back to top
2024. május 04. 06:10
KezdőlapMotoGPBastianini nem félti az ülését, és reagált a barcelonai tömegbalesettel kapcsolatos kritikákra

Bastianini nem félti az ülését, és reagált a barcelonai tömegbalesettel kapcsolatos kritikákra

Enea Bastianini nem aggódik amiatt, hogy sérülései miatt elveszíti a Ducati bizalmát. Az olasz versenyző továbbra is marad a gyári csapatnál, mindezt szeptember elején jelentette be az istálló csapatfőnöke, Davide Tardozzi. A bizalom elsősorban a tavalyi sikeres idényének köszönhető, melynek során a bajnoki címet megnyerő Francesco Bagnaia után a második legtöbb futamot nyerte, összesen négyet.

Bastianininek 2022-ben a világbajnoki címre esélye volt, a Bagnaiával való rivalizálása komoly beszédtéma volt, azonban az idei év nem indult jól, a szezonnyitó Portugál Nagydíj sprintfutamán Luca Marini eltalálta az olasz motorját, aminek következtében olyan szerencsétlenül esett, hogy eltört a lapockája.

A portimãói versenyen kívül négy futamot kellett kihagynia, és a visszatérés sem volt igazán eredményes, legjobb eredménye a Német Nagydíjon elért nyolcadik hely, összesen pedig 25 pontot szerzett, ami a tabella huszonegyedik helyére elég.

„[Jorge] Martín ebben az évben nagyon-nagyon gyors – idézi Bastianinit a Motosan. – De engem nem zavarnak a pletykák, a Ducati hisz bennem. Tisztában vagyok a képességeimmel, csak meg kell próbálnom azokat kiaknázni.”

A Ducati csapatfőnöke megerősítette, eldőlt Bastianini jövője

Bastianini még mindig a bajnokságot vezető Bagnaiával osztja meg bokszát, és próbálja távol tartani Martínt és Marco Bezzecchit. „Pecco mindig nagyon magabiztos, és ezért minden pályán versenyképes” – mondta a csapattárs.

A MotoGP bajnoki címért versenyben lévő három Ducati-pilóta – mindegyikük más-más csapatból – sajnálja, hogy Bastianini nem harcolhat a dicsőségért és a bajnoki címért, ahogyan azt a szezon elején elvárták tőle.

Arra a kérdésre, hogy szerinte kit tart esélyesnek a világbajnoki címre Bagnaia és Martín közül, azt mondta: „Szerintem mindketten nagyon gyorsak és céltudatosak. Nagy csaták várhatók egészen az utolsó két futamig.”

Az igazi dráma, ami megpecsételte Bastianini idei szezonját, a Katalán Nagydíj tömeg-balesetében következett be, amikor a rajtot követően a 25 éves versenyző nekiment Johann Zarcónak, aminek következtében ők ketten, valamint Bezzecchi, Álex Márquez és Fabio Di Giannantonio is elestek. A pilóta bal belső bokacsontja, valamint kézközépcsontja is eltört.

Elképesztő, de nem az elütött Bagnaia járt a legrosszabbul a barcelonai bukássorozatban

Bastianini a hétvégi Japán Nagydíjon sem tud részt venni.

„Ez az év rettenetes – mondta el a sztárpilóta. – A szezon eleje nagyon nehéz volt, hogy megsérültem, hiszen a bajnokság volt a tét. Most, hogy tudom, lehetetlen a bajnoki címért harcolni, kicsit nyugodtabb vagyok.”

Amikor visszatér, Bastianinire a barcelonai tömegbaleset miatt – ami a sérüléseihez is vezetett – hosszú körös büntetés vár.

„Bár nem szép ezt kimondani, de nem zavarnak a barcelonai balesetet követő kritikák, ezek már megtörténtek – jelentette ki. – Igaz, hogy nem vettem figyelembe, hogy az első kanyarban nagyon koszos volt az aszfalt, ezért nem tudtam fékezni. Megfelelő pályán megálltam volna, ez szerintem nem az én hibám.”