back to top
2024. május 09. 06:13
KezdőlapMotoGPTöbb mint tíz év után ismét két amerikai helyszíne lehet a MotoGP-nek?

Több mint tíz év után ismét két amerikai helyszíne lehet a MotoGP-nek?

Elképzelhető, hogy a nem túl távoli jövőben két MotoGP-forduló is lesz az Egyesült Államokban. Tennessee-ben ugyanis épül egy pálya, amely felkeltette a sorozat kereskedelmi jogait birtokló Dorna érdeklődését.

A MotoGP-nek most már egy évtizede Austin az otthona az Egyesült Államokban. A mezőny 2013 óta a 2020-as koronavírus-járvánnyal sújtott idényt leszámítva minden évben ellátogat a Circuit of the Americas elnevezésű pályára. Ugyanakkor egyáltalán nem elképzelhetetlen, hogy néhány év múlva már nem ez lesz az egyetlen versenyhelyszín az országban.

Tennessee-ben ugyanis jelenleg is épül egy pálya. A Flatrock Motorsports Park elnevezésű helyszínt a tervek szerint 100 millió dollárból, vagyis körülbelül 36,4 milliárd forintból készítik el, és 2024-ben fog megnyílni. Az üzemeltetők olyan létesítményt akarnak létrehozni, amelyen jó néhány két- és négykerekű sorozat részt tud venni.

Ennek érdekében többféle vonalvezetés is lesz. Többek között a pálya klubtagjainak és a hosszútávú sorozatoknak is megfelelő terepet akarnak biztosítani, ám ezenkívül lesz egy 4,3 km hosszúságú „Grand Prix” kör is. A várakozások szerint az FIA, vagyis a Nemzetközi Automobil Szövetség kettes besorolást fog adni, amely azt jelenti, hogy a Forma–1-en kívül minden autós szériát fogadhat, a motoros bajnokságok esetében viszont a csúcskategóriát is megcélozhatják.

A MotoGP-nél ugyanis szemmel tartják ezt a projektet, és nem vetik el annak a lehetőségét, hogy előbb-utóbb évente kétszer is ellátogassanak az Egyesült Államokba. Sőt, üzletileg ez minden bizonnyal igencsak kifizetődő lenne, hiszen az országot rendkívül fontos piacnak tartják abból a szempontból, hogy a sportág növelje a rajongói bázisát.

„Sok versenyzésre alkalmas helyszínt szeretnénk az Egyesült Államokban – nyilatkozta Dan Rossomondo, a MotoGP kereskedelmi jogait birtokló Dorna kereskedelmi igazgatója a BlackBook Motorsportnak. – A Flatrock [képviselőivel] idén áprilisban találkoztunk Austinban, és továbbra is figyelemmel kísérjük a projektjük előrehaladását.”

Magyarország tartalékhelyszín lesz 2024-ben, íme a MotoGP előzetes versenynaptára

Ami biztos, hogy jövőre nem fognak MotoGP-versenyt rendezni az új pályán, hiszen az előzetes versenynaptárat már korábban nyilvánosságra hozták, később viszont akár ez is megvalósulhat. Utoljára 2013-ban fordult elő, hogy a királykategória pilótáinak kétszer volt jelenésük az Egyesült Államokban, hiszen az Amerikai Nagydíj mellett eddig utoljára az USA Nagydíjat is megrendezték Laguna Secában.