back to top
2024. május 02. 06:09
KezdőlapMotoGPA MotoGP bejelentette, Magyarország akár már jövőre fogadhatja a mezőnyt

A MotoGP bejelentette, Magyarország akár már jövőre fogadhatja a mezőnyt

A MotoGP bejelentette, hogy a Hungaroringen és az újonnan épült Balaton Park Circuiten is azon dolgoznak, hogy a legnagyobb kétkerekű kategóriák versenyezhessenek rajtuk. A cél az, hogy Magyarország bizonyos formában a MotoGP és a Superbike-vb jövő évi versenynaptárának is része legyen.

Magyarország egyre közelebb van ahhoz, hogy ismét rangos motorversenynek adjon otthont. A MotoGP hivatalos honlapján ugyanis megjelent, hogy a két pályán is azon dolgoznak, hogy meglegyen a verseny rendezéséhez szükséges engedély. Mindez a MotoGP és a Superbike-világbajnokság kereskedelmi jogait birtokló Dorna és a Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. (HUMDA) együttműködésének keretében zajlik.

A két pálya egyike sem a hajdúnánási, hiszen az a projekt már hosszú ideje szünetel. Az egyik helyszín a Balaton Park Circuit, amelyet májusban adtak át, és azt a célt tűzték ki, hogy adott esetben a legrangosabb kétkerekű sorozatokat is szívesen vendégül látnák. Dancsó Adrienn, a pálya motorsportrészlegének vezetője akkor elmondta, hogy egyelőre csak a 2-es minősítést kapták meg a FIM-től, de egyik feltétel sem teljesíthetetlen ahhoz, hogy az 1-es besorolás is meglegyen.

Akár a MotoGP-nek is otthont adhat a Balaton melletti új versenypálya

A másik pálya pedig az alighanem minden magyar motorsportrajongó által jól ismert Hungaroring, amelynek a felújítása már megkezdődött, és a tervek szerint 2026-ban ér véget. Az ezzel kapcsolatos áprilisi sajtótájékoztatón dr. Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár kijelentette, meg fogják vizsgálni, hogy a helyszín fejleszthető-e úgy, hogy fogadja a MotoGP mezőnyét.

Hajdúnánás helyett a Hungaroringen lehet a magyarországi MotoGP-futam?

A két fél megállapodásának értelmében az a cél, hogy a Balaton Park Circuit már 2024-ben ott legyen a Superbike-vb versenynaptárában. Sőt, bizonyos értelemben a MotoGP-ében is ott lehet, ugyanis az a szándék, hogy a királykategória tartalékhelyszíne lesz. A közlemény szerint 2025-től már a Hungaroring fogadhatja a MotoGP mezőnyét, ám kérdéses, hogy mindez hogyan lesz összeegyeztethető a felújítással.

Magyarország ismét Superbike-világbajnoki futamot rendez?

A gyorsaságimotoros-világbajnokság korábban kétszer látogatott Magyarországra, azon belül is a Hungaroringre. 1990-ben a későbbi ötszörös világbajnok Mick Doohan, két évvel később az utolsó diadalát megszerző Eddie Lawson nyert az 500 köbcentiméteresek között. Érdekesség, hogy a két kisebb géposztályban a győztes év végén is mindig ünnepelhetett: a 250-esek között John Kocinski, majd Luca Cadalora, a 125-ösöknél Loris Capirossi, illetve Alessandro Gramigni diadalmaskodott.

A Superbike-vb mezőnye 1988 és 1990 között látogatott el a Hungaroringre. A legeredményesebb versenyző Fred Merkel volt, aki mindhárom évben megnyerte az első futamot, a második alkalommal ráadásul a duplázás is összejött 1988 és 1989 világbajnokának. Rajta kívül Adrien Morillas, két évvel később pedig az abban a szezonban a végső győzelmet is elhódító Raymond Roche ünnepelhetett.