back to top
2024. május 02. 07:28
KezdőlapMoto3Óriási csata és egy peches bukás után Alonso nyert a Moto3-ban, ketten...

Óriási csata és egy peches bukás után Alonso nyert a Moto3-ban, ketten is először állhattak dobogóra

David Alonso nyerte a Thai Nagydíjat a Moto3-ban az egyaránt először dobogóra álló Furuszató Taijó és Collin Veijer előtt. Jaume Masià növelte előnyét a balszerencsés módon eleső Szaszaki Ajumuval szemben.

A Moto3-asok futamával indult a versenyek sorozata a Thai Nagydíj hétvégéjének zárónapján. A pole pozíciót Deniz Öncü szerezte meg 1:42.061 másodperccel, 57 ezreddel megelőzve Diogo Moreirát, Szaszaki Ajumu pedig mindössze 1 ezreddel maradt el a brazil pilótát. A futam előtt a világbajnokságot vezető Jaume Masià a hetedik, Daniel Holgado a tizenegyedik pozíciót szerezte meg az időmérőn.

Öncü jól jött el, és megtartotta a vezetést, Szaszaki viszont megelőzte Moreirát. Sőt, a japán pilóta a 3-as kanyarban már a vezetést is átvette, mögé pedig Masià jött fel. Néhány kanyarral később azonban Moreira visszajött, és ő állt az élre. A kör végére David Alonso feljött a harmadik pozícióba.

A 2. kör elején Masià visszaállt az élre, míg Szaszaki és Öncü jelentősen visszaesett. Nem sokkal később aztán jött az első dráma: David Muñoz hirtelen lelassult, és Iván Ortolá kikerült, Szaszaki viszont telibe találta a motort, és elesett. A Husqvarna versenyzője még szerencsés is volt, hogy Holgado ki tudta őt kerülni.

A 4. körben Collin Veijer vette át a vezetést, egy körrel később viszont Masià és Alonso is elment a holland pilóta mellett. Ugyanebben a körben Tatchakorn Buasri volt a következő pilóta, aki elesett. Holgado ekkor a tizennyolcadik helyen állt, de jóval gyorsabbnak bizonyult az élmezőny tagjainál.

A 7. körben ismét Veijer állt az élen, megelőzve Moreirát és Masià-t, a Leopard Racing pilótája azonban egyszerre kettőt előzött. A következő körben aztán a Husqvarna motorosa visszaállt az élre, Moreira pedig jelentősen visszaesett. Masià azonban nem adta fel a pozíciót, és a 9. körben újra vezetett.

A 10. körben Masià-t Öncü és Alonso is megelőzte, így a török pilóta szerezte meg az első helyet. Sőt, nem sokkal később a spanyol versenyző mellett Veijer és Furuszató Taijó is elment. A japán pilóta azonban nem sokáig volt negyedik, hiszen Masià és Moreira is maga mögé utasította.

A 12. körben Öncü egyszerre három pozíciót bukott, hiszen Veijer, Alonso és Moreira is elment mellette, sőt, nem sokkal később Furuszató és Masià is maga mögé utasította. A japán pilóta aztán brazil és kolumbiai riválisát is megelőzte, így már a második pozícióban haladt, Moreira mellett pedig Masià és Öncü is elment.

A 14. körben Furuszató a vezetést is átvette, de csak ideiglenesen, hiszen hamarosan visszaesett Masià és Alonso mögé, sőt, hamarosan Veijer és Öncü is maga mögé utasította. Mindeközben az élen álló személye ismét változott, hiszen Alonso elment Masià mellett. A Leopard Racing motorosát aztán Veijer is megelőzte, így visszaesett a harmadik pozícióba.

A 16. körben Veijer állt az élre, őt sorrendben pedig Alonso, Furuszató, Masià és Öncü követték. Ráadásul az első ötösre megérkezett a következő boly, így az addiginál is nyíltabbá vált a győzelemért folytatott harc. Két körrel később aztán a bajnoki éllovas feljött a második helyre, míg Öncüt Matteo Bertelle, Holgado és Ortolá is megelőzte.

Az utolsó kört Veijer kezdte meg az élen, megelőzve Alonsót és Masià-t. A holland pilóta aztán visszaesett a negyedik helyre, sőt, aztán hibázott is, így kiszállt a győzelemért folytatott küzdelemből. A 4-es kanyarban Alonso és Furuszató is megelőzte Masià-t, de a spanyol pilóta aztán visszavette a második helyet. Az utolsó kanyarban viszont túl közel került Alonsóhoz, így a célegyenesben Furuszató és Veijer is lehajrázta.

Alonso ezzel feljött a tabella harmadik helyére, és 25 pontra csökkentette lemaradását, míg Furuszató és Veijer első egyaránt először állhatott fel a dobogóra a Moto3-as vb-n. Masià 17 pontra növelte előnyét Szaszakival szemben, míg a hatodik helyen célba érő Holgado hátránya 25 egységre nőtt.

A thaiföldi Moto3-as futam végeredménye