back to top
2024. szeptember 20. 01:15
KezdőlapMotoGPKiderült, Lewis Hamilton valóban érdeklődött egy MotoGP-csapat felvásárlása iránt

Kiderült, Lewis Hamilton valóban érdeklődött egy MotoGP-csapat felvásárlása iránt

Greg Maffei, a Liberty Media vezérigazgatója elárulta, miután hivatalossá vált, hogy beszállnak a MotoGP-be, többek között Lewis Hamilton is érdeklődött egy esetleges csapatvásárlás iránt. Az amerikai üzletember szerint a kétkerekű királykategóriában meg tudják ismételni azt, amit a Forma–1-ben tettek.

Április elején hivatalossá vált, hogy a Forma–1 kereskedelmi jogait is birtokló Liberty Media felvásárolja a MotoGP-t tulajdonló Dorna részvényeinek mintegy 86 százalékát. A közvélemény megosztott a témában: van, aki a patás ördögöt látja az amerikaiakban, más viszont optimista, hiszen a négykerekű királykategóriát is felvirágoztatták, ami a népszerűséget, nézettséget illeti.

A patás ördögöt vagy az egyetlen menekülési lehetőséget jelenti a MotoGP-nek Amerika?

Néhány hónappal később, a nyári szünet előtt felröppent a pletyka, hogy az F1 történetének legeredményesebb versenyzője, Lewis Hamilton meg akarja vásárolni a Gresini csapatát. A brit pilóta igyekezett elmaszatolni a témát, és kijelentette, még nem igazán nézett utána a dolognak, ráadásul állítólag Nadia Padovani, az olasz istálló tulajdonosa nem akar megválni az alakulattól. Greg Maffei, a Liberty Media vezérigazgatója ugyanakkor megerősítette, hogy a hétszeres világbajnoknak valóban volt ilyen irányú érdeklődése, még ha a konkrét csapatot nem is nevezte meg, de hozzátette, nem ő volt az egyetlen.

Hamilton MotoGP-csapatot vehet magának – értesülések szerint Assenben már elkezdődtek a tárgyalások

„Amikor bejelentettük [a felvásárlást], többen is azonnal felhívtak minket, mondván, »szeretnék venni egy csapatot«, köztük olyanok is, mint Lewis Hamilton – nyilatkozta egy konferencián. – Hogy miért? Mert látták, mi történt a Forma–1-ben, és követni szeretnék. Nagy forgalmazók kerestek meg minket, hogy »szeretnénk részt venni benne«, és sajnos azt kellett mondanom nekik, hogy »erről nem beszélhetünk, amíg nem kapjuk meg az EU jóváhagyását«. Miután megkapjuk, nagyon szívesen beszélek róla.”

A MotoGP minden bizonnyal soha nem lesz annyira népszerű, mint a Forma–1, ám a mostani különbség talán minden eddiginél nagyobb. Akadnak helyszínek, ahol a nézőszám jelentősen megcsappant az elmúlt években, pedig a bajnokság ezúttal is szoros. Maffei szerint ugyanakkor bőven van tartalék, amelyet a megfelelő módszerekkel ki lehet aknázni.

„Úgy vélem, a MotoGP hihetetlenül izgalmas termék – fogalmazott. – Nagyon durva látvány, ahogyan kétszázhúsz mérföld per órás (kb. 354 km/h – a szerk.] sebességgel motoroznak, hat hüvelykre [kb. 15 cm – a szerk.] egymástól. Az előzések pedig elképesztőek. Sajnos az Egyesült Államokban túlságosan kevéssé ismert, de a világ minden tájáról van érdeklődés, Ázsiában és más helyeken is. Az igazi központját viszont Spanyolország, Olaszország és bizonyos mértékig Franciaország jelenti. Úgy gondolom, hogy van lehetőség a bővítésre.”

Hamilton reagált a Gresini esetleges megvételére, Marc Márquez szerint ez akkor is jó, ha nem igaz

A Liberty az F1-ben látványosan terjeszkedett az Egyesült Államok felé, és tavaly óta már évente három hétvégét rendeznek az országban. Könnyen lehet, hogy a MotoGP hasonló irányt fog követni. 2008-tól 2015-ig kettő, sőt, 2013-ban három amerikai helyszín is benne volt a versenynaptárban, ám manapság csak Austinban versenyeznek, és ott sem túl sok néző előtt. Persze ehhez meg kell ismertetni, szerettetni a MotoGP-t az amerikaiakkal, de erre is megvannak a megfelelő eszközök.

„Láttuk, hogy a Forma–1-ben mit értünk el azzal, hogy történeteket meséltünk, emberközelivé tettük őket, és ezek nemcsak az autóról és a technológiáról szóltak, hanem arról is, hogy a versenyzők mit csinálnak, mi zajlik a színfalak mögött – magyarázta Maffei. – Ezeket a történeteket elmeséltük, hogy a világ megértse, mi minden történik. Emellett azért is sokat tettünk, hogy fejlesszük a televíziós élményt, és javítottunk azon, amit a képernyőn látni lehet, hogy a rajongók jobban megértsék a történetet. Ezek mind olyan dolgok, amelyeken itt is lehet segíteni, és őszintén hiszem, hogy az Egyesült Államokban is lehet növekedni. Austinban van egy futamuk, amely viszonylag szerény televíziós és hasonló jellegű bevételt generál. Szerintem ezen lehet javítani, talán van lehetőség egy második versenyre is az Egyesült Államokban. Ezek a lehetőségek olyan szempontból érdekesek, amelyek a Forma–1-ből ismerősek nekünk, és remélhetőleg ezeket vonzó formában tudjuk megismételni.”

Máris kútba esik Lewis Hamilton MotoGP-be történő beszállása?