back to top
2024. május 17. 13:27
KezdőlapMotoGPMarc Márquez Bagnaia balesetéről: A MotoGP-család nagyon szerencsés volt

Marc Márquez Bagnaia balesetéről: A MotoGP-család nagyon szerencsés volt

Marc Márquez nagy szerencsének tartja, hogy Francesco Bagnaiának nem esett komolyabb baja a Katalán Nagydíj első körében elszenvedett balesetében. Ami a tömegbukást illeti, elárulta, hogy azt már előre látta.

Marc Márquez mindkét balesetnek szemtanúja volt a vasárnapi Katalán Nagydíj MotoGP-futamának első körében. Az első baleset akkor következett be, amikor Enea Bastianini elvesztette Ducatija felett az irányítást az 1-es kanyar belső rázókövén, ezzel kisodorta a pályáról Johann Zarcót, Fabio Di Giannantoniót, Álex Márquezt és Marco Bezzecchit. Pillanatokkal később Bastianini csapattársa, a regnáló bajnok, a tabellát és a versenyt vezető Francesco Bagnaia ijesztő highside-ot produkált Ducatijával, és a pálya közepén landolt. Brad Binder KTM-jét Bagnaia motorjának letört darabjai találták el, majd a dél-afrikai versenyző átgurult az olasz lábán. Mentőautóval szállították kórházba, de törés nélkül megúszta a balesetet, ellentétben csapattársával, akit műteni kell.

Hatalmas tömegbukás és Bagnaia borzalmas balesete után kettős Aprilia-győzelmet hozott a Katalán Nagydíj

„Mindkét balesetet láttam” – mondta Márquez. „Az elsőt már előre, amikor elkezdtünk fékezni, mert Eneával többé-kevésbé párhuzamosan mentünk, ő volt beljebb. Későn fékeztem, ő még később, ez komoly hiba volt. Szerintem tanult belőle, hogy nem szükséges veszélyes szintig gyorsítani a motort. Úgy tudom, sajnos megsérült, mielőbbi gyógyulást kívánok neki.”

Elképesztő, de nem az elütött Bagnaia járt a legrosszabbul a barcelonai bukássorozatban

„Pecco bukása viszont rémisztő volt. Általában a startot követő első kanyarokban messzebbre, előre nézek, megláttam a highside-ot, és azonnal elvettem a gázt, sejtettem, hogy a motor vagy a versenyző a pálya közepén lesz. Binder keresztülment a lábán, de az egész MotoGP-család nagyon szerencsés volt ma, mert úgy tudom, Pecco rendben van.”

Azzal kapcsolatban, hogy mi okozhatta Bagnaia balesetét, Márquez azt mondta: „Nem tudom, mi történt, nem hiszem, hogy az elektronikával volt probléma. Időre van szükség, mire a hátsó gumi megfelelően felmelegszik, talán ez lehet az oka. Amikor nagy önbizalommal és sebességgel versenyzel, akkor elkövethetsz ilyen hibákat.”

Ami a saját futamát illeti, Márquez kijelentette: „Ezen a versenyen az abroncsokon volt a fókusz, úgy döntöttem, a második csoportot követem, ahol az öcsém, Álex és [Fabio] Quartararo, valamint [Jack] Miller haladt, de néhány kör után éreztem, hogy elértem a motor maximális teljesítményét, és az első gumi is alaposan elkopott. Szombaton jól sikerült az időmérő és a sprintverseny, vasárnap pedig eljött az ideje Quartararónak, aki egy rendkívül tehetséges pilóta, hogy kiváló eredményt érjen el.”

MotoGP, Marc Márquez, Honda, Fabio Quartararo, Yamaha, Marco Bezzecchi, VR46, Fabio Di Giannantonio, Gresini, Franco Morbidelli, Augusto Fernández, GasGas, Katalán Nagydíj 2023, futam
Fotó: Gold & Goose/Red Bull Content Pool

Márquez végül a japán gyártók második legjobb versenyzőjeként a tizenharmadik helyen haladt át a célvonalon, Quartararo a hetedik pozícióban végzett a Yamahával. A Honda versenyzői, Nakagami Takaaki, Iker Lecuona és Joan Mir az utolsó három helyen zártak.