2024. április 27. 16:12
KezdőlapSuperbikeA Yamaha volt a leggyorsabb a teszten, végleg elbúcsúzott a Superbike-vb az...

A Yamaha volt a leggyorsabb a teszten, végleg elbúcsúzott a Superbike-vb az idei évre

Kedden és szerdán is Remy Gardner motorozta a legjobb időt a Superbike-világbajnokság jerezi zárótesztjén. Jonathan Rea a Yamahán, míg Axel Bassani a Kawasakin mutatkozott be, Andrea Iannone pedig visszatért a pályára.

Kedden és szerdán rendezték a Superbike-világbajnokság szezon végi tesztjét Jerezben, az idényzáró helyszínén. Ahogyan az ilyenkor lenni szokott, többen is már az új csapatuk színeiben köröztek a pályán: Jonathan Rea gyári Yamahán, Axel Bassani gyári Kawasakin, míg a Supersport-vb-t megnyerő Nicolò Bulega gyári Ducatin ült. Andrea Iannone pedig négy év után visszatért a pályára egy Ducatin. Ami Toprak Razgatlıoğlut illeti, a török versenyző egyelőre nem próbálhatta ki a BMW-t, mivel a Yamaha ezt nem engedélyezte neki.

Az első nap nagy részét alapvetően esős körülmények között rendezték, és ez többeket is megviccelt. A 13-as kanyarban Rea és Álvaro Bautista is bukott, utóbbi piros zászlót idézett elő, de komoly baja neki és a motornak sem esett. A leggyorsabb Remy Gardner volt 1:39.837 másodperccel, 197 ezreddel megelőzve Michael Ruben Rinaldit. Kedden egyébként néhány MotoGP-tesztpilóta is pályán volt Michele Pirro (Ducati), Lorenzo Savadori (Aprilia) és Stefan Bradl (Honda) személyében.

Rea eséssel kezdte pályafutását a Yamahánál, de pozitívan értékelte az első tesztnapját

A szerda délelőtt viszonylag csendesen telt az eső miatt. Az első komolyabb időt Rea futotta meg, a hatszoros világbajnok 1:40.987-et motorozott. Alex Lowes ezt 5 századdal múlta felül, majd Gardner vette át a vezetést 1:40.708-cal. Ezután Rinaldi 1:40.211-gyel állt az élre, majd három órával a vége előtt ismét Rea volt az eredményjelző tetején 1:40.147-tel.

Rinaldié volt az első 1:40 alatti idő, majd Bulega 1:39.111-gyel vette át újra a vezetést, miközben Dominique Aegerter balesetet szenvedett, de nem kellett megszakítani a körözést. Két órával a leintés előtt az újonc már 1:39 alatt volt, de a leggyorsabbnak végül ismét Gardner bizonyult 1:38.448-cal. Az utolsó órában Tarran MacKenzie és Garrett Gerloff is elesett, de egyik incidens sem volt komoly.

A GRT Yamaha versenyzője 278 ezreddel verte meg Bulegát, mögötte pedig Rea zárt. A negyedik helyet Lowes szerezte meg, míg ötödikként a doppingolás miatti eltiltásából négy év után visszatérő Iannone végzett. Bautista végül a kilencedik lett, több mint másfél másodperccel elmaradva Gardner idejétől, de az ő esetében nyilvánvalóan nem a lehető leggyorsabb kört akarták megfutni.

A Superbike-vb jerezi tesztjének végeredménye (szerda)