back to top
2024. május 02. 20:12
KezdőlapMotoGPMarc Márquez bukásával és Aprilia-dominanciával indult a péntek Barcelonában

Marc Márquez bukásával és Aprilia-dominanciával indult a péntek Barcelonában

Spanyol dominanciát hozott a barcelonai hétvége első erőpróbája, hiszen Az Aprilia gyári pilótái, valamint Jorge Martín végzett a legelőkelőbb pozíciókban péntek délelőtt.

Marc Márquez sisakját Gaudi inspirálta, míg Aleix Espargaró tavalyi melléfogását örökítette meg, melyen ma már csak mosolyog a spanyol. Bizonyára minden rajongó emlékszik arra az esetre, mikor egy évvel ezelőtt az Aprilia versenyzője egy körrel a leintés előtt ünnepelt, majd világossá vált számára, hogy még nincs vége a futamnak, mikor jó pár versenytársa nyélgázon haladt el mellette.

A péntek délelőtt abszolút kedvező körülményeket tartogatott a MotoGP mezőnye számára Barcelonában. A legnépszerűbb gumiválasztás az elöl kemény és hátul közepes opció volt a legtöbb pilóta számára. Az edzés legelején az Aprilia képviselői domináltak, Aleix Espargaró állt az élre egy 1:40,497-es idővel, az ideiglenes második helyen csapattársa, Maverick Viñales, a harmadikon pedig Pecco Bagnaia következett.

35 perccel a vége előtt sárga zászlók jelentek meg a második szektorban, Franco Morbidelli szaladt ki a kavicságyba.

Az edzés feléhez érkezve három Aprilia szerepelt az első ötben, a gyári versenyzőkhöz még Miguel Oliveira csatlakozott. Fabio Quartararo a tavalyi sikereken felbuzdulva meglehetősen erősen kezdett, a hatodik helyen állt húsz perccel a leintés előtt. A szülinapos Joan Mir azonban mindössze a 21. helyen haladt.

Az élen mindeközben felcserélődtek a szerepek, Viñales maga mögé utasította Espargarót, a körök pedig egyre csak javultak, a legjobb idő immáron 1:40,073 volt. Morbidelli hibáját követően feljött az ötödik helyre. Tíz perccel a vége előtt Brad Binder is bejelentkezett a képzeletbeli dobogó harmadik fokára.

A kettes szektorban sárga zászlós jelzés lépett érvénybe. A 20. helyen álló Marc Márquez motorjának eleje ment el az ötös kanyarban. Espargaró ezután ismét átvette a vezetést csapattársától, és a következő körét is piros szektorral kezdte.

A VR46 pilótának egyelőre nem jött ki a lépés, mindössze a 16. és 18. helyen álltak, és ezekben a pozíciókban is fejezték be a pénteki nap első edzését. Aleix Espargarónak nem akadt ellenfele, még úgy sem, hogy az utolsó gyors körében elkövetett egy hibát.

Az edzés végeredménye: