back to top
2024. május 02. 09:18
KezdőlapMotoGPMagyarország tartalékhelyszín lesz 2024-ben, íme a MotoGP előzetes versenynaptára

Magyarország tartalékhelyszín lesz 2024-ben, íme a MotoGP előzetes versenynaptára

A MotoGP nyilvánosságra hozta a rekordot jelentő 22 fordulóból álló 2024-es előzetes versenynaptárát. A szezonnyitót ismét Katarban rendezik, a Balaton Park Circuit pedig a Kazah Nagydíj helyére ugorhat be, amennyiben utóbbit ismét nem tudják megrendezni.

Bár a 2023-as szezon 35 százaléka, vagyis hét futam hátra van, lassan a következő idénnyel is el kell kezdeni érdemben foglalkozni. Ennek megfelelően a MotoGP nyilvánosságra hozta a 2024-es előzetes versenynaptárat. A tervek szerint rekordot jelentő 22 futamot fognak rendezni, és akár az is előfordulhat, hogy a gyorsaságimotoros-világbajnokság visszatér Magyarországra.

A MotoGP bejelentette, Magyarország akár már jövőre fogadhatja a mezőnyt

Ahogyan arról nemrég mi is beszámoltunk, a MotoGP bejelentette, hogy vissza akarják hozni a mezőnyt Magyarországra. Ennek első lépéseként az volt a terv, hogy a Balaton Park Circuit tartalékhelyszín lesz, és ez meg is valósult. A nemrég épült pálya a Kazah Nagydíj helyére ugorhat be, amennyiben jövőre sem sikerül megrendezni. Persze csak akkor, ha a legmagasabb minősítéshez szükséges intézkedések megvalósulnak.

Legendás versenyzők hatalmas felzárkózását hozták az eddigi motoros Magyar Nagydíjak

A kazahsztáni futam mellett az Aragóniai Nagydíj lesz az, amely idén nem szerepelt a menetrendben, jövőre viszont fog, vagyis visszatér a versenynaptárba. Ezeket leszámítva arra a 20 helyszínre látogat el a mezőny, ahova idén is. A jövő évi világbajnokság tehát összesen 22 nagydíjhétvégéből fog állni, ami kettővel több, mint a tavalyi és idei, jelenleg rekordot jelentő 20.

Fontos változás, hogy a Katari Nagydíj visszatér a korábban megszokott szerepébe, és ismét a Losail International Circuiten lesz a szezonnyitó, egészen pontosan március 10-én. A közel-keleti futamot a portimãói forduló követi, hogy aztán újabb két hét múlva Argentína fogadja a mezőnyt. Innentől kezdve viszont észszerűsödik a program, hiszen a mezőny kontinensről kontinensre fog járni: az egyetlen kitérő a Kazah Nagydíj lehet, illetve az őszi ázsiai túra után szokás szerint Valenciában lesz a szezonzáró. Ez utóbbira egyébként november 17-én kerül sor.

A tervek szerint négy olyan alkalom lesz, amikor egymás után két hétvégén rendeznek futamot, és kettő, amikor tripla fordulót tartanak. Ezeket leszámítva általában két hét lesz a szünet, kivéve a Német és a Brit Nagydíj közötti időszakot, amikor pilóták, a gyártók és a csapatok négyhetes pihenőre vonulnak. Ez egyébként a mostani idénnyel ellentétben pont féltávnál, vagyis a tizenegyedik forduló után lesz.

A 2024-es idény több szempontból is fontos mérföldkövet jelent. Egyfelől 75 évvel korábban jött létre a gyorsaságimotoros-világbajnokság, másfelől megkezdődik a száz százalékban fenntartható üzemanyagra történő átállás. Ennek első lépéseként a következő évben az üzemanyag legalább negyven százaléka kötelezően nem fosszilis eredetű lesz.

A MotoGP 2024-es előzetes versenynaptára

Időpont Futam Helyszín
Március 10. Katari Nagydíj Losail International Circuit
Március 24. Portugál Nagydíj* Autódromo Internacional do Algarve
Április 7. Argentin Nagydíj Termas de Río Hondo
Április 14. Amerikai Nagydíj Circuit of The Americas
Április 28. Spanyol Nagydíj Circuito de Jerez-Ángel Nieto
Május 12. Francia Nagydíj Le Mans
Május 28. Katalán Nagydíj Circuit de Barcelona-Catalunya
Június 2. Olasz Nagydíj Autodromo Internazionale del Mugello
Június 16. Kazah Nagydíj** Sokol International Racetrack
Június 30. Holland TT TT Circuit Assen
Július 7. Német Nagydíj Sachsenring
Augusztus 4. Brit Nagydíj Silverstone Circuit
Augusztus 18. Osztrák Nagydíj Red Bull Ring-Spielberg
Szeptember 1. Aragóniai Nagydíj MotorLand Aragón
Szeptember 8. San Marinó-i Nagydíj Misano World Circuit Marco Simoncelli
Szeptember 22. Indiai Nagydíj* Buddh International Circuit
Szeptember 29. Indonéz Nagydíj Pertamina Mandalika International Circuit
Október 6. Japán Nagydíj Mobility Resort Motegi
Október 20. Ausztrál Nagydíj Phillip Island
Október 27. Thaiföldi Nagydíj Chang International Circuit
November 3. Malajziai Nagydíj Sepang International Circuit
November 27. Valenciai Nagydíj Ricardo Tormo Circuit

*szerződéstől függ
**szerződéstől és homologizációtól függ, tartalékhelyszín: Balaton Park Circuit