back to top
2024. május 17. 09:15
KezdőlapMotoGPElképesztő, de nem az elütött Bagnaia járt a legrosszabbul a barcelonai bukássorozatban

Elképesztő, de nem az elütött Bagnaia járt a legrosszabbul a barcelonai bukássorozatban

Francesco Bagnaia megúszta törés nélkül a Katalán Nagydíj elején elszenvedett ijesztő balesetét, és akár már a San Marinó-i Nagydíjon is ott lehet. Ellentétben csapattársával, Enea Bastianinivel, akit több helyen is meg kell műteni az általa okozott tömegbukás következtében.

Ijesztő jelenetekkel indult a Katalán Nagydíj a MotoGP-ben. Ahogyan tavaly, úgy idén is tömegbukással indult a futam, ráadásul ezúttal nem hárman, hanem öten estek el az első kanyarban. Pillanatokkal később, egy ettől teljesen független szituációban Francesco Bagnaia egy látványos highside-ot produkált, majd a pálya közepére esett, és Brad Binder már nem tudta elkerülni, így áthajtott a lábán.

Hatalmas tömegbukás és Bagnaia borzalmas balesete után kettős Aprilia-győzelmet hozott a Katalán Nagydíj

Akkor azt lehetett gondolni, hogy ez utóbbi jelenti a nagyobb gondot a két eset közül, hozzátéve, hogy alighanem mindenkiben tudatosult, hogy ennek sokkal súlyosabb, akár tragikus kimenetele is lehetett volna. A címvédőt mentővel előbb a pálya orvosi központjába, majd egy barcelonai kórházba szállították, ahonnan szerencsére pozitív hírek érkeztek.

Binder a mai horrorisztikus esetről: Reszkettem, próbáltam elkerülni, de elütöttem

A Ducati az esti órákban megerősítette, hogy a röntgen-, illetve a CT-vizsgálat sem mutatott ki törést, és a 26 éves pilóta csupán zúzódásokkal megúszta az incidenst. Így pedig az is előfordulhat, amit közvetlenül a történtek után nehezen lehetett elképzelni, vagyis hogy már az ezen a héten esedékes San Marinó-i Nagydíjon is ott lehet. Bagnaia egyébként a közösségi médiában közzétett egy képet, amelyhez annyit fűzött hozzá, hogy „ma csak annyit mondhatok, hogy köszönöm”.

„Ez nem egy normális highside volt, nehéz megmagyarázni, hogy mi történt – idézte fel az esését. – Nagyon furcsa baleset volt, és szerencsére nem sérültem meg komolyan. Már a bemelegítő körön észrevettem, hogy hátul nincs nagy tapadásom. Most mindent megteszünk azért, hogy már a misanói futamon megpróbáljunk visszatérni a pályára.”

Csapattársa, Enea Bastianini ellenben nem úszta meg ennyire olcsón az általa okozott tömegbukást, amely miatt egyébként hosszú körös büntetést kapott. Bagnaiához hasonlóan őt is kórházba szállították, ahol a megállapították, hogy a bal belső bokacsontja, valamint kézközépcsontja is eltört, és mindkét esetben beavatkozásra van szükség. Ennek következtében ő biztosan nem lesz ott Misanóban, alighanem a Ducati tesztpilótája, Michele Pirro fogja helyettesíteni. Csakúgy, mint honfitársa, ő is megosztott egy fotót magáról, és megköszönte a szurkolók támogatását.

„Enea a bal kezében és a bal bokájában szenvedett törést, és mindkettő műtétet igényel – árulta el még vasárnap Davide Tardozzi, a gyári Ducati csapatfőnöke. – A lehető leghamarabb megoperálják, és minden bizonnyal ki kell hagynia a San Marinó-i Nagydíjat. A csúnya baleset ellenére Peccónál nem jelentettek törést. Eneával együtt még ma este visszatér Olaszországba a csapattal, és megpróbál már a következő fordulóban, Misanóban újra pályára lépni.”