2024. április 27. 07:45
KezdőlapMagyarokKovács Bálint helytállt a motorversenyek maratonján, Liszka Roland dobogóra állt

Kovács Bálint helytállt a motorversenyek maratonján, Liszka Roland dobogóra állt

Ismét eredményekben gazdag hétvégét zártak a Hungarian Motorsport Academy (HMA) motorosai, közülük is kiemelkedett két versenyző: Liszka Rolandnak Lengyelországban, az Enduro Európa-bajnokság 82 indulója közül sikerült kategóriájában kétszer is dobogóra állnia, míg Kovács Bálint a motorversenyek maratonján, a 101. Bol d’Oron képviselte nagyszerűen a nemzeti színeket.

A Hungarian Motorsport Academy támogatásában is részesülő Magyar Motorsport Szövetség (MAMS) egy extrém gyors szervezést követően kiállíthatott egy nemzeti csapatot is az Enduro Európa-bajnokság lengyelországi zárófordulójára. Ezen a versenyen az egyéni értékelés mellett nemzeti és klubcsapatok is nevezhettek. A csapatban helyet kapott a HMA versenyzője, Liszka Roland is. A verseny nem ígérkezett könnyűnek, miután végig homokos, gyökeres talaj várta az indulókat. Egy teljesített kör 104 km hosszúságú volt, amely három mért szakaszt (enduro, krossz, extrém) tartalmazott.

Végül Liszka Rolandnak sikerült a legjobban a hétvége a magyarok közül: a 82 főt számláló mezőnyben szombaton a 6., vasárnap a 7. lett az összetettben, de kategóriájában mind a két nap felállhatott a dobogó legalsó fokára. A magyar csapat mind a két nap a 8. helyen végzett.

 

Kovács Bálint a hétvégén a franciaországi Le Castellet-ben, a gyorsasági motorversenyek maratonján, a Bol d’Oron vett részt. A 24 órás verseny rendkívüli módon igénybe veszi a részvevők mentális és fizikai képességeit, ezért 45 percenként szokták a három fős csapatok versenyzői váltani egymást. Kovácsék a 22. helyről kezdhették meg a maratoni távot, amelynek nagy részét a középmezőnyben teljesítették. Az utolsó órákban sikerült jelentősen közelebb kerülniük az ellenfelekhez, így végül 693 teljesített körrel, összesítésben a 9., kategóriájukban a 6. helyet sikerült megszerezniük a 47 csapat közül.

 

Zsigovits Norbert esetében már megszokhattuk, hogy rendszeresen részt vesz az Osztrák Enduro-bajnokság futamain, ezúttal Althofenben került sor a szezonzáró fordulóra. Zsigovits számára nem a legjobban sikerült a rajt, utolsóként jött el, de aztán gyorsan sikerült feltörnie az élmezőnybe, és egy megcsúszás ellenére is az előkelő 2. helyen fejezte be a megmérettetést. Ősszel pedig kezdődik számára a nagy kaland, miután négy futamon is rajthoz fog állni az amerikai Superenduro-bajnokságban. Az AMA Endurocross-bajnokság versenyrendszere megegyezik a Superenduro-világbajnokságéval és a mezőny is szinte ugyanaz, így mindenképpen meghatározó élmény lesz a csákánydoroszlói versenyző számára az új bajnokságban való részvétel.

Amerikában fog versenyezni Zsigovits Norbert

Zanócz Noel ismét Olaszországban állt rajthoz, a múlt hétvégén szerzett bajnoki címe után most Ottobianóban próbált meg minél jobb eredményt elérni, a Junior Motokrossz Bajnokság futamain. A kvalifikáción még sikerült csoportjában a 6. helyet megszereznie, de a futamok már nem alakultak jól számára: az első futamon a 9. körben kénytelen volt kiállni, a másodikban pedig már nem is tudott rajthoz állni.

 

Foktőre látogatott a Magyar Motokrossz-bajnokság mezőnye, köztük a HMA két növendéke, Técsi László Márk és a sérülésből visszatérő Pergel Bence is rajthoz állt. Miután mindkét futamot sikerült megnyernie, Técsi az összetett verseny 1. helyén végzett a nap végén az MX Open kategóriában, a bajnokságban jelenleg a 3. helyen áll. Pergel vállsérülése ellenére is megnyerte az Elite MX2-es kategória összetett értékelését, így 39 pontos előnnyel várhatja a szezonzáró versenyt Bugyin, ahol bebiztosíthatja élete első MX2-es bajnoki címét.