2024. április 27. 16:14
KezdőlapMotoGPFájdalmasan odaszúrt Bagnaiának Bezzecchi, aki szinte kizárólag Rossinak tulajdonítja a sikert

Fájdalmasan odaszúrt Bagnaiának Bezzecchi, aki szinte kizárólag Rossinak tulajdonítja a sikert

Marco Bezzecchi szerint Valentino Rossinak hatalmas szerepe van abban, hogy pilótái ennyire sikeresek a MotoGP-ben. Az olasz versenyző hangsúlyozta, hogy jó barátságot ápol Francesco Bagnaiával, így egy övön aluli viccet is megengedett vele szemben.

Tizenhárom futamot rendeztek eddig a MotoGP idei kiírásában, és ebből tízet valamelyik Ducati-versenyző nyert meg. Ez a tíz győzelem a bajnokság három toronymagasan kiemelkedő alakja között oszlott meg, akik közül ketten Valentino Rossi akadémiájáról kerültek ki. A listavezető Francesco Bagnaiáról és a tőle 44 ponttal elmaradó harmadik helyezettről, Marco Bezzecchiről van szó.

2020 óta minden évben kijelenthető, hogy a kilencszeres világbajnok valamelyik növendéke ott van a világbajnoki harcban. 2020-ban Franco Morbidelli, míg egy évvel később Bagnaia szerezte meg a második helyet az összetettben, míg tavaly a gyári Ducati pilótája lett a világbajnok. Tekintve, hogy jelenleg is a tabella élén áll, az idei szezonnak is ő a legnagyobb esélyese, de ha tartja jó formáját, akkor a szintén a VR46 Akadémiáról érkező Bezzecchi is megszorongathatja. Utóbbi szerint ezek a sikerek szinte kizárólag Rossinak tulajdoníthatók.

„Köszönetet kell mondanunk Rossinak – nyilatkozta az olasz Sky-nak. – Mindez 99,9 százalékban neki köszönhető. Valentino egy olyan típusú edzésre ad nekünk lehetőséget, amelyet kevesen engedhetnek meg maguknak.” Hogy egészen pontosan milyen tréningről van szó, azt nem részletezte, de a 44 éves legendánál alighanem a határ a csillagos ég ebben a tekintetben.

Újra nyitott a világbajnoki küzdelem, de Bezzecchit nem foglalkoztatja különösebben

A szezon során eddig nyolcszor fordult elő, hogy Bagnaia és Bezzecchi egyaránt az első háromban végzett sprint- vagy főfutamon. Mindezek ellenére egyáltalán nem alakult ki közöttük az a fajta ellenségeskedés, amely Rossi pályafutását sokszor jellemezte. „Nagyon jó barátok vagyunk, nehezen megy a rivalizálás – fogalmazott Bezzecchi. – Érettek vagyunk ahhoz, hogy kezeljük ezt a helyzetet.”

Pár héttel ezelőtt kevesen fogadtak volna arra, hogy nem Bagnaiáé lesz az idei világbajnoki cím, ám az előző három futamhétvégén sokat változott a helyzet. A 26 éves pilóta 62 pontos előnye 13-ra olvadt Jorge Martínnal szemben, és Bezzecchi szintén belátható távolságra került. A címvédő a Katalán Nagydíj rajtja után ijesztő balesetet szenvedett, és sérüléséből még mindig nem épült fel teljesen.

Ráadásul Indiában a második helyen haladva elesett, ami már ötödször fordult vele elő a szezon során. Ebből három alkalommal Bezzecchi nyerte az adott futamot, aki nem is mulasztotta el ezt megjegyezni. „Amikor meglátja, hogy elöl vagyok, Francesco eldől – hangzott az övön aluli poén. – Általában előttem van.” A mellette álló Bagnaia persze nem sértődött meg, és kijelentette, hogy „szenvedek a nyomástól”.