2024. április 26. 14:58
KezdőlapMotoGPÍgy rendezte viszonyát Rossi a riválisaival, miután „kiöblítette a száját”

Így rendezte viszonyát Rossi a riválisaival, miután „kiöblítette a száját”

Max Biaggi beszélt arról, amikor csúnyán beszólt Valentino Rossinak. Rossz kapcsolatuk ma már a múlté.

A legendás Valentino Rossi MotoGP-karrierje tele van nagy rivalizálásokkal a többi versenyzőtársával, de az első és vitathatatlanul a legcsúnyább Biaggival volt – a rivalizálás egy étteremben kirobbant vitából indult ki.

1997-ben Suzukában, amikor Rossit egy csapat újságíró interjúvolta, Biaggi így szólt: „Amikor rólam beszélsz, először öblítsd ki a szádat!”

Huszonhat évvel később az 51 éves Biaggi így magyarázta a Sky-nak a történteket: „Akkor azért válaszoltam így, mert azt mondta, hogy ‘jobb egy nap Rossiéknál, mint száz Biaggiéknál’. Röviden, ez egy reakció-ellenreakció volt. Onnantól kezdve ez volta téma, különösen nektek újságíróknak, bár elismerem, hogy egy kicsit segítettünk nektek! De most már úgy gondolom, hogy két idióta voltunk, akik a sajtón keresztül háborúztunk egymással ahelyett, hogy személyesen tisztáztuk volna a dolgokat.”

Biaggival való rivalizálása még azelőtt kezdődött, hogy a páros egymás ellen versenyzett volna. Rossi már akkor beleállt Biaggiba, amikor a 125 köbcentis géposztályban aratott első hazai győzelmét egy Claudia Schiffer névre keresztelt felfújható babával ünnepelte, amivel Biaggit és akkori barátnőjét, Naomi Campbellt cukkolta.

Az 1997-es suzukai szócsata után a két versenyző negatív kapcsolata a Katalán Nagydíjon csúcsosodott ki, amikor a páros állítólag a dobogóra menet ökölharcba keveredett. Ez azután történt, hogy Biaggi nekiment Rossi menedzserének, Rossi pedig visszavágott neki. Az ezt követő sajtótájékoztatón egy ingerült Biaggi azt mondta az újságíróknak, hogy az arcán lévő nyomot „biztosan egy szúnyogcsípés okozta”. A következő versenyen a Honda sajtótájékoztatója, amelyet a helyzet elsimítására szerveztek, bevált. A párosnak volt még néhány összecsapása, de mivel Rossi lett a MotoGP meghatározó versenyzője, Biaggi pedig nem tudott sikereket elérni, végül nem egészen barátokként, de legalább nagyobb tisztelettel voltak egymás iránt.

Valentino Rossi és Max Biaggi kapcsolata mára rendeződött, ahogy több nagy riválisával is. Valójában úgy tűnik, hogy a MotoGP-legendának szüksége volt a heves csatákra és viszályokra, amik motiválták őt arra, hogy a legjobbat hozza ki magából. Ezek ugyanúgy részei az ő legendás történetének. Azt mondják, hogy minden hősnek szüksége van egy gonosztevőre, és Rossi karrierjében nem volt hiány ezekből.

A The-race.com nevű oldal idézi fel Valetino Rossi nagy rivalizásásait. Korábbi csapattársával, Jorge Lorenzóval való kapcsolata mindenképp az egyik legnagyobb ellentétek közé sorolható.  A vita kettejük között 2008-ban robbant ki, amikor Rossi kérte a Yamahát, hogy térjenek át Bridgestone abroncsokra, mely érzése szerint segítette volna őt legyőzni Casey Stonert és a Ducatit. Azonban Lorenzo nem volt erre hajlandó. Az eset következtében fal épült közéjük, a boksz két oldala gyakorlatilag nem kommunikált egymással.

Rossi - Lorenzo
Fotó: MotoGP Media

A dolgok akkor sem lettek jobbak, amikor Lorenzo elkezdett győzni – különösen, amikor 2010-ben Rossi lábtörését követően megszerezte első bajnoki címét. Amikor Rossi átigazolt a Ducatihoz, a vita enyhült kettejük között, egészen az ominózus 2015-ös szezonig, aminek részleteibe nem mennénk bele, mindenki jól ismeri a történteket. Mára már nincs probléma kettőjük között, Rossi egy nyilatkozatában barátként emlegette a spanyol versenyzőt.

Sete Gibernauval jól indult a kapcsolatuk, barátok is voltak. 2004 azonban fordulatot hozott kapcsolatukban, amikor a spanyol versenyzővel harcoltak a bajnoki címért. A Honda ugyanis Katarban óvást nyújtott be Rossiék ellen, azzal a váddal, hogy a paddockban használt robogóval kigyorsítottak az olasz versenyző rajthelyén, hogy felgumizzák azt és elfújják róla a sivatagi port. Valentino Rossit végül megbüntették és a rajtrács végéről vágott neki a futamnak, a nagy felzárkózás pedig végül bukással végződött és Gibernau megnyerte a futamot. Az olasz versenyző végül megnyerte a világbajnokságot spanyol riválisa előtt. Rossi az eset után állítólag megesküdött arra, hogy Gibernau soha többé nem fog futamot nyerni. Ez a jóslat valóra vált, hiszen Gibernau a 2005-ös szezonban végig nyeretlen maradt, majd 2006-ban sérülés miatt visszavonult.

Az egyik verseny, ahol a legközelebb került a győzelemhez, csak olaj volt a tűzre kettejük viszályában, amikor 2005-ben Jerezben az utolsó kanyarban összeértek. A kanyar közepén történt ütközés következtében Gibernau a kavicságyban kötött ki, Rossit pedig a hazai közönség kifütyülte a dobogó legfelső fokán. Rossi utólag elismerte, hogy a mozdulat kemény volt.

Casey Stonerrel is akadtak vitái a bajnoknak. 2007-ben az ausztrál elnyerte a bajnoki címet. A viszály leglátványosabb összecsapására azonban egy évvel később Laguna Seca-ban került sor, ahol a páros fej-fej mellett haladt. Többször is összeakadtak, majd Rossi egy merész előzéssel ment el ellenfele mellett. A csata akkor ért véget, amikor Stoner túlfékezte magát és elesett, így Rossi a győzelemért hajtott, míg Stoner visszaállt és a második helyen ért célba. A parc fermében ezután szócsatába keveredtek egymással.

A viszály ezután enyhült közöttük, de 2011-ben ismét fellángolt egy eset kapcsán. A Ducatival küszködő olasz versenyző 2011-ben Jerezben elsöpörte riválisa Hondáját, aminek következtében Stoner udvariasan megkérdezte (természetesen élő adásban), hogy Rossi „ambíciói talán felülmúlták-e a tehetségét”.

Ironikus módon, amikor Marc Márquez gyerek volt, az egyik legnagyobb hőse nem más volt, mint Rossi. Ez talán nem is meglepő, hiszen a párosnak sok közös tulajdonsága van: a drámaiság és a kiemelkedő motoros tehetség. Sőt, Márquez korai éveiben még barátok is voltak, az olasz még MotoRanchére is meghívta a spanyol versenyzőt, ami egyesek szerint a kapcsolatuk megromlásának kezdetét is jelentette.

Márquez a Honda Racing Corporation mérnökeinek teljes csapatával és egy gyárilag felkészített motorral jelent meg, ahelyett, hogy Rossi által szállított gépek egyikén motorozott volna. A harc ekkor szemtanúk szerint vérre ment kettejük között. Márquez és Rossi kapcsolata az évek során csak romlott, minden motorsport rajongó ismeri a történetet, így erről nem is kell többet beszélni.

A hibáit megbánó Marc Márquez elmondta, mikor jöhet el az az idő, hogy újra beszélő viszonyban legyen Rossival

A rivalizálások nagy része a verseny hevében, a show részeként történt, és ahogy korábban már említettük, mára már a múlté, ahogy ezt Valentino Rossi is tisztázta tavalyi nyilatkozatában, kislánya születése után.

„Casey és én kibékültünk. Gyakran küld nekem üzeneteket Ausztráliából, és azt kérdezi, hogy van a baba. Találkozunk is. Lorenzóval is kibékültem, most már barátként tekintünk egymásra. Eljött a 100 kilométeres versenyre a Ranchre. Aznap este együtt táncoltunk. Max-szal is kibékültem.

A rivalizálás azért is történt, mert én egy senki voltam, ő pedig az elsőszámú versenyző Olaszországban, és az egyik leggyorsabb a világon, és elkezdtem bosszantani. Egy szemétláda voltam. De ez már a múlté. Közelebb kerültünk egymáshoz. Nagyszerű sportrivalizálás volt.”

Lehet szeretni vagy nem szeretni a MotoGP-legendát, de egy biztos, karrierjét felépítette és egyedülálló eredmény tudott elérni, amiről 9 világbajnoki címe is tanúskodik.