem láttam ennek a módját, nem voltam elég közel. Az első körökben könnyű volt követni [Bautistát], de a hátsó gumi elkezdett elfogyni, és utána már nem volt egyszerű. Ezután ő és én is egyedül motoroztunk. Mindenesetre megint az első helyért harcoltam, de ismét ő nyert. Tisztában vagyok vele, hogy ezen a pályán nagyon erős, de megpróbáltam a legjobbamat nyújtani. Holnap talán javítunk a motoromon, és ismét a győzelemért küzdünk. Gratulálok Álvarónak, megérdemli, idén nagyon erős volt. Rengeteg győzelmet [szerzett], és végül világbajnok lett. Meglátjuk, hogy mi lesz jövőre, de előtte holnap lesz még két versenyünk, és újra megpróbálom a legjobbamat nyújtani.”

Csapattársához hasonlóan Andrea Locatelli is rengeteget javított rajtpozíciójához képest, hiszen csak a tizedik helyre kvalifikálta magát. Végül aztán egészen a dobogóig felküzdötte magát, ami a csapat-világbajnoki cím szempontjából kulcsfontosságú lehet: mivel a másik gyári Ducatit vezető Michael Ruben Rinaldi csak a nyolcadik lett, a gyári Yamaha 10 pontra növelte előnyét az összetettben.

„A nehéz kezdés után szerintem nagyon boldognak kell lennünk, hogy a dobogón vagyunk – kezdte Locatelli. – Úgy vélem, a verseny során nagy lépést tettünk, főleg a köridők tekintetében és abból a szempontból, hogy hogyan éreztem magam a motoron. A Superpole után megértettük, mit kell tennünk ahhoz, hogy a futamon erősek legyünk. Lenyűgöző itt, Jerezben a pódiumon zárni. 2021-ben két esélyt is elszalasztottam, hogy a dobogón végezzek. Ez egy újabb dobogó a szezon során, miután Aragónban és Portimãóban nehéz hétvégénk volt. Még csak szombat van, úgyhogy megpróbálhatjuk kiélvezni és felkészülni.”