2024. március 29. 10:36
KezdőlapHírekAkár a MotoGP-nek is otthont adhat a Balaton melletti új versenypálya

Akár a MotoGP-nek is otthont adhat a Balaton melletti új versenypálya

Vadonatúj versenypálya nyílt meg Balatonfőkajárnál, amely hamarosan a különböző versenysorozatok előtt is megnyitja kapuit. A Balaton Park Circuit kapcsolatban áll az FIM-mel, hogy a jövőben akár a MotoGP-nek is otthont adjon.

Kedden hivatalosan is megnyitotta kapuit a legújabb magyarországi versenypálya, a Balaton Park Circuit. A Balaton keleti partján található Balatonfőkajáron fekvő létesítmény egy több mint 200 millió eurós beruházás eredménye. Bár az utolsó simításokat még el kell végezni rajta, de a tervek szerint 2024-től vendégül láthatja a különböző versenysorozatok mezőnyét.

Vadonatúj versenypálya nyílt a Balatonnál

A pálya mindössze néhány száz méterre található az M7-es autópályától, míg Budapesttől 87, Szlovákiától 120, Ausztriától, illetve Horvátországtól 150, míg Olaszországtól 480 kilométerre fekszik. A létesítmény 10 ezer állandó ülőhellyel rendelkezik, de ideiglenes ülőhelyek felállításával akár 120 ezer néző befogadására is képes lesz.

Maga az aszfaltcsík 4,115 méter hosszú, hat bal- és tíz jobbkanyart tartalmaz, 12-15 méter széles, a menetirány pedig ellentétes az óramutató járásával. Mellette 48 garázs, valamint három különálló, de összeköthető paddock épült fel, továbbá ultramodern létesítményekkel igyekeznek kiszolgálni a rajongókat, a VIP vendégeket és a sajtó képviselőit egyaránt.

„Nagyon büszkék vagyunk, hogy ma ünnepelhetjük a Balaton Park Circuit hivatalos megnyitását – nyilatkozta a keddi sajtóeseményen Gianpaolo Matteucci, a Balaton Park Circuit vezetőségi tagja. – A projekt egy álomként kezdődött, de mára valósággá vált a Balaton Park Csoport rendíthetetlen elkötelezettségének köszönhetően. Az építkezés fő szakasza négy évvel ezelőtt kezdődött, különös figyelmet fordítottunk a biztonságra, az innovációra és a környezetre. Készen állunk nemzetközi motorsportesemények megrendezésére, a Balaton Park Circuit a legszigorúbb követelmények szerint épült, az FIA és az FIM előírásai alapján.”

Felmerül a kérdés, hogy mi a helyzet a két- és négykerekűek csúcskategóriáival, a MotoGP-vel és a Forma-1-gyel. Utóbbit nem kívánják megrendezni, hiszen annak évtizedek óta a Hungaroring ad otthont. Ami viszont előbbit illeti, miután a hajdúnánási projekt egyáltalán nem biztos, hogy megvalósul, mint ahogyan az sem vehető készpénznek, hogy a Hungaroring a felújítás után erre a célra is alkalmas lesz, akár a Balaton Park Circuit is jelentheti a megoldást. Ez azonban nem rövid távú cél.

Korábbi F1-es pilóta részvételével adták át Magyarország legújabb versenypályáját

„Remélhetőleg 2024-ben sok nemzetközi sorozat választ majd minket – jelentette ki Dancsó Adrienn, a Balaton Park Circuit motorsportrészlegének vezetője. – Egyelőre Grade 2-es licencet igényeltünk, ahhoz, hogy Grade 1-es legyen, több feltételnek kell megfelelni, de egyik sem teljesíthetetlen. Kapcsolatban állunk az FIM-mel, de a MotoGP-hez némi módosításra azért szükség lenne. Alapvetően nem célunk, hogy itt köszöntsük a Formula-1-et, hiszen az F1 a Hungaroringé.”