back to top
2024. május 02. 18:41
KezdőlapMotoGPAleix Espargaró óriási idővel nyerte a délutáni programot, a japán gyártók a...

Aleix Espargaró óriási idővel nyerte a délutáni programot, a japán gyártók a 17. helytől lefelé sorakoznak

Az Aprilia versenyzői a délutáni edzést is uralták. Maverick Viñales óriási mentést produkált, Aleix Espargaró körrekorddal rúgta be az ajtót, míg Fabio Quartararo érthetetlen bokszkiállást eszközölt az utolsó percekben.

A délutáni órákban előkerültek a kemény első gumik a MotoGP pilótáinak motorjain, azonban Takaaki Nakagaminak gyorsan meg kellett szakítania a programot, hiszen műszaki hiba miatt kiállni kényszerült.

Az edzés első perceiben Miguel Oliveira villantotta meg magát, aki már délelőtt is ott volt a legjobbak között az Apriliával. Egymás után futotta a jobbnál jobb köröket, pedig ő a közepes első és közepes hátsó gumik mellett tette le a voksát. A portugál pilóta mögé Maverick Viñales zárkózott fel a második, míg Brad Binder a harmadik helyre.

Negyed óra elteltével Pecco Bagnaia mindössze a 21. helyen szerénykedett, mikor elkezdett egy erősebb kört. Az olasz versenyző lemaradása a második szektorban is tetemes volt, mely a pálya további szakaszaiban csak jelentősebben nőtt. Mindössze egy pozíciót tudott javítani a tavalyi világbajnok. A következő kör elején meggyűjt a baja a motorral, amire heves kézmozdulatokkal és fejrázásokkal reagált az olasz, ezután vissza is tért a bokszba.

A semmiből Fabio Di Giannantonio rántott elő egy nagyszerű kört, mert elég volt ahhoz, hogy az élre álljon. A Gresini versenyzője ennyivel azonban nem érte be, újabb erős idővel érkezett, ám végül saját idejét nem tudta megjavítani.

A hondások szenvedése tovább folytatódott, Joan Mir és Marc Márquez mindössze a 21. és 22. helyen álltak az edzés feléhez érkezve. Bagnaia új hátsó gumija beválni látszott, mivel a harmadik szektorban olyan tempót talált, mely erősebbnek bizonyult honfitársáénál. A célvonalhoz érkezve a gyári Ducati világbajnoka át is vette a vezetést.

Bagnaia következő gyors körébe Marc Márquez rondított bele kissé. Az olasz két tizedet veszített, mire maga mögött tudta hagyni a Repsol Honda versenyzőjét. A délutáni program felénél a két Yamaha egyelőre nem szerepelt az első tízben, mindössze a 13. és 14. helyet foglalták el.

Viñales a 13-as kanyarban óriási mentést mutatott be, Raúl Fernández pedig bukott az utolsó szektorban, de sérülés nélkül megúszta a történteket.

Az Aprilia gyári versenyzője bizonyára lendületet kapott az előző hibájából, az ötödik helyről igyekezett javítani, ami sikerült is, átvette a vezetést Bagnaiától. Az edzés utolsó etapjához közelítve Johann Zarco közepes-közepes gumikeverékkel robbantott, majd azzal a céllal vágott neki a következő körnek, hogy beférjen 1:40-es idő alá. Az utolsó szektorban végül minimálisat veszített, így ez nem sikerült, de így is meg tudta javítani saját legjobb idejét a francia versenyző.

Di Giannantonio azonban még Zarcónál is gyorsabb volt, nem is kicsivel, közel fél másodpercet adott a Pramac Ducati versenyzőjének pár pillanattal később. Oliveira zárkózott fel olasz riválisa mögé, majd érkezett Viñales, aki kis különbséggel ugyan, de megelőzte a Gresini pilótáját.

Aleix Espargaró nem nézte sokáig csapattársa tündöklését, egy 1:39,389-es idővel az élre állt. A folyamatos pozíciócserék eredményeképp Bagnaia már kiszorult a legjobb 10-ből. Quartararo 15 perc bokszban töltött idő után 10 perccel a végre előtt gurult ki újra a pályára, és rögtön narancssárga szektorokkal kezdett.

Marc Márquez is javítani készült a 17. helyről, de végül nem sikerült beverekednie magát a legjobbak közé, mivel idő előtt kiment a bokszba. Quartararo maradt a 19. helyen, míg Bagnaia az 5. helyre lépett előre. Zarco egy ideig szintén top 10-en kívül tartózkodott, ám képes volt ismét egy nagyszerű kört bemutatni, mellyel az élre állt.

Quartararo furcsa módon 4 perccel a vége előtt visszatért a bokszba, ám ami még érdekesebb jelenség volt, hogy a Moto3-as géposztály várakozós taktikájához hasonló volt megfigyelhető a királykategória versenyzői között is a barcelonai pályán.

Viñales az utolsó két perc kezdetén ismét átvette a vezetést, ám csapattársa is piros első szektorokkal érkezett, és rekordidővel az első helyig száguldott.

Az edzés végeredménye: