back to top
2024. július 27. 01:59
KezdőlapMoto2Aldeguer rajt-cél győzelmet aratott Thaiföldön, Acosta még nem világbajnok

Aldeguer rajt-cél győzelmet aratott Thaiföldön, Acosta még nem világbajnok

Fermín Aldeguer sima győzelmet aratott Pedro Acosta és Somkiat Chantra előtt. A KTM Ajo pilótája 63 pontra növelte előnyét a negyedikként záró Tony Arbolinóval szemben, míg Jake Dixon saját hibája miatt kiesett.

A Moto3-as verseny után a Moto2-esek viadala következett a Thai Nagydíj zárónapján. Pedro Acosta abban a tudatban rajtolhatott el, hogy ha legalább 19 ponttal többet szerez Tony Arbolinónál, akkor bebiztosítja a világbajnoki címét. A KTM Ajo versenyzője a második helyet szerezte meg az időmérőn, miután 177 ezreddel elmaradt a pole pozíciót 1.35.371 másodperces körrel megszerző Fermín Aldeguertől. Az első sort Albert Arenas egészítette ki, míg Arbolino a nyolcadik pozícióból várhatta a piros lámpák kialvását.

Óriási csata és egy peches bukás után Alonso nyert a Moto3-ban, ketten is először állhattak dobogóra

Aldeguer remekül kapta el a rajtot, Acosta pedig maradt a második, a harmadik helyen viszont Marcos Ramírez fordult el. Arenas a hatodik pozícióig esett vissza, míg Arbolino három helyet javított, de aztán visszaesett Alonso López és Arón Canet mögé. A 2. körben azonban a Pons Wegow Los40 pilótája dupla hosszú körös büntetést kapott, mert kiugrott a rajtnál.

Arbolino aztán lecsúszott az egyik kanyarcsúcspontról, így már csak a kilencedik helyen motorozott, ráadásul aztán Jake Dixonról is leszakadt. Aldeguer eközben közel 1 másodperccel vezetett Acosta előtt, aki nagyjából ugyanennyivel előzte meg Ramírezt. A 3. körben Joe Roberts elesett.

Canet hamarosan letöltötte büntetésének első felét, így Arbolino feljött a nyolcadik helyre. Sőt, az 5. körben további két pozíciót javított, miután a 3-as kanyarban Dixon beleszállt Celestino Viettibe. A brit versenyző elesett, míg riválisa elsőre motoron maradt, de aztán ő is bukott.

A 6. körben a hazai pályán versenyző Somkiat Chantra elment Ramírez mellett, így 2 másodperces hátránnyal vehette üldözőbe Acostát, akinek a lemaradása már közel másfél másodperc volt honfitársa mögött. A különbség azonban mindkét összevetésben nőtt, így valószínűtlennek tűnt, hogy a közeljövőben előzés lesz.

A 10. körben Arbolino megelőzte Lópezt a 3-as kanyarban, így feljött az ötödik helyre. Hamarosan Ramírezt is utolérte, de először nem ő, hanem Arenas előzött, aki a 13. körben szintén maga mögé utasította Lópezt. Az olasz versenyző egy körrel később szánta el magát, és sikerült feljönnie a negyedik helyre, ám Chantrától már több mint 3 másodperccel volt lemaradva.

Innentől kezdve nem volt érdemi változás az első négyben: Aldeguer több mint 3 másodperccel nyert Acosta előtt, aki így 63 pontra növelte előnyét a negyedik helyen záró Arbolinóval szemben, és bár még nem világbajnok, karnyújtásnyira került a végső győzelemtől. A hazai közönség Chantra harmadik pozíciójának örülhetett. A hajrában Ogura Aj egészen az ötödik helyig zárkózott fel, miután Arenast és Ramírezt is megelőzte.

A thaiföldi Moto2-es futam végeredménye