2024. április 27. 14:32
KezdőlapMotoGPMarc Márquez elárulta, szerinte ő miért teheti meg, amit Rossinak és Razgatlıoğlunak...

Marc Márquez elárulta, szerinte ő miért teheti meg, amit Rossinak és Razgatlıoğlunak nem lehetett

Marc Márquez úgy véli, nagyban függ a pilóta és a gyártó közötti viszonytól, hogy csapatváltás esetén utóbbi engedélyezi-e az új motor tesztelését a szezon végén. A spanyol versenyző ennek kapcsán ismét hálálkodott a Hondának.

Közeledik a szezon vége a MotoGP-ben, és ilyenkor mindig felmerül a kérdés, hogy azok a pilóták, akik a következő évben már másik motoron ülnek, már az idényzáró utáni teszten kipróbálhatják-e új versenygépüket. Idén a közvélemény Marc Márquez kapcsán foglalkozott ezzel a legtöbbet, hiszen a nyolcszoros világbajnok jövőre a Gresini Ducatinál folytatja pályafutását.

A Honda végül engedélyt adott neki, hogy már Valenciában felüljön a Desmosedici GP23-asra. Az esetek többségében a gyártók nagyvonalúak ilyen téren, de előfordult már, hogy az ellenkező döntés született. A legismertebb példa Valentino Rossié, aki húsz éve szintén a Hondát hagyta el, de a japán gyártó nem tette lehetővé számára, hogy már 2003 végén tesztelje a Yamahát. Márquezt megkérdezték, hogy szerinte ilyenkor milyen tényezők befolyásolják a munkáltatók álláspontját.

„Úgy vélem, ez a [gyártóval való] kapcsolattól függ, és attól, hogy hogyan végezzük a dolgokat – nyilatkozta. – Az például tény, hogy a Hondával nagyon jó a viszonyunk. Tudom, hogy korábban, amikor Rossi elhagyta a Hondát a Yamaháért, eltiltották [a szezon végi teszteléstől]. Ez azonban arról szól, hogy az ember hogyan csinálja a dolgokat. Nem voltam a Honda ellen, soha.”

Eldőlt, hogy már idén kipróbálhatja-e a Ducatit Marc Márquez

Valóban, Márquez és a Honda között egyelőre konfliktusoktól és sárdobálástól mentes az elválás. Rossi esetében azonban ez korántsem volt így, ráadásul más szempontból is volt különbség. Az olasz versenyzőről jóval később vált hivatalossá, hogy vált, ráadásul ő szinte az egész stábját magával vitte, míg egykori riválisát csak egyvalaki fogja követni a Gresinihez.

Rossiénál jóval aktuálisabb Toprak Razgatlıoğlu helyzete a Superbike-világbajnokságban. A török versenyző négy év után hagyta el a Yamahát a BMW kedvéért, és ebben az időszakban világbajnoki címet is szerzett. A japánok azonban nem engedélyezték neki, hogy részt vegyen a kedden és szerdán zajló jerezi teszten.

„Mindig beszélgettünk, rendkívül nyugodtan, hogy megtaláljuk a legjobb [megoldást] a projekt számára, és megértsük a helyzetet – folytatta Márquez. – A Honda munkatársai nagyon emberségesek, és ez a kapcsolat tizenegy éve tart. [Razgatlıoğluról] nem tudok véleményt mondani, nem tudom, mi megy belül. Én csak örülök a helyzetemnek. Szeretném még egyszer megköszönni a Hondának, hogy engedélyezik az új motor tesztelését.”