back to top
2024. május 17. 05:10
KezdőlapSuperbikeMagyarország ismét Superbike-világbajnoki futamot rendez?

Magyarország ismét Superbike-világbajnoki futamot rendez?

Sajtóértesülések szerint a sorozat kereskedelmi jogait birtokló Dorna szerződést kötött a Superbike-világbajnokság magyarországi megrendezésére 2024-től. A helyszín az új Balaton Park Circuit lesz az ország legfontosabb turisztikai régiójában.

SPEEDWEEK.com információi szerint a Dornával kötött szerződés alapján a Superbike-világbajnokság 1990 után tér vissza hazánkba. Magyarország három éven át képezte részét a sorozatnak, az alapítás évétől, 1988-tól 1990-ig a Hungaroringen rendezték versenyeket.

Eredetileg a Debrecen melletti Hajdúnánáson készült volna el az új versenypálya, de a kivitelezés időpontjának változása miatt a 2023. májusában, az M7-es autópálya mellett átadott Balaton Park Circuit adhat otthont a királykategória utáni legnépszerűbb motoros bajnokságnak.

A Balaton keleti partján elhelyezkedő pálya 4,115 kilométer hosszú, hat jobb- és tíz balkanyarral rendelkezik (az óramutató járásával ellentétes irányban), a szélessége pedig 12 és 15 méter között van. 48 boksz áll a versenyzők rendelkezésére, az állandó lelátó 10 ezer néző befogadására alkalmas, de lehetőség van ideiglenes lelátók építésére, és akár 120 ezer néző befogadására is. A tervek szerint az év végére elkészül egy négycsillagos szálloda 145 szobával, a pályára nyúló kilátással. A főépületben 2000 négyzetméternyi rendezvényterem áll rendelkezésre. Budapest 90, Bécs mindössze 220 kilométerre található a helyszíntől.

Akár a MotoGP-nek is otthont adhat a Balaton melletti új versenypálya

A pálya az FIA Grade 1 (azaz Forma1-es szabvány) követelmények szerint épült, de az átadáskor kiemelték, hogy motorversenyek rendezésére egyelőre nem alkalmas, ahhoz szükségesek bizonyos átalakítások.