back to top
2024. július 27. 01:24
KezdőlapMotoGPHajdúnánás helyett a Hungaroringen lehet a magyarországi MotoGP-futam?

Hajdúnánás helyett a Hungaroringen lehet a magyarországi MotoGP-futam?

2020-ban bombaként robbant a hír, miszerint Magyarországon is lesz a közeljövőben MotoGP-futam, mégpedig Hajdúnánáson. A projekt egyelőre áll, de akár lehet más alternatíva is arra, hogy hazánk vendégül láthassa a királykategória mezőnyét.

2020-ban bejelentették, hogy Hajdúnánáson MotoGP-pálya épül, mely 2023-ra készül el, összesen 65 milliárd forintból. A tervek szerint a pálya megépítése után legalább nyolc évig rendeznének itt világbajnoki futamot a Dorna Sportsszal kötött megállapodás szerint. A hajdúsági aszfaltcsík azonban biztosan nem fog megépülni az idei esztendőben, amit Tiba István, a térség országgyűlési képviselője is megerősített január elején.

Ahogy arról társoldalunk, a Racingline.hu is beszámolt, a Hungaroring kedden sajtótájékoztatót tartott az aszfaltcsík jövőjéről és a tervezett felújítási munkálatokról. Az eseményen dr. Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár, valamint Gyulay Zsolt, a Hungaroring Sport Zrt. elnök-vezérigazgatója ismertette a részleteket, mely során kitértek arra is, hogy a felújítás során megvizsgálják annak lehetőségét is, hogy a pályát alkalmassá tegyék MotoGP-futamok lebonyolítására is.

Megszületett a döntés, ekkorra fog teljesen megújulni a Hungaroring

„Ha a Hungaroringen egy ilyen léptékű fejlesztés megvalósul, akkor azt gondolom, hogy teljesen józan gondolkodást igénylő hozzáállás minden döntéshozó részéről, hogy kerüljön megvizsgálásra, hogy ez a pálya alkalmas lehet-e arra, hogy MotoGP-futat is rendezzen. Egyelőre ebben ott tartunk, hogy a mostani felhatalmazás arra szól, hogy vizsgáljuk meg azt, hogy ez a pálya fejleszthető-e úgy, és átalakítható-e úgy, hogy MotoGP-kompatibilis legyen. Ha a műszaki szakemberek azt mondják, hogy alkalmas, és a jogtulajdonos is azt mondja, hogy hozzájárul ahhoz, hogy legyen itt MotoGP-futam, utána van egy háromfős bizottság, ahol az éppen aktuális motorversenyzőket idehívják, és mennek egy tesztkört. Utána nekik van vétójoguk arra vonatkozóan, hogy azt mondják, ők nem szeretnék, hogy itt MotoGP-futam legyen. Azonban nem tartunk itt, jelenleg ott tartunk, hogy indokolt az ilyen volumenű fejlesztésnél, hogy megvizsgáljuk, hogy egyáltalán alkalmas lehet-e a pálya.” – mondta Schmidt.

A pálya vonalvezetése alkalmas lehet egy motorverseny lebonyolítására, azonban a motorsportban teljesen más biztonsági előírásoknak kell megfelelni, mint a négykerekű küzdelmekben. Figyelembe kell venni a kerékvetők magasságát, illetve pozicionálását, valamint a bukóterek méretét és felületét is, hiszen a MotoGP-ben a kavicságy egy fontos biztonsági szempont. A bukóterek kialakításánál azt is figyelembe kell venni, hogy ez bizonyos lelátók áthelyezésével is járhat.

Hungaroring 2023
Felmerült, hogy a Hungaroring a MotoGP mezőnyét is fogadja (Fotó: TRP Hungary)

„A nézőtér is tolódik, mert ha a tizennégyes és az egyes kanyar átalakításra kerül, akkor egy akkora bukóteret kellene kialakítani, amely érintené a nézőteret is, főleg a tizennégyesben. Ami egyébként nem baj, mert pontosan tudjuk, hogy azok a lelátók nagyon régiek és elavultak, tehát ha már megcsináljuk a Hungaroringet, akkor csináljuk meg rendesen természetesen, hogy a pálya kihasználtsága még jobb legyen.” – részletezte Gyulay.

Nem ez lenne az első alkalom, hogy a Hungaroring látja vendégül a motorozás elit kategóriáját, hiszen 1990-ben és 1992-ben már rendeztek futamokat a pályán a MotoGP korábbi érájában, melyek Mick Doohan és Eddie Lawson győzelmével zárultak az 500 köbcentisek között.

Az első győzelmét Magyarországon megszerző pilóta majdnem elveszítette lábát, de így is korszaka legnagyobb bajnoka lett

Az utóbbi napokban felröppentek olyan pletykák is, hogy akár a balatonfőkajári Balaton Park Circuit is otthont adhat a jövőben MotoGP-futamoknak, bár ehhez további fejlesztésekre lenne szükség ezen az aszfaltcsíkon is. Annyi bizonyosnak tűnik, hogy a balatoni pályát az idei esztendőben a négykerekűek már használni fogják versenyzés céljából.