back to top
2024. szeptember 19. 18:08
KezdőlapMotoGPRoncsderbivel, Acosta brutális bukásával és Martín elsőségével indult a spielbergi hétvége

Roncsderbivel, Acosta brutális bukásával és Martín elsőségével indult a spielbergi hétvége

Jorge Martín végzett az élen az Osztrák Nagydíj első szabadedzésén, megelőzve Franco Morbidellit és a szabadkártyával szereplő Pol Espargarót. A gyakorlás számos bukást hozott, ezek közül Pedro Acosta második esése volt a legijesztőbb.

A Moto3-é és a Moto2-é után a MotoGP mezőnyének is megkezdődött az Osztrák Nagydíj, hiszen délelőtt megrendezték az első szabadedzést. Bár a hétvégére jósoltak esőt, egyelőre ez nem érkezett meg, és verőfényes napsütés fogadta a versenyzőket. Beleértve azt a három tesztpilótát is, akik szabadkártyával indulnak Spielbergben: Pol Espargaró a KTM-et, Lorenzo Savadori az Apriliát, Stefan Bradl pedig a Hondát vezeti.

A KTM képes lesz újra győzelemmel megörvendeztetni a hazai szurkolókat? – hétvégi menetrend

A legtöbben lágy első és közepes hátsó gumival kezdtek, de az új aerodinamikai elemmel és kipufogóval megjelenő Pol Espargarónak közepes, míg Brad Bindernek, valamint Pedro Acostának kemény abroncsot tettek fel előre. Az első mért kört Álex Márquez futotta meg, a Gresini versenyzője 1:33.781 másodperccel nyitott. Ennél azonban jó néhányan gyorsabbak voltak, az első helyet Jorge Martín foglalta el 1:31-179-cel.

Persze a köridők rohamosan javultak, és a második próbálkozások után Acosta 1:30.876-tal állt az élre, 18 ezreddel megelőzve a Pramac versenyzőjét. Ezt követően viszont Pol Espargaró szintet lépett, és 1:29.944-gyel állt az élre, 45 ezreddel megelőzve Francesco Bagnaiát, illetve 292-vel Bindert.

A címvédő aztán tovább gyorsult, de csak csökkenteni tudta a hátrányát, egészen pontosan 2 századra. Mindeközben a hétvége első bukását Aleix Espargaró produkálta, aki a 2-es sikánban esett el. Marco Bezzecchinek szintén rosszul indult a napja, ő a 3-as kanyarban dobta el a motort, és bár tovább tudott menni, a kör későbbi részében félreállt.

A következő bukás Binder nevéhez fűződött, a gyári KTM pilótája a 2-es sikán kijáratánál került a kavicságyba. Bagnaia szintén majdnem pórul járt, de ő megfogta az esést. Nem sokkal később utóbbi honfitársa, Franco Morbidelli 1:29.872-vel átvette a vezetést, de persze ennek még nem volt nagy jelentősége.

Bő negyed óra elteltével Aleix Espargaró ismét elesett, ezúttal a 2-es sikán kijáratánál, ráadásul utána jól láthatóan sántikált. Néhány perccel később Marc Márquez szintén a kavicságyba került, de szerencséjére a motoron maradt a 4-es kanyarban. Ahogyan Acosta is, de ő csak az ideális ívről csúszott le.

Az idősebbik Márquez a hibája után javított, és 334 ezredes lemaradással feljött az ötödik pozícióba, közvetlenül a szintén gyorsuló, a hátrányát 201 ezredre csökkentő Martín mögé. Pontosabban csak feljött volna, ugyanis a nyolcszoros világbajnok körét pályaelhagyás miatt törölték.

A következő nagyobb mentés Acosta nevéhez fűződik, aki ezúttal ki is ment a bukótérbe, sőt, még a falat is eltalálta, de ezzel csak megtámasztotta a motort, amelyen fennmaradt. Az utolsó 10 percben viszont már nem úszta meg a bukást, és Aleix Espargaró második eséséhez hasonlóan a 2-es sikán kijáratánál dobta el a motort.

Az élmezőnyből Martín javított elsőként a hajrában, a bajnoki tabella éllovasa 218 ezreddel bizonyult gyorsabbnak csapattársánál, így átvette a vezetést. Acosta számára pedig rémálomszerűen folytatódott a tréning, ugyanis a 4-es kanyarhoz közeledve, még nagy tempónál ismét elesett ugyanazzal a motorral, amellyel néhány perccel korábban is bukott. Bár nagy erővel csapódott az aszfaltnak, de szerencsére nem esett komolyabb baja, viszont a pályára került törmelékek miatt 3:34 másodperccel a vége előtt piros zászlóval megszakították az edzést.

A körözés 5 és fél perc múlva indult újra. Pol Espargaró és persze Acosta kivételével mindenki pályára rajzott. Az élmezőny tagjai viszont nem javítottak, sőt, Bagnaia a bukóteret is megjárta. Az első hét így nem is változott: Martín 1:29.654-gyel kezdett az élen, megelőzve Morbidellit, Pol Espargarót, Bagnaiát, Bindert, Acostát és Maverick Viñalest. Marc Márquez ideiglenesen feljött a nyolcadik helyre, de ismét elvették a körét, így csak tizennyolcadik lett. A nyolcadik így a szabályosan javító Fabio Di Giannantonio lett, míg az első tízet Joan Mir és Álex Márquez egészítették ki.

A MotoGP első spielbergi szabadedzésének végeredménye