back to top
2024. május 09. 03:51
KezdőlapMotoGPHivatalos: Franco Morbidelli a Pramachoz igazol

Hivatalos: Franco Morbidelli a Pramachoz igazol

Franco Morbidelli a Pramacnál folytatja pályafutását, jelentette be az olasz istálló. A 28 éves versenyző az LCR Hondához távozó Johann Zarco helyére érkezik jövőre Jorge Martín mellé.

A nyári szünet óta nagy kérdés volt, hogy mi lesz Franco Morbidellivel, hiszen akkor vált hivatalossá, hogy nem hosszabbítja meg az év végén lejáró szerződését a Yamahával. Az olasz pilótát többek között a Gresinivel, a VR46-tal és az LCR-rel is hírbe hozták korábban, ám az utóbbi időben már a Pramac volt a legvalószínűbb jelölt. Hétfőn délután pedig be is jelentették, hogy a háromszoros MotoGP-futamgyőztes valóban náluk folytatja 2024-ben.

Morbidelli a Moto2 előző évi világbajnokaként 2018-ban mutatkozott be a királykategóriában. Első két szezonjában három ötödik hely volt a legjobbja a Petronas Yamaha színeiben, 2020-ban viszont jött az áttörés. Brnóban megszerezte első dobogóját, Misanóban pedig először győzött, amit még további két diadal és további egy pódium követett. Ez a teljesítmény a tabella második helyéig repítette őt.

Azóta viszont csupán egyszer, a 2021-es Spanyol Nagydíjon végzett az első háromban. Nem sokkal később, a sachsenringi forduló után egy edzésen elszenvedett balesetben megsérült, és öt hétvégét ki kellett hagynia. Utána viszont már a gyári csapat színeiben tért vissza, de nem tudott élni a lehetőséggel: tavaly alig több mint az egyhatodát szerezte meg csapattársa, Fabio Quartararo pontmennyiségének, és bár idén közelebb van hozzá, a gyenge motorral már egyikük sem tud igazán villogni.

Hivatalos: Zarco pályafutása az LCR-nél folytatódik 2024-től

Morbidelli csapattársa a világbajnokság jelenlegi második helyezettje, Jorge Martín lesz. Ami pedig a pilótakeringőt illeti, mondhatni, hogy bezárult a kör: az olasz motoros Johann Zarco helyére érkezik, aki jövőre az LCR Honda színeiben fog indulni. Onnan ugyanis Álex Rins mindössze egy év után távozik, és Morbidelli helyét fogja átvenni a Yamahánál.

„Nagyon örülök, hogy Franco 2024-ben csatlakozik a családunkhoz – jelentette ki Paolo Campinoti, a Pramac csapatfőnöke. – Kiváló kapcsolatban vagyok vele, és már többször bizonyította, hogy bajnok [alkat]. Biztos vagyok benne, hogy a csapatunkban megtalálja majd a megfelelő feltételeket ahhoz, hogy ismét azokért a helyezésekért küzdjön, amelyeket megérdemel.”

„Megtiszteltetés, hogy egy olyan bajnokkal dolgozhatunk együtt, mint Franco – fogalmazott Gino Borsoi, a Pramac csapatmenedzsere. – Nagyon is hiszek benne és a tehetségében. Biztos vagyok abban, hogy nagyon jól fogja érezni magát a csapatunknál, és együtt nagyszerű eredményeket tudunk majd elérni.”

„Nagy öröm számunkra, hogy Franco Morbidellit a gyár által támogatott Pramac csapatánál üdvözölhetjük a következő szezonban, és egy gyári Desmosedici GP-t fog vezetni – ezek már Luigi Dall’Ignának, a Ducati Corse vezérigazgatójának a szavai. – Franco egy nagyon tehetséges és tapasztalt pilóta, és már nem egyszer bizonyította, hogy erős és gyors. Nem véletlen, hogy 2020-ban három győzelemmel világbajnoki második lett a MotoGP-ben. Meggyőződésünk, hogy a Pramac csapatával közösen és a támogatásunknak köszönhetően képes lesz megmutatni a benne rejlő teljes potenciált. Alig várjuk, hogy együtt vágjunk neki ennek az izgalmas új kalandnak.”