back to top
2024. május 10. 09:14
KezdőlapMotoGPHoppá, Álex Rins közel négy hónap után Japánban visszatér a MotoGP mezőnyébe

Hoppá, Álex Rins közel négy hónap után Japánban visszatér a MotoGP mezőnyébe

Az LCR Honda váratlanul bejelentette, hogy Álex Rins átment az orvosi vizsgálaton, és Japánban visszatér a versenypályára. Ugyanakkor mind az istálló, mind a spanyol versenyző próbálkozást emlegetett, vagyis vélhetően ők sem biztosak benne, hogy a teljes hétvégét kibírja.

Álex Rins még a június elején megrendezett Olasz Nagydíj sprintfutamán szenvedett súlyos balesetet, amelynek következtében eltört a síp- és a szárkapocscsontja. A 27 esztendős pilóta azóta nem versenyezhetett, és miután a visszatérése egyre csak csúszott, a közvélemény már lassan azt kezdte el találgatni, hogy látjuk-e még a Hondán, hiszen jövőre már a Yamaha versenyzője lesz.

A San Marinó-i Nagydíj után a sajtóban arról számoltak be, hogy az indiai és a japán hétvégét is ki kell hagynia, mindkét alkalommal Stefan Bradl helyettesíti őt. A Buddh International Circuiten ez így is történt, és mivel a mezőny azonnal utazott Motegibe, minden bizonnyal kevesen gondolták, hogy pont ott fog visszatérni. Ez azonban mégis így fog történni.

Az LCR ugyanis váratlanul bejelentette, hogy pilótájuk a helyszínre tart, majd érkezett a hír, hogy Rins zöld utat kapott az orvosoktól. Ugyanakkor a csapat úgy fogalmazott, hogy „megpróbáljuk”, vagyis valószínűleg senki nem biztos benne, hogy a hatszoros MotoGP-futamgyőztes lába kibírja a hétvégét. Az érintett boldogan, de szintén óvatosan fogalmazott.

„Helló mindenkinek, jó reggelt vagy jó éjszakát – kezdte a magyar idő szerint éjjel közzétett X-videójában. – Őszintén szólva nagyon boldog vagyok, hogy itt lehetek Japánban. Tegnap Madridban voltunk, és az orvosi konzultáció jól alakult: a csont regenerálódik, a gyógyulási folyamat halad. Szóval megpróbáljuk [teljesíteni] a következő lépést, amely a MotoGP-motor vezetése, hogy lássuk, hogy érzem magam, és továbbmenjünk a gyógyulás útján. Nagyon köszönöm a biztatást, köszönöm a Hondának a támogatást, valamint Lucio [Cecchinello csapatfőnöknek] és az LCR egész csapatának! Ők extrán támogatóak voltak. Nagy ölelés.”

Rinsnek a mugellóival együtt nyolc futamot, vagyis az eddigi szezon több mint felét kellett kihagynia, de 47 pontjával még mindig ő a Honda legeredményesebb versenyzője. Ez nagyban köszönhető a váratlan austini győzelmének, utána viszont megromlott a kapcsolata a japán gyártóval. A spanyol pilóta úgy vélekedett, hogy a japánok nem bíznak benne eléggé, és többek között ez vezetett ahhoz, hogy nem fogja kitölteni a kétéves szerződését, hanem 2024-ben már a Yamahánál fog versenyezni.