2024. március 29. 06:34
KezdőlapMotoGPEgy hétvégén a MotoGP és az F1 futama? – a két vezér...

Egy hétvégén a MotoGP és az F1 futama? – a két vezér ezen dolgozik

Carmelo Ezpeleta, a MotoGP kereskedelmi jogait birtokló Dorna vezérigazgatója elárulta, az F1-et irányító Stefano Domenicalival együtt tető alá hoznának egy közös nagydíjhétvégét a két sorozatnak. Már a pályát is kiszemelték, de a megvalósításhoz számos felmerülő problémát meg kellene oldani.

Ami a MotoGP a motorsportnak, az a Forma-1 az autósportnak, avagy egyik a két-, másik a négykerekűek csúcskategóriája. A két sorozat eddig nem nagyon érintkezett egymással, olyannyira, hogy azt is igyekeznek elkerülni, hogy egy hétvégén mindkét széria versenygépei pályára menjenek. Mindez logikus, hiszen így lehet maximalizálni a nézőközönséget, illetve az ebből származó bevételt.

A két vezér azonban azonban azon dolgozik, hogy egy szenzációs esemény keretében tető alá hozzon egy hétvégét, amelyen mind a Forma-1, mind a MotoGP mezőnye szerepet kap. Erről Carmelo Ezpeleta, a kétkerekű sorozat kereskedelmi jogait birtokló Dorna vezérigazgatója beszélt. Az ötlet akkor merült fel, amikor Stefano Domenicali, az F1 elnök-vezérigazgatója ellátogatott Portimãóba, a MotoGP szezonnyitójának helyszínére.

„Beszéltem Stefano Domenicalival arról, hogy ugyanazon a hétvégén, ugyanazon a pályán rendezzünk [futamot] az F1-es és a gyorsaságimotoros-világbajnokságban – nyilatkozta a spanyol COPE rádiónak. – Gondolkodunk rajta. Ez Stefano és az én fejemben is megfordult, bár jelenleg ez nem kivitelezhető. Ugyanakkor tanulmányozzuk a lehetőséget.”

Carmelo Ezpeleta
Ezpeletáék összehoznák a MotoGP-t és a Form-1-et (Fotó: MotoGP Media)

Hogy miért nem kivitelezhető? Nos, ennek számos oka van. Többek között azzal is kezdeni kell valamit, hogy a két sorozat eseményeit hasonló időpontokban rendezik, ám ezt talán még át lehetne hidalni. A betétszériák helyzete szintén kérdéses, bár abból a szempontból viszonylag egyértelmű, hogy a Forma-2, a Forma-3, illetve a Porsche Szuperkupa nem mindig versenyez az F1-es hétvégéken, míg a Moto2 és a Moto3 versenynaptára megegyezik a MotoGP-ével. Azonban más területeken már sokkal bonyolultabb a helyzet.

„Tanulmányozzuk majd, mert ez nem valami egyszerű dolog – folytatta a spanyol szakember, majd rátért a megoldandó konkrét gondokra. – Vannak problémák a biztonsággal kapcsolatban, mert a mi [ilyen jellegű] intézkedéseink bizonyos esetekben nem egyeznek meg az övékkel. Szponzori téren is vannak gondok, de tovább gondolkozunk.”

A spanyol szakember hozzátette, 2027-ig biztosan nem kivitelezhető az ötlet, ugyanis addig van szerződésük a versenyek promótereivel. Az is kiderült, hogy egy olyan pályán valósulhat meg ez a hétvége, amelyet egyik sorozat sem használ. Domenicali nemrég beszélt arról, hogy 2026 után az F1 esetleg Barcelonából Madridba költözhet, ám utcai helyszínről lévén szó, ez további kérdéseket vethet fel.

„Fontolgatjuk mindezt – szögezte le Ezpeleta a spanyol fővárosban épülő lehetséges új helyszín kapcsán. – Stefano beszélt nekem egy madridi pályáról, én pedig beszéltem a madridi polgármesterrel. Meg kell néznünk, hogy lehetséges-e. Nagyon széles bukóterekre van szükségünk, és ezt nem könnyű [megvalósítani] egy nem épített pályán.”

A biztonságot, illetve a szponzori megállapodásokat illető aggályok mellett még számos probléma megoldásra vár ahhoz, hogy az ötletből valóság legyen. Ott van például a bokszutca kialakítása, valamint a paddock befogadóképessége, hiszen két csúcskategória mezőnyét is el kellene látnia, ami a vendéglátóegységről is elmondható. Arról pedig nem is beszélve, hogy a motorosok mit kezdenének a Forma-1-es autók által előidézett felgumizódással.