back to top
2024. május 03. 04:57
KezdőlapMotoGPQuartararót ismét a motor hátráltatta, szerinte még a Honda versenyzői is képesek...

Quartararót ismét a motor hátráltatta, szerinte még a Honda versenyzői is képesek arra, amire ő nem

Fabio Quartararo arra panaszkodott, hogy hiába lett volna meg a tempója, nem tudta megelőzni az előtte lévőket a Thai Nagydíj sprintfutamán. A francia pilóta úgy véli, még a Hondát sem befolyásolja olyan mértékben, hogy üres-e előttük a pálya, mint a Yamahát.

Fabio Quartararo a tizenegyedik helyen ért célba a Thai Nagydíj sprintfutamán. A Yamaha versenyzője a tizedik pozíciót szerezte meg az időmérőn, és bár ideiglenesen megelőzte Francesco Bagnaiát, és feljött a kilencedik helyre, végül nem tudott javítani a rajtnál. A 24 éves pilóta pedig finoman szólva sem volt boldog.

Martín simán nyerte a sprintet, jelentősen faragott a hátrányán a rosszul rajtoló Bagnaiával szemben

Quartararo a verseny nagy részét a tizedik helyen teljesítette, előbb Bagnaia, majd Johann Zarco mögött. Azonban hiába lett volna meg az alaptempója, nem volt esélye az előzésre, majd végül Jack Miller még el is ment mellette, bár ez a pontszerzés szempontjából nem számított. A 11-szeres MotoGP-futamgyőztes szerint nagyon befolyásolja a tempóját, hogy egyedül vagy bolyban motorozik.

„Nem arról van szó, hogy elvesztem a mezőnyben, hanem arról, hogy nem tudok előzni – nyilatkozta. – [Megint] ugyanaz a történet. Amikor egyedül haladok, akkor megvan a tempóm, pontosan tudom, mire vagyok képes, a saját ívemen megyek és nagyon gyors vagyok. A futamon viszont olyasvalaki mögött, mint Pecco vagy Zarco, annyira más vezetési stílus [kell], hogy nem tudok mit csinálni.”

Quartararo végül közel 10 másodperccel maradt el a futamot megnyerő Jorge Martíntól, pedig a nyers tempó alapján aligha volt ekkora a különbség a két versenyző, illetve motor között. Mivel Marc Márquez negyedik lett, a Honda visszaelőzte a Yamahát a gyártók közötti pontversenyben, és a francia pilóta szerint egy szempontból biztosan a rivális motor a jobb.

Marc Márquez rizikós beállítással múlta felül várakozásait, de a negyedik hely nem az ő érdeme

„Nem gondoltam volna, hogy a többiek ennyit javulnak egy nap alatt – fogalmazott. – Egyedül hihetetlen sebességgel rendelkezem, de valaki más mögött nagyon más a vezetési stílusom. Még a Honda versenyzői is képesek ugyanazt a vezetési stílust alkalmazni, mint a többiek. Nem tudok közel kerülni az előttem haladóhoz. Minden előzési pontnál öt-tíz méterrel hátrébb vagyok, mint kellene, és meg sem tudom próbálni [a manővert].”

Persze nyilvánvaló, hogy ezen a helyzeten némileg segített volna, ha Quartararo előrébb kvalifikál a tizedik helynél. A Yamaha motorosa azonban úgy véli, az időmérőn a maximumot nyújtotta. „A kvalifikációs időm olyan volt, amilyenre számítottam – szögezte le. – Martín mögött voltam, ennél jobban nem tudtam volna teljesíteni.”