back to top
2024. július 27. 03:06
KezdőlapMotoGPA Ducati csapatfőnöke megerősítette, eldőlt Bastianini jövője

A Ducati csapatfőnöke megerősítette, eldőlt Bastianini jövője

Davide Tardozzi a MotoGP Katalán Nagydíjának első szabadedzése alatt megerősítette, hogy Enea Bastianini jövőre is a gyári Ducati versenyzője lesz. Az olasz pilótának korábbi eredményei miatt adtak még egy esélyt.

Újabb 2024-es ülés talált gazdára a MotoGP-ben. Bár hivatalos bejelentés egyelőre nem érkezett, lényegében annak tekinthető, hogy Enea Bastianini jövőre is marad a gyári Ducatinál. Mindezt az istálló csapatfőnöke, Davide Tardozzi árulta el a MotoGP honlapjának a Katalán Nagydíj első szabadedzése közben.

„Tegnap hivatalosan is megerősítettük, hogy Enea jövőre is velünk marad – nyilatkozta a 64 éves szakember. – Időre van szüksége, de megérdemel még egy évet a gyári motoron azért, amit korábban tett.” Tardozzi arra utalt, hogy Bastianini éve finoman szólva sem alakult ideálisan, de ez elsősorban nem az ő hibájából történt.

A most 25 éves pilóta 2021-ben debütált a MotoGP-ben az Avintia színeiben a Moto2 előző évi világbajnokaként. Első szezonjában kétszer is felállhatott a dobogóra, majd a VR46-tá alakuló csapatból a Gresinihez távozott. A tavalyi szezon igazi áttörést hozott számára, hiszen négy futamot is nyert, és egészen az utolsó előtti fordulóig volt matematikai esélye a világbajnoki címre.

MotoGP, Enea Bastianini, Ducati, Osztrák Nagydíj 2023
Fotó: Guld Péter

Ennek láttán adta magát, hogy idén már a gyári Ducatinál folytassa, és ez meg is történt, hiszen átvehette Jack Miller helyét. Csapattársa a címvédő Francesco Bagnaia lett, de sokan úgy gondolták, hogy ha valaki, ő megszoríthatja a címvédőt. A szezon előtt ők és a csapatvezetők is többször beszéltek arról, hogy mire lehet számítani tőlük a pályán, illetve azon kívül.

Ebből azonban nem lett semmi, ugyanis a szezonnyitó Portugál Nagydíj sprintfutamán Luca Marini eltalálta Bastianini motorját, aminek következtében utóbbi olyan szerencsétlenül esett, hogy eltört a lapockája. A portimãói versenyen túl négy hétvégét kellett kihagynia, igaz, Jerezben megpróbálkozott a visszatéréssel, de ez csupán hazai pályán, Mugellóban történt meg.

Ekkor azonban már lehetett sejteni, hogy eleinte biztosan nem lesz a régi, és fizikailag vissza kell nyernie a formáját. Hogy ez megtörtént-e. Ezt kívülről nyilvánvalóan nem lehet pontosan megítélni, de tény, hogy eddig jelentősen elmarad csapattársától. Legjobb eredménye a Német Nagydíjon elért nyolcadik hely, összesen pedig 24 pontot szerzett, ami a tabella tizennyolcadik helyére elég.